媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 北角媽咪會(part II)

WDY,
你囡囡無理由無乜頭髮架!佢個樣好大個呀,一d都唔似1歲呀 :-P

PpiMa,
我唸住第一次我帶囉,如果ok既,之後唸住等我阿媽帶,因為我阿媽揍我個仔架嗎

子爵府

PpiMa,PakPakMaMi,

多謝你o他支持我,不過唔好話我會開班甘o力,因為我都係第一次做人Mummy,BB無兄弟姊妹,好想佢同其他小朋友有交流,又覺得外面o的Playgroup都係不外如事,再加上银根短缺(年年减人工,今年仲無double pay),所以先會諗約住得近,又差唔多大的小朋友一起組成Playgroup(遊玩小組),我暫時的想法如下:
(1)地點: 可以係我屋企,不過大家唔好諗住我屋企好大,只有一個小客廳,不過就有一個約400呎平台可供小朋友玩(In Summer,我個囡like swim here),另外亦可間中約在公園,甚至可約去Beach/swimming pool in summer,仲有Library(我試過在維園見到Playgroup o的鬼婆帶小朋友及家長去玩,只係玩,無唱歌跳舞講 故事,呃$!!!).
(2)時間:Saturday am/pm
(3)模式:唱歌跳舞and畫畫為主,媽咪輪流講故事,一起吃點心,玩玩具等,如外出就當戶外學習&picinic.
(4)人數:maximum 5 位小朋友及一名家長,如外出可多o的人.
(5)小朋友年齡:最好1~3.5歲
(6)費用:我唔會收$,反正宜家甘涼又唔駛開泠氣. 小食可每次每位家長帶來一種然後share,我有大量VCD/DVD可供跟住唱及跳舞(有Barney,OZMO,鵝媽媽,Disney), 故事書可帶自家的或到library借,畫紙畫具自備,玩具我有大量,亦可家長帶一些輕便的來分享(不過小朋友枱椅係一個問題,有無suggestion?)

其實我都想參加Margaret個home playgroup,不過時間唔夾,如果大家有興趣or suggestion, 請提出.

大宅

candycan, 晴晴都會讀港運城個間, 佢地ge 程度我覺得都唔低, 仲有中英文默書tim! 所以我會比晴晴讀哂4 yrs.
你打算點樣攪個playgroup ar? 近近地一齊玩下都好. 你屋企係咪有平台or天台ga, 睇你女玩水ge 相好happy wor!
你介紹fortress hill 個間playgroup 我都有興趣wor, 唔知有無得試堂呢?

wdy, 我晴晴到而家都係得無幾多條毛, 又係唔駛扎/夾 :-(
晴晴媽媽

子爵府

晴晴_媽媽,
fortress hill 個間playgroup o既詳情我都唔清楚,或者會tomorrow phone them 問問.到時再話你知na!

至於自己攪o既playgroup,其實可以當係一個定期聚會,俾BB同媽咪互相交流o下,又可以識個朋友.

大宅

candycan,
你地講個間playgroup係邊間呀?我依家都係比個仔返緊fortress hill 個間呀,不過唔知係唔係你講個間囉,可唔可以pm比我知邊間?
另外,你個playgroup idea 幾好,唯一唔好既係.... 要d媽咪輪流講故事wow 我唔掂架

等待驗證會員

candycan,

贊成贊成!! 我囡囡一歲半,岩唔岩玩呢? 但講故仔我好唔掂.

男爵府

candycan,
你有個平台可以玩到好多野啦. 我地04年4月BB都自己攪過playgroup, 如果大家要求唔係太高, 我都可以攪攪佢. 我地係租政府運動場的活動室來玩, 當時我地的schedule 係咁:

****今次的主題係"圓形" ,請大家帶一個廁紙筒及透明交樽!

3:00-3:30 熱身時間(又要預萬一有人遲到), 睇歌紙, 放好軟墊
3:30-3:40 唱歌 Hello Hello
媽咪拖住BB跑圈/快走 (熱身)
3:40-3:50 BB排隊穿過呼拉圈 (需要2個人幫手)
用呼拉圈及布製成隊道, 還BB穿過
Look 呼拉圈
4:00-4:10 給BB圓形杯墊, 指示丟在呼拉圈內 (分兩組玩)
Look 圓形積木及蒸餾水樽, 投藍及玩大ball
4:10-4:20搖搖床 (需要2個爸爸幫手, 另外BB媽咪自己搖返自己個B)
4:20-4:30 踏高軟墊成兩排, 扶住BB係上面行
唱 goodbye 歌, 分貼貼紙
4:30 – 4:50點心時間
4:50-5:00 收拾物品, 準備離開

唱歌仔做動作
1.) Head and Shoulders, knees and toes.

