自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-06-10+發

原帖由 Kamania 於 14-06-10 發表
個問題係樓主女行學校唔buy呢套,咁樓主擔心個女既健康唔想妥協,雙方既然冇共識,我先提出樓主轉校

...
你開學校架?

乜可以話轉就轉?

咁講,BB班,以前個老師正常⋯⋯我又唔認為應該斬腳趾避沙蟲,反而應該令學校同家長合作。始終,每個小朋友不一樣,但學校要教導小朋友個責任係應該一樣。

老師要小朋友除鞋,但會損哂其他小朋友係咪都一樣? 老師又有冇同時除鞋? 澳洲而家係冬天⋯⋯冬天係咪都應該除鞋?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:原帖由+Kamania+於+14-06-10+發表個

原帖由 fungwongphie 於 14-06-10 發表
你開學校架?

乜可以話轉就轉?
澳州pre school 同kindy唔係一定要讀,好多家長會帶小朋友試幾間,睇吓學校咩營運背影,文化,其他小朋友文化背影先決定讀邊間。有D好既學校基本上小朋友未出世就排waiting list。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-06-10+發

澳州pre school 同kindy唔係一定要讀,好多家長會帶小朋友試幾間,睇吓學校咩營運背影,文化,其他小朋友文 ...
哦,你其實想叫樓主停學instead of轉校。

咁其實都係一個option。不過,我覺得write to school would be more effective

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

澳州pre school 同kindy唔係一定要讀,好多家長會帶小朋友試幾間,睇吓學校咩營運背影,文化,其他小朋友文 ...
家長想小朋友同同年紀嘅玩build up social skills,學識自理,當然亦有家長選擇唔讀而等六歲直入小學。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Kamania+於+14-06-10+發表澳

原帖由 fungwongphie 於 14-06-10 發表
哦,你其實想叫樓主停學instead of轉校。

咁其實都係一個option。不過,我覺得write to school would be m ...
Umm點解我一直話轉校你會理解成停學?其實最終決定權喺家長手,我只不過覺得理念唔一至咁不如求去,另外搵一間適合妹妹嘅

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Kamania+於+14-06-10+發表澳

家長想小朋友同同年紀嘅玩build up social skills,學識自理,當然亦有家長選擇唔讀而等六歲直入小學。

...
我以為你知道唔係話轉就轉到,同埋你既然話\"唔係一定要讀\"即係轉唔到就\"唔係一定要讀\"

原來我解錯咗

何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

回覆:今日忍唔住鬧左某人一餐⋯⋯

系美加呢邊生水系可以食用的,就算餐廳都系飲水喉水,除非好高級才給你礦泉水。但如果妹妹飲生水㑹肚all,可能佢腸胃並不習慣,可以同學校反映下嗎?或者叫醫生寫張醫生紙話佢唔適合飲生水。唔通小朋友有某種食物過敏都要佢跟大圍咩?但呢個世界周圍都系菌,小朋友都會周圍摸,可以避免嗎?怒我直言,樓主你stress culture difference,叫老師唔好左右你教女,但你在老師課室內教佢點做嘢,咁做真的怪獸一D,咁同香港D皇蟲話要體諒一様。 個人衛生固然很重要,但小朋友能開心學習才是最重要.

禁止訪問

引用:真係忍左佢好耐成日扮晒野教我教女今日,我

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:老師是外國人?但冬天除鞋會好易凍親架喎 +

原帖由 guguned13 於 14-06-10 發表
老師是外國人?但冬天除鞋會好易凍親架喎
豬媽住係外國架

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 fungwongphie 於 14-06-10 發

禁止訪問

大宅

引用:我外國讀過小學,中學。果邊唔興家長出頭,

原帖由 甜蜜兒 於 14-06-10 發表
我外國讀過小學,中學。果邊唔興家長出頭,唔好要人地就我地文化,應該我地適應人地文化,去到係冇咁講究衛 ...
點解你中文咁叻?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

係咪野餐式教學

子爵府

直情寫封家長信,醫生証明嗰D比老師。內容係小朋友唔飲得生水。

我覺得有D野真係要企硬就企硬。
你轉校轉得幾多次?
你為一個老師幾句話就轉,
咁下次呢,下次又比人講幾句,
你又走去轉校?

木土土  點會有醫生肯寫!  發表於 14-6-10 23:18

水晶宮

BK Milk勳章

我老公工作上接觸好多外國人
住香港既都係一開水喉就飲
住得外國真係要明白人地既文化係咁
好難講啱定吾啱
天氣涼人地都係照落水玩
落雨照响公園玩
但香港人就會叫落雨反屋企la
文化吾同呀麻
屋企地毯都係著住鞋就咁入屋
小朋友咪又係咁响上面爬
食野
仲不知幾健康
咁當然我自己吾會咁做
如果住外國
好難吾接受
既然你吾認同間學校做法
只有轉校
轉校睇下好無d law

水晶宮

BK Milk勳章

引用:我外國讀過小學,中學。果邊唔興家長出頭,

原帖由 甜蜜兒 於 14-06-10 發表
我外國讀過小學,中學。果邊唔興家長出頭,唔好要人地就我地文化,應該我地適應人地文化,去到係冇咁講究衛 ...
好同意
真係只有接受

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:pigpig 的帖子

飲生水係文化,明白!

地墊可能污糟過地板,理解!

應要啞忍妹妹腳板𠝹損流血?唔明解

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆:H.K羅琳 的帖子

應該係 喺水喉個加佐個過濾器,之前我響外籍幼稚園做時,個個都係甘飲了。

首頁

尾頁

跳至