自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

原文章由 pohomame2005 於 07-11-6 21:43 發表

白田12座,有bus總站,104 or2e 重有12號小巴出旺kok(新世紀), 舊左小小座樓行出d南昌街有好多巴士ga.我係附近住ga有咩唔明,or想知問我啦!!!hehe

多謝你啊~~~不過我媽媽今日覆咗房屋處啦,決定唔要啦,畢竟比較唔方便,啊媽對腳又唔喺甘好~所以沒要啦!不過點都要多謝你先,thank you!!!:lol:

民房

原文章由 pohomame2005 於 07-11-6 21:43 發表
白田12座,有bus總站,104 or2e 重有12號小巴出旺kok(新世紀), 舊左小小座樓行出d南昌街有好多巴士ga.我係附近住ga有咩唔明,or想知問我啦!!!hehe

多謝你啊~~~不過我媽媽今日覆咗房屋處啦,決定唔要啦,畢竟比較唔方便,啊媽對腳又唔喺甘好~所以沒要啦!不過點都要多謝你先,thank you!!!:lol:

民房

原文章由 Emilyryan 於 07-11-6 22:13 發表

我諗你要醫生証明, 最好是政府醫生証明個種, 你媽媽有冇去開健康院呀?

她有睇開醫生,但唔知算唔算合理拒絕啊,點算合理呢?房屋處會唔會通知我算唔算合理拒絕咖?

民房

原文章由 angelnch2001 於 07-11-7 14:03 發表
我想問你個no係幾多號呀, 因為我都係排緊市區, 而家仲係等緊輪侯配房, thx!

我個no.1131XXX...其實你可以參考房屋處既website咖~!!!
http://www.housingauthority.gov.hk/b5
果個比較準確咖!希望幫到你啦!:lol::" />

[ 本文章最後由 boymatthew 於 07-11-7 18:39 編輯 ]

複式洋房

首先多謝你嘅回覆, 我都有留意呢個網址, 但我覺得唔係準確(我個人認為)

原文章由 boymatthew 於 07-11-7 18:38 發表

我個no.1131XXX...其實你可以參考房屋處既website咖~!!!
http://www.housingauthority.gov.hk/b5
果個比較準確咖!希望幫到你啦!:lol::" />

別墅

請問有冇媽咪,特快已經收左key,可以分享一下嗎?thx

男爵府

回覆 #1 sandytam2007 的文章

hihi~我新黎架,我等左3年,終於有上樓啦..

我04/5月申請,2人,派左5次,最終要左青衣長安村10樓,2分鐘到青衣MTR,但係間屋好細,得22.1平方~~

但係間屋間格麻麻。:tongue:

[ 本文章最後由 cathycheng131 於 07-11-8 21:44 編輯 ]

別墅

原文章由 cathycheng131 於 07-11-8 21:42 發表

我04/5月申請,2人,派左5次,最終要左青衣長安村10樓,2分鐘到青衣MTR,但係間屋好細,得22.1平方~~

但係間屋間格麻麻。:tongue: ...

hihi!
點解會派5次咁多既?!

珍珠宮

醒目開學勳章

係啦, 點解可以派到5次咁多?-( ?-( ?-(

原文章由 LittleXStar 於 07-11-8 22:21 發表

hihi!
點解會派5次咁多既?!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咩,你咩樓呀,我外家係安洋樓,不過我地都算係大房嚟架,好大架!(因為我地係5個人住!)我都好想間屋有外家咁大呀!可惜我地揀咗屯門友愛村3人單位,都係得22.xx平方米咋,你已經好彩過我地好多喇!:-( :-( :-( :-( :-(
原文章由 cathycheng131 於 07-11-8 21:42 發表

但係間屋間格麻麻。:tongue: ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

hihi,我琴日去左申請煤氣,勁扺呀,新用戶買煤氣爐7折,本來仲送一個雙頭爐,不過我冇要佢送果款(因為唔靚 )所以我揀左個煮飯寶,呢款就減$700,各位mama,呢個promotion唔係成日有,左key又會裝煤氣朋友,有買襯手啦

瑪瑙宮

但係我聽人講屯門友愛村係用石油氣架,咁係咪要買番石油氣爐呀?thx
原文章由 bibi412 於 07-11-9 01:18 發表
hihi,我琴日去左申請煤氣,勁扺呀,新用戶買煤氣爐7折,本來仲送一個雙頭爐,不過我冇要佢送果款(因為唔靚 )所以我揀左個煮飯寶,呢款就減$700,各位mama,呢個promotion唔係成日有,左key又會裝煤氣朋友,有買襯手啦 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 bibi412 於 07-11-9 01:18 發表
hihi,我琴日去左申請煤氣,勁扺呀,新用戶買煤氣爐7折,本來仲送一個雙頭爐,不過我冇要佢送果款(因為唔靚 )所以我揀左個煮飯寶,呢款就減$700,各位mama,呢個promotion唔係成日有,左key又會裝煤氣朋友,有買襯手啦 ...

e...我地早排就10月尾尾去買...
好似冇優惠呀...冇人話新用户有7折既?

