親子旅遊

跳至

首頁
45678...24

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

birdy09 發表於 14-2-12 13:34
早知喺果度上嚟睇下你講乜先啦

啱啱去完?

有無落雪呀?

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

chan803 發表於 14-2-12 15:43
啱啱去完?

有無落雪呀?
我睇清楚,原來我走果日,你至到

但我地喺度果幾日無,咁你地有無落雪

翡翠宮

birdy09 發表於 14-2-12 16:38
我睇清楚,原來我走果日,你至到

但我地喺度果幾日無,咁你地有無落雪

走o個朝早有少少飄雪....

大宅

回覆 chan803 的帖子

大仔自己玩啦, 我就陪細仔玩.

番來埋數, 用CREDIT CARD最好價.

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:chan803+發表於+14-2-4+19:08+跟大圍

原帖由 chan803 於 14-02-08 發表
計埋的士錢, 去韓牛城食韓牛仲抵過在 resort 間韓牛食
仲要好食好多服務又好D
你是否指龍平condo plaza 對出嗰間韓牛?但我問過concierge 坐的到韓牛村要成20000 won 一程。我在韓牛村食都要差不多Hkd 500 for 四人family. 如計埋坐的,在龍平食要成Hkd 700 以上?我記得我在韓牛村吃的是82xx - 9xxx won/100 g. 無吃最貴1xxxx won 嗰隻。 有無人近期在龍平吃過,幾多won /100g?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+chan803+於+14-02-08+發表計

原帖由 daisy17772 於 14-02-14 發表
你是否指龍平condo plaza 對出嗰間韓牛?但我問過concierge 坐的到韓牛村要成20000 won 一程。我在韓牛村食 ...
呢間韓牛城的BBQ韓牛。由Alpensia搭的士去係11000KRW

Resort o個間係指Alpensia入面間BBQ韓牛

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+daisy17772+於+14-02-14+發表

原帖由 chan803 於 14-02-14 發表
呢間韓牛城的BBQ韓牛。由Alpensia搭的士去係11000KRW

Resort o個間係指Alpensia入面間BBQ韓牛
你是經Alpensia 酒店call 的?我都是去這個城吃!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+chan803+於+14-02-14+發表呢

原帖由 daisy17772 於 14-02-14 發表
你是經Alpensia 酒店call 的?我都是去這個城吃!
係呀。

走的時候係食店幫手Call、結果車費多咗 600KRW

daisy17772  thanks!  發表於 14-2-14 22:52

翡翠宮

chan803 發表於 14-2-10 22:52
MasterCard 係 136 ~ 137, 銀聯卡同時間有 138...

收到 BxA 的月結單, Feb 4 & 5 簽 UnionPay 個 rate 係 139 同期的 SxB MasterCard 只係 136.x
SxB UnionPay 卡 Feb 3 係 138, Feb 7 係 137. 好似無 BxA 咁好

點解唔全部都係簽 BxA UnionPay 卡 呢

翡翠宮

chan803 發表於 14-2-16 21:25
收到 BxA 的月結單, Feb 4 & 5 簽 UnionPay 個 rate 係 139 同期的 MasterCard 只係 136.x :pit ...
好彩張 MasterCard 計埋1% cash rebate, 個 rate 應該大約係 138, 幫補返少少

禁止訪問

翡翠宮

Do_Do 發表於 14-2-17 11:46
chan803,

你好呀, 請問你有無shuttle bus 由alpensia回程去首爾嘅資料? 我響webiste搵唔到, thanks!!

有呢幾班:

9.40 (drop off at Jamsil Station only), 不過過咗 peak season 唔知仲有無? [話 係 23/12/2013-9/02/2014 only ]

12.30, 16.30 呢兩班可以在 Jamsil Station or Sinchon Station 落車. 可以走之前一日book 定位, 個 counter 開 9am 至 4pm.

或者你可以 email 問 alpensia ( [email protected] ) 有無其他班次.

