跳至

首頁
45678...66

尾頁

子爵府

:lol: 我問過比諾有普通話學架,不過學既時間好短。
兩文三語----既意思係唔係包括英文,中文及普通話。

洋房

我嚟報到ga. 住富康差不多十年, 小B兩歲多啲啲.

男爵府

orkorkOh ,
原來我地o甘多小朋友都係兩歲幾!囝囝or囡囡呀?我個係野蠻囡囡! 得閑大家分享下心得啦!

goofyszesze,
Thank you!你個囡囡讀緊比諾架?

原文章由 orkorkOh 於 07-12-15 09:51 發表

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

Welcome to join our BG family.......

原文章由 orkorkOh 於 07-12-15 09:51 發表

子爵府

我囡囡將會入讀比諾N1 1月2日插班,心情好緊張。

原文章由 muichujamie 於 07-12-15 10:34 發表
orkorkOh ,
原來我地o甘多小朋友都係兩歲幾!囝囝or囡囡呀?我個係野蠻囡囡! 得閑大家分享下心得啦!

goofyszesze,
Thank you!你個囡囡讀緊比諾架?

...

侯爵府

orkorkOh,

你住第幾座呀? 我係99年搬來的

洋房

我住第十座. 98年入伙, 係執人地"撻訂"算係第二輪啦.雖然樓下設施麻麻, 但富康總算靜中帶旺. 因我好怕MTR附近好多人. 同埋間格都好OK. 唔駛用腳熄電視
小魔怪係囝囝. 我都煩緊K1, 教仔問題 . . . 唉

侯爵府

我係第9座, 都係98年重售買的, 如果高峰期買就慘啦:-( :-(

我呀媽係第10座, 對面都有一個兩歲小男孩, 見到佢都會好開心, 成日同佢飛吻同拜拜, 唔知係唔係 ??????

原文章由 orkorkOh 於 07-12-15 12:20 發表
我住第十座. 98年入伙, 係執人地"撻訂"算係第二輪啦.雖然樓下設施麻麻, 但富康總算靜中帶旺. 因我好怕MTR附近好多人. 同埋間格都好OK. 唔駛用腳熄電視
小魔怪係囝囝. 我都煩緊K1, 教仔問題 . . . 唉 ...

水晶宮

我依家住緊第五座,都是人地退回唔要買既,比第一手平著30萬.

琴日比諾同天主教都是開放日,兩間我都有去參觀,兩間都好大好靚,天主教d課室好似大d,口碑好d,但好多人話佢d課程淺,比諾課程深d,k1都唔知點揀,好煩.

大宅

管理

我都係新業主, 新年後才可入住.
我想問富康管理係咪好差?點解有d信件收到講關於管理嘅事?

第一手買家當時三房買嘅價錢係幾多?
我想知道富康樓市有無升過?
我聽聞寶盈樓價升左好多, 點解富康好似無嘜點升?

男爵府

我將會住第六座。
我同鄰居過八過下,我間屋上一手業主係用19X萬買架,聽完我嚇到。我咪買得好抵!!!!

whywhite22,
你仲有時間慢慢決定,你可以再睇下個女鐘意邊度... 不過我個人就唔太鐘意程度太淺&無外藉老師囉!

原文章由 angel503 於 07-12-17 01:45 發表

我聽聞寶盈樓價升左好多, 點解富康好似無嘜點升? ...

侯爵府

angel503,

歡迎..歡迎

等我解答下你的問題, 個人觀點(非兩方人士)

富康管理公司, 基本上我覺得冇問題, 主要係有小部分業主(據聞是第一屆的委員) 對現在的業主立案法團不滿, 部分業主經常自費派一些宣傳單張, 單張我都收過不少, 但我會以分析角度站在兩邊的立場而看, 當然以小業主來看佢地寫的有部分合理的, 但係以業主立案法團來看, 又覺得佢地冇錯, 因為立案法團好難滿足不同業主的要求.

部分小業主會要求在開會時旁聽, 但經常只係吵吵鬧鬧, 試問又怎可以接納他們旁聽呢? 於是佢地會話立案法團拒絕小業主開會.

對於業主立案法團這幾年的工作我覺得不過不失, 只係懷疑主席身兼多份工作, 會不會有時間去監管管理公司的工作及處理屋苑的事務, 不過, 佢地的工作是非受薪的, 只不過係借此位置增加暴光率而進身區議會, 我暫時比佢地的分數是70分. ok的.

其實好多屋苑的主席都會係身兼區議員, 仲成日俾人話, 除了范國威(唐明苑)

至於屋苑升值能力, 當然寶盈比富康有優勢, 有海景, 同埋冇沈降消息影響, 但寶盈係多方面就唔夠富康方便, 住落你就會知, 我好喜歡我居住的地方

你地而家買真係好抵, 第一手買高層有景19幾, 重售買13幾 (65折計), 而家買12幾至13幾 (7折計), 而家幫地些買16幾, 其實20幾我都唔會賣, 賣咗買唔返, 千金難買心頭好:) :)

我:time: 要出門返工啦

原文章由 angel503 於 07-12-17 01:45 發表

我聽聞寶盈樓價升左好多, 點解富康好似無嘜點升? ...