2.) If you’re happy and you know it

大家再比D意見參詳參詳下. :-P :-P :-P

不過我睇怕 5 個名額唔夠播. :-P :-P :-P BB人數都唔好過10個人, 太多人場面就會難控制.

大宅

好多日都係齋睇冇發言tim, 真係好懶! :-P

candycan,
強力support你! 快d攪啦, 好想見o下你地, 等阿女多d好朋友呀! 我住百福, 好近你架, 有乜o吾夠, 我都可以搬過黎架.

你地邊個要買波波池呀? 真係要三思呀, 我個女只係玩o左幾日就o吾so o刺, 屋企又擺多一大盒野係度....唉! :-(

邊個驚小朋友少頭髮呀? (我溫完書又o吾記得 :-P )可以俾多d提子佢食啦, 好似有效架, 就算冇效都o吾會冇益.

男爵府

PakPakMaM & Pipma,
如果有hair,就唔駛成日帶住帽啦 :-P

你地講緊的playground好吸引呀可惜晴晴細仲未可以join得丫 :-( 不過如果有gathering,我一定到,係我係一個好得閒的肥c9

男爵府

[size=medium]有d野想請敎下你地:

琴晚發覺架學行車裂左(未爛,但驚bb再坐時會整親),好煩,都唔知買過架學行車定係買張網床好 因為行開行埋都可放低佢係安全area麻. 但e+再買學行車又驚用唔到幾個月! 買網床又係驚用唔到幾個月 & bb自己都未必肯係入邊,肯定喊到飛街 :-x 所以e+都唔知點做
你地d bb 用學行車 or 網床,用到幾多個月呀

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

PpiMa,

我琴日已經send e-mail比佢,但都無覆我.如果有媽咪搞playgroup我都想參加,我個囡兩歲幾,成日係到無所事事,都想比d嘢佢學.

等待驗證會員

wendy,
我見意你唔好再買學行車,你囡囡都快一歲.但你囡囡有冇用過網床呀?如果無,好大機會都唔肯.
我就比較好彩,囡囡由8個月-現在一歲半都仲用緊網床.

子爵府

WongCW,
Margaret 緊係未覆你la,佢今日同其他媽咪/小朋友去outing!

男爵府

WDY 寫道:

我無比個仔用學行車, 因為有研究話用學行車會遲D至識行. 對BB對腳都唔好.

子爵府

小新媽媽 寫道:
[quote]
WDY 寫道:

我無比個仔用學行車, 因為有研究話用學行車會遲D至識行. 對BB對腳都唔好. [/quote]

我都無比個女用學行車,健康院d姑娘同小新媽媽所講一樣!

男爵府

畀面勳章

PpiMa 寫道:
[quote]
小新媽媽 寫道:
[quote]
WDY 寫道:

我無比個仔用學行車, 因為有研究話用學行車會遲D至識行. 對BB對腳都唔好. [/quote]

我都無比個女用學行車,健康院d姑娘同小新媽媽所講一樣![/quote]

我都係冇俾個仔用, 主要原因係間屋都唔係大, 更加唔想佢撞花晒d牆 我反而用網床, 不過係佢三四個月時已開始用, 用到歲半到, 個工人要做野時就可以放佢入去, 但大d佢就唔制lu, 除左訓覺

男爵府

其實我都唔想再買學行車,其實平時我唔會經常比佢係學行車架,only食粥或去toilet先放低炸,不過阿媽就好想,佢話平時過來同晴晴玩,唔駛抱佢,可以係車到方便d. 但網床,佢真係未用過,我試過帶佢去jusco,放佢落去,佢都喊! 所以先好煩,如果2樣都唔買,咁要行開行埋點算

男爵府

畀面勳章

WDY, 咁我有張bb食飯椅, 可以俾佢坐係度餵佢食mum mum, 或者坐係同佢玩, 張椅唔會郁係固定, 本來有張枱仔但俾個整爛左, 有安全帶, 唔識形容添, 你有冇興趣要呀?

大宅

WDY,
我同其他媽咪一樣呀,我都無俾我個仔坐學行車同埋網床呀,我同kookoo一樣比張食飯個d高椅佢坐囉.
我覺得你都係買張個d食飯椅比較實際d囉!因為可以坐耐d 同埋訓練佢坐定定係度食飯,唔駛出圍走嗎 :-P

子爵府

Hello All,

I had phone the playgroup in Fortress Hill today and they said I can join them this Satruday for Non-member price $95, but I think most likely I won't go because the time is not very good for my girl(10.00-11.00am), she always wake up in 10.30am every morning.

I would like to call for a gathing this Satruday 2.00pm for all mummy whose are interested in the home playgroup. Do you all have any suggestion for the location?我之前去睇過渣華道體育館兒童遊戲室睇過,都幾大o架!可以俾我o他當預習.

首頁

尾頁

跳至