家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BK Milk勳章

Re: 原來講真心話都會被人鎖, 大家要小心啦!!!

頭痛人,

我想要 website , 請 PM 我! THANKS!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

Hi 頭痛人,

support U !!!
U are the best !

Please PM the website to me, thanks a lot!!!

複式洋房

各位,

巳經PM比你地啦, 你地自己慢慢睇喇!

男爵府

請問在 morning star 個 website 如何睇到隻基金是不是"無年期限制" 的 . thanks !!

子爵府

畀面勳章

pm埋比我,我都想要個網學理財.
感激!
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

頭痛人,

Thanks for your sharing.
May I have the website also? Please PM me as well.

Thanks you in advance.

大宅

我都要個網址,請pm我啦

別墅

pm我,我都要.pm我,我都要.pm我,我都要. thx,thx

民房

唔該,我都想要呀,請pm比我好嗎?
謝謝!

頭痛人 寫道:
各位,

大宅

頭痛人

我想要網址,麻煩pm埋比我,thx~~

大宅

頭痛人,

please PM to me, thank you so much !!!!!!

男爵府

頭痛人,
呢個topic 我都左兩日, 講的東東有d 明, 也有d 唔明~~~
anyway~ 我對你講的website 很有興趣, 也可以pm 給我嗎?
thanks in advance

複式洋房

複式洋房

其實我諗你唔係好清楚個架構, 我試吓係哩度長盡少少講吓啦!

基金公司
---------
1. 每一間基金公司係請一班專才幫佢間公司買賣股票而賺錢. 咁哩班人每月既薪水當然係果間公司出啦. 咁大既成本果間公司當然留返比啲客人吞啦. (所以咪產生"認購費"同埋"管理費"o羅).
2. 你地買佢隻基金佢咪先扣起你既少部份本金作為認購費, 其他大部份咪幫你地投資喇! (扣起既本金一般係2%~5%).間公司要慳返啲成本同時間, 咪唔會請sales, 會搵啲保險公司, IFA/agent 或 銀行幫佢地推銷佢地既基金, 成功推銷到咪大家拆賬囉!
3. 咁佢地既基金每日反映出黎既價格巳經扣埋在佢地既管理費用, 如果你係直接同佢買佢既基金係實價, morning star會post 出黎, 冇得扼! 佢地又點會限制你地既年期呢? 你地唔買佢地既基金, 大把人買啦!

保險公司
---------
4. 至於現時點解有年期限制既基金出現呢? 咪係保險公司啲plan至會有囉! 保險公司係基金公司收集左啲order後, 會發出去比agent, 或者比IFA幫佢推銷, 成功咪又拆賬囉!
至於點解要有年期限制, 保險公司想啲客幫佢供足咁多年, 而佢每個月扣起你地供左既"基金"作為佢地數十年後賺錢既工具! 如果佢唔限制啲客, 個個知道佢地收費咁高咪走晒, 咁邊個幫佢地繼續供落去呀?
5. 有啲agent/IFA為左搵多啲錢咪sell保險公司既基金, 冇年期限制既基金食水唔深又點會sell喎! 而且有啲小型既IFA都唔知可以賣"冇年期限制既基金"囉, 又點識介紹比你呢!
6. 點解保險公司又話唔需要買賣差價, 又話免轉換費? 佢地每個月扣起啲客既"基金"作為收費, 之後再集合一齊. 如果某客人要某某基金, 咁佢地咪拎少少出黎比返果個客, 咁佢地又唔使成本買基金, 又可以有好多基金等收成喇!
7. 點解個個買左保險公司的基金後會話佢地收費貴呢? 保險公司又要成本又要拆賬唔通白做咩, 咪收多層手續費同管理費囉! 不過你地冇將佢既基金與morning star作比較, 所以咪唔知啲價格唔同左囉!

Morning Star
--------------
8. morning star 好似財經版一樣將啲基金公司既基金post出黎咋! 佢地只知道基金公司既基金係冇年期限制, 唔知道市面上會有年期限制既基金賣架! 明未?

natnatbaby 寫道:
請問在 morning star 個 website 如何睇到隻基金是不是"無年期限制" 的 . thanks !!

男爵府

頭痛人,

謝謝你詳細講解, 但我都係未完全攪清楚. 是否表示 morning star 的基金都是由基金公司發行, 全無年期限制的. 有年期限制的一般都是保險公司出的基金.

怎樣衡量基金公司收費是吾貴 ? 跟銀行買銀行基金是否較方便的途徑. thanks.

複式洋房

>是否表示 morning star 的基金都是由基金公司發行, 全無年期限制的.
其實morning star好似係你每日買既報紙一樣, 佢只不過post啲既係基金價格出黎, 唔係其他新聞傘. 佢唔會發行任何既基金架, 基金當然係基金公司發行啦. 不過市面上有好多基金公司, 每間基金公司又會發行好多唔同既基金出黎囉. 佢地發行既基金當然全無年期限制啦!

>有年期限制的一般都是保險公司出的基金
當然係喇!

>怎樣衡量基金公司收費是吾貴 ?
佢地一般都係固定收費, 只係收認購費同管理費. 而保險公司係好多收費, 重有啲隠型既收費tim. 基金公司巳經比保險公司平好多. 你可以去睇下買左保險公司既基金既人啲反應咪知囉!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=971400&forum=39&70

>跟銀行買銀行基金是否較方便的途徑
銀行既基金咪又係基金公司既基金囉! 不過去銀行買係方便啲!
natnatbaby 寫道:
頭痛人,

謝謝你詳細講解, 但我都係未完全攪清楚. 是否表示 morning star 的基金都是由基金公司發行, 全無年期限制的. 有年期限制的一般都是保險公司出的基金.

怎樣衡量基金公司收費是吾貴 ? 跟銀行買銀行基金是否較方便的途徑. thanks.

複式洋房

各位,

洋房

頭痛人

我想要網址,麻煩pm埋比我, 感激!

洋房

Hi, 我新來, 我想知, 可否pm比我 , Thankyou

複式洋房

各位,

首頁

尾頁

跳至