洋房

原文章由 諺諺mum 於 07-12-15 13:00 發表
我係第9座, 都係98年重售買的, 如果高峰期買就慘啦:-( :-(

我呀媽係第10座, 對面都有一個兩歲小男孩, 見到佢都會好開心, 成日同佢飛吻同拜拜, 唔知係唔係 ??????

...

唉 !! 實唔係我個仔啦! 佢怕醜到死. 最多最多都係望住你笑吓:lol:

洋房

原文章由 諺諺mum 於 07-12-17 08:06 發表
angel503,

歡迎..歡迎

等我解答下你的問題, 個人觀點(非兩方人士)

富康管理公司, 基本上我覺得冇問題, 主要係有小部分業主(據聞是第一屆的委員) 對現在的業主立案法團不滿, 部分業主經常自費派一些宣傳單 ...

Agreed. 但我唔會睇嗰D宣傳單張, 因為都幾煩, 鬧嚟鬧去. 而且so far 我覺得呢班業主法團都叫做OK la. 又會種過晒D花草樹木, 重整個公園, 有D嘢要睇有冇heart law. 做小小嘢但係大家住得舒服D. 至於用人唯親, 全世界都係咁la.除非真係大機構.
雖然我唔知寶盈好唔好住, 但我就好鍾意自己間屋, 真係買唔番 . 百幾萬"L"廳, c6成日嘈住要買50" 電視先睇到. anyway, 只要小朋友多D地方玩就ok.

水晶宮

有D地產網頁可以查返以前D樓價出來,好簡單既.
http://proptx.midland.com.hk/unit/index.jsp;jsessionid=533F3DEA06CBEC4607A46F0C69582FAC?bldg_id=B000026275

你地試下看唔看到.?-(

大宅

回覆 #111 muichujamie 的文章

muichujamie
我都係入住6座, 你個廳望向邊個方向?
咁你依家買幾錢呀?

大宅

請問知唔知管理處話個裝修限期有幾長呀?我個裝修話而家做要2月26日先起貨,好像太長時間呢....

大宅

回覆 #115 whywhite22 的文章

我想問網址裹面的價錢係保左地價味架?
真係好多謝你地回覆, 等我可以多d了解富康.
我聽完你地講依家管理唔差都安心好多.
我二人住, 買左三房單位, 依家都有d後悔,因為裝修開支大左好多,攪到依家唔夠錢裝修(因為我想一次過返身廚房和廁所,第一唔使煩嘛)
唉..........本來我諗住要二房,我奶奶勁講叫我地選三房,我地又未知生唔生小朋友. 唉............都無得怪人啦, 怪就怪自己立場唔得堅定.依家洗濕左個頭惟有頂硬上啦.

男爵府

angel503,
我個廳望東,房向南呀.......你呢?我都係全屋大執,不過上一手好好,所有喉都換晒,仲要入晒牆,另我慳番唔小!
我買12X萬.....真係好抵!其實我本來想買寶盈架,點知一開始就俾人狂掃,禁咪唯有轉睇富康,起初諗住橫掂都抽左,緊係學人搵個單位入去睇下啦,點知入到去就好鐘意呢個單位,所以就即刻返去落訂,我到而家都仲好滿意架!個裝修師父有一日同我地講話我地個單位向海,我睇左好耐都搵唔到個海!原來個海o係將軍澳廣場兩座樓之間,一吋都無!俾佢激死!

hkbc0817,
嘩!要做到二月尾禁耐?!我都係做個半月咋,個裝修師父好好呀,知我地想一月頭搬入去,所以每日都有4-6個工人開工,你不如問下可唔可以早D啦!我諗我同你整D野都差唔多掛!
我就唔係好記得裝修期有無限期,不過你同管理處申請果時就要填個裝修期囉.....

原文章由 angel503 於 07-12-17 23:52 發表
muichujamie
我都係入住6座, 你個廳望向邊個方向?
咁你依家買幾錢呀?

侯爵府

26/2真係好似耐咗的, 不過要睇返你要做的什麼, 因為你剛剛攞鎖匙, 下星期又有假期, 2月初又係新年, 可能的師父要返大陸呢, 其實要新年前入伙都勉強的, 因為太趕搞到交唔足功課, 損失個個可能係你.

原文章由 hkbc0817 於 07-12-18 00:04 發表
請問知唔知管理處話個裝修限期有幾長呀?我個裝修話而家做要2月26日先起貨,好像太長時間呢....

首頁
45678...66

尾頁

跳至