自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

我大囝果間學校, 唔識做留空咗都當冇做, 要留堂,
一個月5次就要記缺点, 你囝果間15次喎, 已經好啦!

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆:功課令老師不滿意,記名達15次記缺點? 試過未?

唔好唔開心、唔好氣餒,初入學需要時間適應,繼續努力呀!

子爵府

引用:Quote:Ashley_ash+發表於+13-9-25+15:01+個

原帖由 Irene1121 於 13-09-25 發表
嘩!每次記名留堂,記夠三次就小過。你壓力大嗎?

但我囝囝校規寫明欠交才記名喎,漏了兩條,做錯另一簿 ...
欠兩題咪即係欠囉,空一格都係欠啦,都叫未完成功課喎,出去返工可以做份野做八成就比老闆嗎?至於做錯簿就更加係欠啦,你今日可以ab簿做錯,聽日點知會唔會中文做左落數學簿,唔通咁又叫做左?不如問下仔仔,點解其他同學聽到,佢聽唔到老師講咩啦,留心既就唔會犯呢啲錯,而老師唔滿意,可能係上堂已經好清楚交帶應點做,要求係點,而你仔仔冇跟,先當欠囉,你又問問佢,有幾多同學因老師不滿而被記名先啦,唔好一下就話係老師問題!

lyl    發表於 13-9-25 18:26

珍珠宮

Irene1121 發表於 13-9-25 16:25
我經常掛在口邊對佢講:
呢個世界係無公平,但我哋要盡力爭取公平。

盡左力就無悔....好多野不受我們控制.

子爵府

有時細路講的不要100%信曬,最少無堂都要帶嗰堂嘅書就不可信,冇堂的話那科老師都唔上堂,點記名?是否老師話調堂,小朋友發夢冇聽到,到執書包自然就執錯,同你講當然大大聲話照時間表執。有疑問,咪call負責老師問下,可能你聽到的是另一個故事。

lyl  好多小朋友都識見人講人話,......  發表於 13-9-25 18:28

大宅

我以前謮果間係band3尾, 你講果第2至4點都當欠, 留左書在looker都當欠(3次吾記得扲仲要小息罰企大堂), 3次欠一個小過,3個小過一個大過... 你仔果間吾算嚴la~~

Irene1121  無奈!知道了!  發表於 13-9-25 17:01

男爵府

Irene1121 發表於 13-9-25 14:51
囝囝今年升中一,Band 1尾/Band 2頭的中學,校規寫明沒有依時交功課,要留堂至5點。 OK, fine, 留堂我可以 ...

疏忽大意係可以接受的, 但經常疏忽大意就真係要受罸嫁, 否則情況只會越來越嚴重.
開學一個月大意4次, 多定少真係見人見志.
(我個人覺得多, 仲要中一BOR! 如果小一就可以日日幫佢跟一次書包/跟一次功課姐, 但我自己唔會咁做, 小朋友從K1開始, 有咩甩漏自己負責)

BTW, (我都係善意答下咀) 父母既反應反而最影響小朋友, 你既唔服氣, 你對學校既反感, 你既過大反應, 反而係小朋友既條件反射, 放鬆D啦媽媽, 只好話比小朋友聽個後果可以好嚴重, 然後輕輕帶過嫁咋, 小朋友會唔會為自己既事負責就睇佢自己造化喇, 都咁大個仔咯..........

男爵府

琴晚先話完個仔, 學校上課時間8:15, 佢無遲到但返到去已經收咗功課, 佢叫遲交都要記名和留堂.

Irene1121  吓!無奈!  發表於 13-9-25 16:56

男爵府

Irene1121 發表於 13-9-25 16:03
知道了,其實佢無唔適應,反而好快適應,
原來係我未適應阿仔突然間多甩漏......
點解小學咁多年佢又無咁嘅 ...
因為小學要求無咁高嘛 :)
小學生如果唔識而做漏(即係無做啦), 老師係會用私人時間(小息/午膳時間)教佢嫁.
中學生就當你出古惑唔做功課了. 因為中學生預佢可以問同學啦, 會揾辦法嘛.

小學生諗野都簡單得多, 到左中學, 好多中學生因為唔想上果堂而唔帶書嫁(我唔係話你小朋友, 只想帶出), 咁學校都要做D對策囉.

Irene1121  知道了!  發表於 13-9-25 16:55

男爵府

Rabbit-horse 發表於 13-9-25 16:24
回覆 Irene1121 的帖子

個4個point 都係"無依時交功課才要記名"
多謝講你嘅無辜辜體驗,我仔試過,我只苦笑叫佢話:有經驗攞到啦!

