在職全職

跳至

首頁
45678...18

尾頁

洋房

睇怕只有生意麻麻D公司先唔開OT.....

原文章由 吉蒂媽 於 07-8-8 19:19 發表
我之前唔係做呢行︳因為想多些時間陪女所以想轉做
merchandiser clerk 呢行要不要經常開OT?前景怎樣?

大宅

原文章由 QQ3003 於 07-8-9 10:29 發表
睇怕只有生意麻麻D公司先唔開OT.....

這麼是否要經常開OT,一般開到幾點鐘?人工怎樣呢?

大宅

法國8月會放3個禮拜暑假, 我d老細出哂去玩, 所以我都係半放假狀態.

大宅

開ot係家常便飯, 旺季9-11不等, 淡季都7-8啦, 況且MC 人工唔方高, 又辛苦, 如果想升grade, 都要捱下.
如果你係未做過呢行, 都係唸下其他行業啦.

原文章由 吉蒂媽 於 07-8-8 19:19 發表
我之前唔係做呢行︳因為想多些時間陪女所以想轉做
merchandiser clerk 呢行要不要經常開OT?前景怎樣?

珍珠宮

原文章由 barneywong 於 07-8-9 11:53 發表
法國8月會放3個禮拜暑假, 我d老細出哂去玩, 所以我都係半放假狀態.
法國咩假期呀? 咁好既, 你嘆啦

大宅

summer holiday law. 好似學生咁呀! 我好輕鬆呀.:mrgreen:
原文章由 cway 於 07-8-9 12:58 發表
法國咩假期呀? 咁好既, 你嘆啦

珍珠宮

原文章由 barneywong 於 07-8-9 15:33 發表
summer holiday law. 好似學生咁呀! 我好輕鬆呀.:mrgreen:
d 法國人真係好游閑呀! 我姨生女話我知, d 法國人食餐 dinner 閑閑地3-4粒鐘, 真係食到眼訓都未食完

大宅

唔好計打工班designer啦, 一整天都淨係掛住吸煙+coffee+講笑, 邊度做到野. even 我有個老細係french做野時都係好游, 佢每次黎hk好似去旅行咁, 天天掛住去shopping.
佢而家賴到唔同 d vendor 開會, vendor 請佢食政治飯,次次推我出黎頂, 自己就去玩.
佢話呢2年盤生意蝕得好甘, 我心唸, 你地咁賴, 賺錢就出奇啦.

原文章由 cway 於 07-8-9 16:07 發表
d 法國人真係好游閑呀! 我姨生女話我知, d 法國人食餐 dinner 閑閑地3-4粒鐘, 真係食到眼訓都未食完

珍珠宮

原文章由 barneywong 於 07-8-10 11:19 發表
唔好計打工班designer啦, 一整天都淨係掛住吸煙+coffee+講笑, 邊度做到野. even 我有個老細係french做野時都係好游, 佢每次黎hk好似去旅行咁, 天天掛住去shopping.
佢而家賴到唔同 d vendor 開會, vendor 請佢 ...
黎親都shopping既老細係咪都係受薪架咋

別墅

大家要小心一個做merchandising既媽咪名字叫 "fanny cheong"的人, 表面上就好似唔聲又唔理八掛事, 但其實為人自私又毒辣又鐘意講事非婦人, 為左自己得到利益會不擇手段去害人~
我有個朋友就係咁比佢迫害冇左份工, 而且朋友個老公又失業, 攪到好慘, 小心小心~

原文章由 cway 於 07-8-10 12:56 發表
黎親都shopping既老細係咪都係受薪架咋

[ 本文章最後由 pmama 於 07-8-12 19:14 編輯 ]

別墅

Hi everybody

上星期放左一星期大假, 因為我阿爸阿媽去左旅行, 我要請假湊女. 諗住同阿女去海洋公園仲買定飛, 點知日日落雨, 無去到! 真掃興:( 放假仲攰過返工. 但好開心, 因為可以日日同阿女玩:D

cway,
贊成呀 ! 佗bb時間好快過, 尤其第2胎.
照顧&教育小朋友真係要付出好多時間同心機!

