跳至

首頁
45678...18

尾頁

子爵府

ladybird,

你跟xanthe 買隻靚wok試吓....

原文章由 ladybird 於 08-4-30 22:52 發表
好靚呀....
我都好鍾意食生炒糯米飯, 不過我知我好難會整得好食.... 未到家
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

all,

大家喜歡食涼果嗎??..

我媽咪介紹我 一間叫 "黃平記" 檸檬王, 佢話好出名的, 無舖頭電話落order送貨的...

大家有無興趣試吓D 檸檬??... 9/5 我帶D 俾大家試吓好無 ??
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

mmak,
有隻靚wok比我用, 我都唔識用啦... 分分鐘浪費了d廚藝咁差....近期開始有人投訴我d餸菜無新意啦(來來去去都是這樣), 鬼叫我係有限公司咩

原文章由 mmak 於 08-5-5 22:45 發表
ladybird,

你跟xanthe 買隻靚wok試吓....

大宅

我好鍾意食涼果呢!

原文章由 mmak 於 08-5-5 22:49 發表
all,

大家喜歡食涼果嗎??..

我媽咪介紹我 一間叫 "黃平記" 檸檬王, 佢話好出名的, 無舖頭電話落order送貨的...

大家有無興趣試吓D 檸檬??... 9/5 我帶D 俾大家試吓好無 ?? ...

子爵府

ladybird,

FIY 美人廚房

原文章由 ladybird 於 08-5-5 23:25 發表
mmak,
有隻靚wok比我用, 我都唔識用啦... 分分鐘浪費了d廚藝咁差....近期開始有人投訴我d餸菜無新意啦(來來去去都是這樣), 鬼叫我係有限公司咩

...

大宅

mmak,
many thanks!! 好正喎.....

原文章由 mmak 於 08-5-6 14:29 發表
ladybird,

FIY 美人廚房

男爵府

ladybird,
在有限時間要做得details, 委實不易!
mmak,
多謝分享!

原文章由 ladybird 於 08-5-7 12:07 發表
mmak,
many thanks!! 好正喎.....

子爵府

醒目開學勳章

ladybird,

隻wok和高速煲我think左好耐,用私已錢買的! 貪佢可以快靚正同有免費cooking class上教用! 一做得唔好就落去問!

原文章由 dorismama 於 08-5-7 23:56 發表
ladybird,
在有限時間要做得details, 委實不易!
mmak,
多謝分享!

大宅

xanthe, ladybird

係吖, 高速煲真係好好用, 值得投資架! 我今日都整咗鎮江骨, 唔駛15min, 肉腍哂連d骨都脆埋.

xanthe

我都好鍾意吃糯米飯, 不過e+天時你去邊度買腊味呀.

原文章由 Xanthe 於 08-5-8 12:24 發表
ladybird,

隻wok和高速煲我think左好耐,用私已錢買的! 貪佢可以快靚正同有免費cooking class上教用! 一做得唔好就落去問!
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

大宅

Xanthe, Kahobb
比你地講講吓, 我又心思思啦.... 我會先買高速煲, 睇吓邊間有promo , 如有發現, 請通知, thanks!

原文章由 KAHOBB 於 08-5-8 15:28 發表
xanthe, ladybird

係吖, 高速煲真係好好用, 值得投資架! 我今日都整咗鎮江骨, 唔駛15min, 肉腍哂連d骨都脆埋.

xanthe

我都好鍾意吃糯米飯, 不過e+天時你去邊度買腊味呀.

...

大宅

Hi all,

星期三的攪作, 蒸蛋糕!! 好易整的…. 但食譜需要改吓, 就更好味! 真係唔多想囝囝在小息成日食餅乾, 蒸蛋糕好似健康d...

[ 本文章最後由 ladybird 於 08-5-9 14:21 編輯 ]

子爵府

原文章由 ladybird 於 08-5-9 12:49 發表
比你地講講吓, 我又心思思啦.... 我會先買高速煲, 睇吓邊間有promo 先, 如有發現, 請通知, thanks!

Me too. I'm interested.

子爵府

Ladybird,

好掂喎. 點整架? 我覺得要發粉好難.

男爵府

ladybird,
係呀!我都想知呀! d花紋點整呢?

大宅

.i'm interested too.....慳時間、又慳煤氣

原文章由 Icycream 於 08-5-10 08:12 發表

Me too. I'm interested.

QUOTE:
原文章由 ladybird 於 08-5-9 12:49 發表
比你地講講吓, 我又心思思啦.... 我會先買高速煲, 睇吓邊間有promo 先, 如有發現, 請通知, thanks!

大宅

日式蒸蛋糕
材料:
低粉  200克
泡打粉 4茶匙 (我覺得多了點... 下次我會落2 茶匙)
蛋  2隻
砂糖  80克 (全屋人都話唔甜, 可以加多一點)
牛奶  1 80 ml
菜油/牛油 4 茶匙(我用橄欖油) (原作是用橄欖油, 但覺得用牛油會香d)
雲呢拿香油 小許

做法:
1. 蛋打發好,砂糖分次加入,打勻
2. 加入牛奶及菜油,拌勻
3. 篩入麵粉和泡打粉,拌勻至無粉粒 (我無篩都ok)
4. 把牛油紙/模紙放入模具內,再倒入麵糊
5. 用大火蒸 13-15 分

這個份量可做,3吋蛋tart模做12個蒸蛋榚
蒸的時候蓋要蓋好,蒸的過程不要打開蓋子,
直至13分鐘之後(我蒸13分鍾已ok),才可打開用牙籤測試一下, 看看熟了沒.這樣蒸出來才會圓圓的!
不要蒸得太久,這樣蛋榚會變得不好吃,蛋糕面會變得厚,而且會硬了點

我-6克改為吉士粉,只想顏色靚小小,-30改谷古粉可做朱古力味蛋糕.

** 至於
花紋, 是我用匙慢慢點滴落去... 無難度的!

[ 本文章最後由 ladybird 於 08-5-10 18:58 編輯 ]

男爵府

ladybird,

多謝分享!

子爵府

醒目開學勳章

cindyma, icycream, ladybird,

Lagostina will have the promotion at Sogo on 23rd May to 30th May. You can go there to take a look. The high pressure cooker I prefer to buy 7 litre (if you need to make more soup then you can buy 9 litre, for me 7 litre is fine for me and i can use 7 litre to make other food).

子爵府

ladybird,

thx. 唔知谷古粉百佳是否有賣?

大宅

xanthe,

thanks for the info....i will go to take a look....I have Sogo credit card, hope i can have an extra 5% discount if i buy Lagostina....

原文章由 Xanthe 於 08-5-11 12:23 發表
cindyma, icycream, ladybird,

Lagostina will have the promotion at Sogo on 23rd May to 30th May. You can go there to take a look. The high pressure cooker I prefer to buy 7 litre (if you need to make ...

首頁
45678...18

尾頁

跳至