自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆:sfmeow 的帖子

禁止訪問

回覆:GillianChung 的帖子

大宅

回覆:有人想移民到美國嗎?

No

侯爵府

冇興趣,我個friend去讀書後留低,都捱咗好多年生活先好啲,税好重好難儲錢

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:可以合法擁有槍械嘅國家好恐怖,唔單止,仲周

原帖由 choc_choc 於 13-10-19 發表
可以合法擁有槍械嘅國家好恐怖,唔單止,仲周圍惹仇口, 美國又抽好重稅, 除非嗰邊土生土長, 如果中年過去, 退 ...
都唔算好重稅,少過加拿大。O岩呀,要交夠10 年稅65 歲後份社會保障金先會多d,福利都係醫療果d,老人屋要抽,夠60 歲間屋唔洗交物業稅。

公爵府

引用:Quote:原帖由+millennia+於+13-10-19+發表

原帖由 Happymom2004 於 13-10-19 發表
Agree with you, be open minded. You never know if you'd like it if you don't try. I enjoy my lif ...
因為我好為食的,有Murray's 同 Lady M 嘅 NYC 我好願意去試

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Babybaby120+於+13-10-19+發

原帖由 GillianChung 於 13-10-19 發表
點會呀,美加係兩個國家嚟,加拿大和平好多㗎
你去加拿大生活下就知道點解我咁講喇, 以前加拿大好多政策都睇美國黎做人, 係直到架裝甲車上任先有所改變。 以前都有 prime minister 用公帑坐飛機去美國探讀緊大學嘅仔, 而且以前美國公司會出高人工挖d 加拿大高材生去做野,加拿大人去美國嘅自由度勁大, 好似香港人返大陸咁咋嘛。

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Babybaby120+於+13-10-19+發

原帖由 sfmeow 於 13-10-19 發表
點會呀,我反而成日聽加拿大人當美國係一部份,成日講北美北美唔講加拿大,尤其溫哥華果d

...
咁得意? 我又唔覺喎, 不過我都返左香港幾年, 可能依家唔同左?

男爵府

我中意食中餐,唔想去美國。得閒走去玩幾日OK
我要勤力D

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

引用:美國仲衰喇!我唸都吳會唸

原帖由 JackieOn 於 13-10-19 發表
美國仲衰喇!我唸都吳會唸

男爵府

就係怕小朋友有危險先唔敢移民美國!失驚無神會有人揸支槍入幼稚園、high school、大學亂射!之前先有單新聞話有個澳洲留學生比人射殺,d兇手仲話just for fun!再加上又係恐怖分子襲擊對象,跑馬拉重都會無端端比人炸死!so scary

公爵府

唔敢諗呢個國家
快樂擁抱我!

男爵府

引用:Quote:原帖由+GillianChung+於+13-10-19+發

原帖由 Babybaby120 於 13-10-19 發表
你去加拿大生活下就知道點解我咁講喇, 以前加拿大好多政策都睇美國黎做人, 係直到架裝甲車上任先有所改變 ...
其實我二十幾年前已移居咗加拿大㗎啦,唔知會唔會仲早過你...其實加拿大好多graduates畢咗業會去美國做野因為人工前途係好好多!以前我都成日揸車過美國,好easy... 至於政府高層用公帑做私人野我哋D市民管唔倒,但論政治黑暗香港而家似乎真係進入咗黑暗時代,加拿大點都唔會咁黑箱作業,話晒多元文化國家由好多唔同國家移民去,大家都會盡量融入主流社會,點會好似香港人而家要掉返轉頭遷就大陸人...而美國基本上覺得自己係世界警察,個個國家D事都好似關佢事,唔係淨係加拿大,但 論居住環境及風氣我覺得加拿大係好過美國...讀書醫療都好好。再移民我都揀加拿大!

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+GillianChung+於+13-10-19+發

原帖由 Babybaby120 於 13-10-19 發表
你去加拿大生活下就知道點解我咁講喇, 以前加拿大好多政策都睇美國黎做人, 係直到架裝甲車上任先有所改變 ...
A lot of my friends are Canadian citizens, they come to the US to work because US has more opportunities.

瑪瑙宮

畀面勳章

大宅

引用:美國2015的抽籤移民由10月1日至11月2日接受

原帖由 joeyliupoohbee 於 13-10-19 發表
美國2015的抽籤移民由10月1日至11月2日接受報名。如有興趣可登入 http://www.dvlottery.state.gov

不 ...
成日都有得抽架啦!

大宅

很多港**嫁鬼佬系最大的願望
心態,心態,心態,一個人的心態非常重要!

男爵府

原帖由 sfmeow 於 13-10-19 發表
點會呀,我反而成日聽加拿大人當美國係一部份,成日講北美北美唔講加拿大,尤其溫哥華果d

...
其實地理上美國同加拿大係痴住,所以成日都會美加美加咁group埋一齊講,而我哋D加拿大人亦可以隨時過美國,美國人亦可隨時過嚟。同理美國係世界大國,加拿大都會幾睇美國頭,但始終係兩個國家,所以都一定有分別,就好似我哋過美國境時都要show證件啦。

首頁

尾頁

跳至