翡翠宮

chan803 發表於 14-2-17 12:06
有呢幾班:

9.40 (drop off at Jamsil Station only), 不過過咗 peak season 唔知仲有無? [話 係 23/12/20 ...

source: http://packagekorea.com/tour/alpensia/

*Peak season : 2013.12.21 ~ 2014.02.16 / Off-peak season : 2013.11.23 ~ 12.20, 2014.02.17 ~ 03.02
General Shuttle Bus (Alpensia → Seoul)
TimeArrival1Arrival2Peak SeasonOff-peak SeasonAfter 3rd. Mar
09:20 (Inter continental)
09:30 (Welcome center)
Jamsil (06:10,
*09:00)
(Line#2, Exit No. 4 at the Lotte Mart)
Sports complex Station Exit#2,
Samsung Station Exit#1
Daily--
12:20 (Inter continental)
12:30 (Welcome center)
Sinchon Station(Line#2, Exit No.7),
Yangjae Station(Line#3, Exit No.5)
DailyDailyDaily
16:20 (Inter continental)
16:30 (Welcome center)
Apgujung Hyundai department store ground parking lot, Sinchon Station(Line#2, Exit No.7), Mapo Station Exit#2DailyDaily-
Seoul Uni Station Exit#1, Sillim station Exit#4, Guro Digital station Exit#1Sat, Sun onlySat, Sun only-

禁止訪問

珍珠宮

樓主間房好靚呀!!

3日也玩滑雪會唔會悶呢

之後既行程係點?

翡翠宮

yiu_mimi 發表於 14-2-17 18:03
樓主間房好靚呀!!

3日也玩滑雪會唔會悶呢

唔悶....

兩個下午玩 snow sled.....
一個上午訓覺 (早機加玩咗/搞咗成日好攰)
一個下午加一個上午滑雪.

2 晚去 ocean 700

1晚 出韓牛城食韓牛.

仲有樣 hang glider 無玩到... 又無上到去佢個 ski tower....

之後的行程, 咪返去 seoul....下午去咗明洞, 第二日去咗 everland (全日), 跟住返屋企, 好充實

侯爵府

畀面勳章

回覆:Alpensia 滑雪之旅

如果你係真係識滑雪,滑兩天我都覺唔多夠。用半曰玩snow sled 太浪费了!我建議玩snow tire 去龍平好玩得多!有電梯带你上山,唔使行。龍平有由12:30pm 至4:30pm 既ski pass, snow tire unlimited pass 至12:30pm,都只是10,000won. 咁就可以係其中一日咁安排,另一日全日ski.

其實Alpensia 嗰埸太簡單,頂多玩一日。龍平beginner 都有多些選擇,玩過既朋友就明我講咩。滑雪只玩一日,半日,不如索性在首爾参加芝山之類一日團。山長水遠來到平昌,梗係focus on ski. 龍平好玩得多,ski pass 一様價錢!

翡翠宮

引用:如果你係真係識滑雪,滑兩天我都覺唔多夠。

原帖由 daisy17772 於 14-02-18 發表
如果你係真係識滑雪,滑兩天我都覺唔多夠。用半曰玩snow sled 太浪费了!我建議玩snow tire 去龍平好玩得多 ...

小朋友玩Snow Sled 唔知玩得幾開心

仲玩埋轉彎直接轉去出口, 滑多一段路先再去排過隊.

珍珠宮

如果你係真係識滑雪,滑兩天我都覺唔多夠。用半曰玩snow sled 太浪费了!我建議玩snow tire 去龍平好玩得多 ...
like 滑的確係可以留多耐d

我住3晚,d細的滑左2.5日都未夠皮,今次連 ocean700 都冇去,下次去可以考慮住4晚{:1_1:}

珍珠宮

龍平多唔多人?請教練會不會平過 alpensia 呢?

首頁
45678...24

尾頁

跳至