有老師無100%一視同人,佢爭取不到公平,要佢完全信任學校?
好的,我會盡力,自少我哋都有好多思想溝通,
我會消化後再同佢傾計,我也會講要佢接受現實。

你諗多了,我無俾感覺囝囝係佢無錯,又從無話係老師屈佢,好似係你屈我喎。

佢知自己衰又自責,自己話下次不會再疏忽。
如果我不肯定灰色或黑色,我不會一意孤行話白色呢。

我絕大多數站在老師方面,同佢好客觀性同佢溝通講解,
所以十年來,佢大多數會尊重老師,佢好做到。
當然有D老師古怪嘢,我會信阿仔的睇法,但不會多判斷,會教佢分析同思考。

佢從少好聽老師話,我喺佢兩歲開始要佢尊師重道,佢一直做得好好。
又好似你扭曲咗我喎,根本無輸唔服輸的尺度,
只有規則列明與否,以及灰色及黑色之分。

人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

BingBB 發表於 13-9-25 15:37
啱啱升中一 ,有野漏,係要適應下既,俾啲空間自己同個仔,接受新學校新規矩,知道老師係呢啲模式,慢慢適 ...

認同!知道了!

男爵府

eva1320 發表於 13-9-25 16:38
疏忽大意係可以接受的, 但經常疏忽大意就真係要受罸嫁, 否則情況只會越來越嚴重.
開學一個月大意4次, 多定 ...
知道了!但我表面是輕描淡寫一些,不太繃緊著臉兒,其實對住佢沒大反應,只吩咐他自負,小心用心。

大宅

放鬆D小小挫折,讓孩子自己去面對

男爵府

Irene1121 發表於 13-9-25 17:00
知道了!但我表面是輕描淡寫一些,不太繃緊著臉兒,其實對住佢沒大反應,只吩咐他自負,小心用心。
...
加油啊媽媽! :)

Irene1121  謝謝!  發表於 13-9-25 19:35

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

feclagnes 發表於 13-9-25 16:23
其他可接受,但無堂都要帶嗰堂嘅書我覺得就算好似你咁講common,但唔合理,咁咪咩都要放响學校locker?? ...
咁明明上數學,會突然上英文??
咁又真係會架bor,
好似禾地學校, 英文同eng lit 係同一個老師,

平時係英文堂, 老師可以叫學生聽日唔好帶英文書, 上eng lit.

成班都有帶, 係你唔知,

咁仲唔當欠?

正如禾所講,

中學已經唔叫"功課", 係叫" home assignment",

禾地學校, 連欠交回條都當欠功課.

升到中學, 唔好執著"功課"呢2 個字

男爵府

jellyfish1989 發表於 13-9-25 16:33
有時細路講的不要100%信曬,最少無堂都要帶嗰堂嘅書就不可信,冇堂的話那科老師都唔上堂,點記名?是否老師 ...
個表寫住係無堂,應該佢自己聽漏了,佢自己講,但功課做好了。

男爵府

Irene1121 發表於 13-9-25 17:00
...

你好叻呀媽媽!

丫! 我講下我丫, 我會咁嫁, 我仔好緊張自己野嫁.

我會咁同佢講: AIYA! 真係唔抵呀! 咁就寫左4次手冊, 唯有再小心D啦! 唔係記左15次就大件事喇. 唔抵丫嘛! 你又唔係做唔到!

男爵府

好多學校都係咁,我中學個陣欠5次就送個缺點你嘆

男爵府

雪菜肉c 發表於 13-9-25 17:04
咁又真係會架bor,
好似禾地學校, 英文同eng lit 係同一個老師,
原來喺咁,唔講真係唔知,學校講座兩三次都無聽過。

家訪老師都無咁講,重讚我哋係咁多間家訪家庭中,感覺最好的家庭。
兩個家訪老師佢哋有提過隔幾日交嘅功課唔好漏,會好唔抵,
但學校無人提過阿仔四項甩漏係欠交,所以第一個月教精阿仔醒定D。

侯爵府

Irene1121 發表於 13-9-25 15:14
其實也不算求其,係未好好。
老師有罰其他同學都嚴厲,例如格式等等。
有同學借人抄功課,抄人者罰抄一次, ...

甘老師對所有同學都一視同仁.....ok wor...

首頁
34567...9

尾頁

跳至