別墅

原文章由 kawai928 於 07-11-9 02:29 發表

e...我地早排就10月尾尾去買...
好似冇優惠呀...冇人話新用户有7折既?

通常公屋新租戶都有promotion ka!

子爵府

原文章由 LittleXStar 於 07-11-9 02:49 發表

通常公屋新租戶都有promotion ka!

但我地果日係自己去荃灣果間買...唔知關唔關事~
因為我地諗住買個媒氣熱水爐嘛...
果度d人只係介紹邊隻好...
因為我仔扭眼訓所以成個買爐過程都係我老公攪...
佢攪掂先同我講買左個10L既...$46xx...分期供既...
但如果有折佢一定同我講架...但佢又冇同我講喎...
點解會咁呢...真係有d"R"頭喇...
重有我睇番張單都冇寫有咩折~

我地都係新用户黎啵...

別墅

原文章由 kawai928 於 07-11-9 03:10 發表

佢攪掂先同我講買左個10L既...$46xx...分期供既...
但 ...

會唔會係果度d staff, 唔問唔講果隻!
等bibi講下先!

別墅

原文章由 LittleXStar 於 07-11-9 03:36 發表

會唔會係果度d staff, 唔問唔講果隻!
等bibi講下先!

我就係打去煤氣熱線問,佢就話而家新用戶會有七折買爐,我就分10期,連埋煤氣費一齊交既.裝埋了!星期一至六,兩個工作天前約就ok!

客戶服務熱線:2880 6988

瑪瑙宮

嘩......原來一個煤氣熱水爐咁貴架,不過我諗我都係會買儲水式電熱水爐咋,因為上次同c6去國美睇,個職員話一開即有熱水嗰隻爐係3相電嚟架,所以公共屋村係裝唔到架,我個心即時笑咗出嚟!
原文章由 kawai928 於 07-11-9 03:10 發表

但 ...

子爵府

原文章由 ChammyMAMA 於 07-11-9 08:54 發表
嘩......原來一個煤氣熱水爐咁貴架,不過我諗我都係會買儲水式電熱水爐咋,因為上次同c6去國美睇,個職員話一開即有熱水嗰隻爐係3相電嚟架,所以公共屋村係裝唔到架,我個心即時笑咗出嚟!
...

hee我老公2哥(即幫佢裝修間屋果個唔係格離房果個:lol: )
佢之前話贊助我老公買媒氣熱水爐...不過我唔知佢贊助幾錢~
如果唔係我地原先都係打算用電架喳~:mrgreen:

另外頭先問左老公...佢話...
原來果日買有講到,係指定"某"d爐先有新用户7折呢個優惠...唔係全部都7折架!!
佢話佢介紹果3款...冇款岩我地用喎...
佢成日話驚儲水量唔夠...我話細細部得啦...
開頭我都唔知佢買左$46xx部...我以為佢買$39xx果2部其中一部喳...
但佢成日話驚驚驚...驚唔夠用!!媒氣爐呀...點會話唔夠丫...你有錢就多多都夠啦!!(講真係咪先~)
我媽之前有用落一部...後黎冇用...佢留低諗住我地第日用得著...
不過我同老公都諗住買新架喇,因為始終驚擺得耐左...我媽都同意...
不過我老公見到個爐之後佢就成日講...嘩佢個爐咁細既...
大佬...我話果時我地6個人都係咁用...而且媒氣爐既野...你開就有熱水架啦!!要個爐大就得架喇咩...電既就話姐...要煲水嘛大d儲水量多d梗係好d~沖沖下唔會變凍水...但依家係媒氣喎...
佢成日話儲水量細呀唔夠唔夠...咪買左部$46xx...重要人買學咩恆溫...我唔知咩黎...不過覺得有冇好似冇大分別囉...因為以前做女時冇恆溫既都係咁用架啦,大佬沖個涼要幾耐呀,我同個仔一齊沖都只不過花20分鐘姐!!(因為我手腳實在太快 )重要同佢刷埋晒牙果d野~而且得果3個人!!可能覺得差幾百是但掛...
本身最平果部好似有$32XX...之後就係$39XX我都覺得夠用架喇!!點知佢竟然買$46X...重要比左錢先話我知...
所以你唔好比我誤導左...3千幾蚊有一部...其實都唔係太貴...只係我老公懶巴閉~

瑪瑙宮

哦...係啦,煤氣係一開就有,仲要係源源不絕嗰隻嚟架嘛!唉....d男人係咁架喇,成日都要買到最好,都唔用個腦諗清楚嘅,不過煤氣熱水爐都幾耐用架,我外家嗰個用咗十幾年都無事,連壞都未壞過,算啦,你咪當你嗰隻可以用30年,咁咪咩都抵番晒啦!

首頁

尾頁

跳至