barneywong,
開刀係米舒服d? 我未試過順產, 所以無得比較.
生完第2個我唔會自己湊, 會繼續做野. (1)單靠老公份人工, 養起兩老兩嫩+我+工人, 唔掂 ! (2)我唔願做家庭主婦.

manmum,
係..佗bb嘅感受真係好奇妙, 尤其佢經常喺我個肚皮yuk yuk貢時, 真係好得意. 依家我心急想見佢.:loveliness:

珍珠宮

inkink,

你大住個肚仲要揍住阿女, 真係辛苦晒喎, 不過我諗你一定好enjoy 既, 去5到ocean park 都5緊要啦, 等埋肚裡面既bb一齊去囉:mrgreen:

珍珠宮

我忙埋今個星期, 下個星期到我放大假 lu

別墅

cway,

咁開心呀 有無搵定節目同囝囝去玩?
之前, 我諗過去Disney hotel / 黃金海岸 hotel 同阿女住翻晚. 點之 full晒. 不過, 都好彩book唔到, 因為上星期日日落雨.

原文章由 cway 於 07-8-13 22:52 發表

大宅

你地就好啦, 輪住放大假! :tongue:
我今年留番D假等到 10月MO仔返學時陪佢, 我唔知佢要幾耐先慣呀! ?-(

原文章由 cway 於 07-8-13 22:52 發表

大宅

Inkink,

你正一係super mami, 陀住bb仲唸住帶女女去ocean park. 上次easter我兩公婆帶momo去, 跟住老公病左兩星期, 真係好辛苦又熱又多人.
順產recover 快好多,我用無痛分姄催生, 其實冇乜點痛過, 係臨尾生得個時要停藥, 痛左一陳, 最痛都算係生完聯針啦, 聯左粒幾鐘呀! 推番上病房已經可以落地行去厠所冲涼. next day 可以出院,之後我日日都出街食飯番醫院睇momo.
但我見我開刀d朋友, 到第3日都訓係床上面好痛, 講說話都冇乜氣. 分別都好大.

原文章由 inkink 於 07-8-13 16:38 發表
Hi everybody

上星期放左一星期大假, 因為我阿爸阿媽去左旅行, 我要請假湊女. 諗住同阿女去海洋公園仲買定飛, 點知日日落雨, 無去到! 真掃興:( 放假仲攰過返工. 但好開心, 因為可以日日同阿女 ...

別墅

barneywong,
係辛苦架! 我上年暑假都去過黎; 想個女開心嘛:D 加上到細b出左世, 有一段時間同唔到阿女周圍玩, 好想依家陪佢多d囉.

聽你咁講, 你都生得好舒服bor, 你就好啦! 我上胎局棋要開刀. 我聽埋e生意見先決定今胎點生喇!

原文章由 barneywong 於 07-8-14 15:49 發表
Inkink,

你正一係super mami, 陀住bb仲唸住帶女女去ocean park. 上次easter我兩公婆帶momo去, 跟住老公病左兩星期, 真係好辛苦又熱又多人.
順產recover 快好多,我用無痛分姄催生, 其實冇乜點痛過, 係 ...

別墅

come on, baby

有分別咩? 無分别格 - 我d大假都係用黎湊女...陪女..:) 睇怕cway嘅大假又米係用黎陪仔玩

原文章由 barneywong 於 07-8-14 15:35 發表
我今年留番D假等到 10月MO仔返學時陪佢, 我唔知佢要幾耐先慣呀! ?-(

侯爵府

放心啦
佢地好快慣架啦,老c年年面對班小寧精一定攪得佢地掂
到時係你唔慣mo仔大個仔law

原文章由 barneywong 於 07-8-14 15:35 發表

珍珠宮

原文章由 inkink 於 07-8-14 14:40 發表
cway,

咁開心呀 有無搵定節目同囝囝去玩?
之前, 我諗過去Disney hotel / 黃金海岸 hotel 同阿女住翻晚. 點之 full晒. 不過, 都好彩book唔到, 因為上星期日日落雨.
我地會去北海道 + 東京玩下呀 :mrgreen:

首頁
45678...18

尾頁

跳至