自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

洋房

有咗當然要生,問題不在於bb,是年輕父母.
而且,問題會連繫到年輕父母,
將來會怎樣灌輸性知識給下一代~

在沒有安全的措施下進行性行為,結果是
有了bb,不想不生,被迫輟學,提早做媽媽,
被現在可愛的bb局限了升讀大學的機會,

結果也是,自己成為社會低學歷的一群,
在低競爭力的情況下,自我價值觀有幾高?
會否間接成為bb的身教?

[ 本文章最後由 819mimi 於 07-11-22 23:49 編輯 ]

伯爵府

魅力王子

原文章由 819mimi 於 07-11-22 07:43 發表
有咗當然要生,問題不在於bb,是年輕父母.
而且,問題會連繫到年輕父母,
將來會怎樣灌輸性知識給下一代~
在沒有安全的措施下進行性行為,結果是
有了bb,不想不生,被迫輟學,提早做媽媽,
被現在可愛的bb局限了升讀大學的機 ...

(1) we have use condom.
if no use,now maybe born second one already.

(2)yes,we are so poor,
but i love my son look like love myself.

rich family have helper,but i cannt.
this few year only me take care him.
(my mami 47yrs old now,she like working)

(3)i think u have high degree parent,
so u also have high degree,really so good.
you happiness than me alot~!

but are u see one bk ma say she was 20yrs old born her son,
but her two son are university student?

[ 本文章最後由 shah 於 07-11-22 22:27 編輯 ]

大宅

好同意shah 既講法~~而家咩年代呀~唔係一定有高學歷就可以教到個小朋友好好呀~就算冇學歷都一樣得囉~個個人行既路都唔同~
加上就算我地班後生媽咪成為社會低學歷的一群~我都覺得值得囉~起碼同小朋友唔會有太大距離~

[ 本文章最後由 WING86 於 07-11-23 00:22 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章

原文章由 WING86 於 07-11-23 00:09 發表
好同意shah 既講法~~而家咩年代呀~唔係一定有高學歷就可以教到個小朋友好好呀~就算冇學歷都一樣得囉~
加上就算我地班後生媽咪成為社會低學歷的一群~我都覺得值得囉~起碼同小朋友唔會有太大距離~ ...

各位後生靚mami,幾多歲生BB唔係重點!問題係樓主講果位孕婦以為養育BB好easy,開鋪頭做生易又無難度,再加上煙癮頗大,唉......前景唔樂觀lor

別墅

like bb doesn't = must have bb...

most 20 something girls don't know what they want anyway!

20 something girl in our society nowadays aren't mature enough... perhaps in the 30's or 40's, having bb at 20 year old was very acceptable.

Why go to school...??? coz more education is like buying insurance...... you'll never know what 'll happen in the future!

If my daughter wants to have BB at the age of 20...I'll definately be sooooo upset and ....

and you know what?? some people thinks having BB means no need to go back to work... someone else will support them...and they can live happily ever after. Maybe they could, but very few of them last.

Please, don't do that.... it's a lot harder than you think.

I'm at my 30's and I was soooo scared when I found out that I was pregnant. I just didn't know whether I could do it... or whether I'm a " good enough" and qualified mommy ...

[ 本文章最後由 Kalani 於 07-11-23 00:42 編輯 ]

大宅

原文章由 WING86 於 07-11-22 14:09 發表
20歲有BB呢個都唔係一個問題~~而家好多17.18歲都係咁~完全同年齡問題無關囉~~後生有小朋友唔係一定唔掂OR年少無知~我19歲有左我而家個仔~個個都睇死我地班後生湊仔唔掂~但我而家湊左個仔2年零7個月..個個人都跌眼鏡~ ...

我諗法同你差唔多,可能因為我都係19歲生大女 ,不過佢宜家12歲喇 ,路係自己行既(當年媽咪贈我 )

大宅

原文章由 L.O.B 於 07-11-23 00:27 發表

我諗法同你差唔多,可能因為我都係19歲生大女 ,不過佢宜家12歲喇 ,路係自己行既(當年媽咪贈我 )

thx~我只覺得年輕生bb唔係咩問題~
我知個個20歲女仔大肚仲食煙係唔岩~呢個世界咩人都會有~
條路係佢自己選擇~

別墅

[quote]原文章由 ha.haa 於 07-11-22 01:25 發表

其實不可以因她20歲,因她食煙,就說她不識養育下一代。

有很多職業女姓,學歷高,又不是一樣食煙,生仔。
一樣會掉低個bb係屋企(不過她有賓賓之嘛),說自己很忙。

有很多年過35或以上,生第一胎,係冇負擔,所以要玩具,有玩具。唔打、唔鬧、仔女永遠是對的。

所以不要看她20,就說人唔識教仔,佢仔女將來什麼?

年齡不是最重要的問題,是她什樣培育。

水晶宮

好多位媽咪都講到20歲唔讀書走去生仔就係無前途.
但我身邊就好多朋友因為讀完大學,再出來做多幾年野先結婚,結左婚又話要有兩三年二人世界,然後仲話要考埋個咩野專業牌,到想生時,已經三十幾,跟住就生唔到啦!
大家不如去另一個講生唔到仔既討論區睇下啦,有幾多個係之前miss左黃金機會,到生活壓力大到無輪既時候先諗到想生,已經生唔到,有d就已經做到身心俱疲,直情唔想要添.
每個人有自己既人生理想,唔一定要讀好多書,住大屋,有車有狗,先叫做有意義,
一家人齊齊整整,晚晚聚首一堂,已經好好啦.
位高權重既人,有幾多個可以同時擁有健康既家庭生活?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係20歲生仔仔,但我一d後悔都無,因為我可以嘗試到做人媽媽係點,可以一路睇住仔仔大個,慢慢教佢學嘢,你一教識佢一樣嘢,你就會感到萬分開心~~~~
就算我地學歷真係比唔起人,但起碼我地可以做到個好媽媽,就算我地學歷係比人差,我地都可以教好到個好叻好乖嘅小朋友出黎,我地20歲唔係做唔到好媽媽,我地可能比起一d不負責任嘅媽媽叻

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 819mimi 於 07-11-22 23:11 發表
好奇問吓年輕媽咪
如果妳地阿b將來以妳為榜樣(書未讀完就生仔)
妳會引以為榮嗎?

路係人行既,讀完書都未必有好好生活,早排負資產都死好多件,破產又有............將來既路是否快樂,取決佢點樣做人既啫,如果阿女堅持既話,做媽媽既責任話佢知將來條路會有可能點,最壞既出現佢係咪一樣都願意咁行條路,唔好到時後悔,唔後悔既話咪做囉..........

我覺得而家生活好好,都唔知點解要帶住有色眼鏡睇人

子爵府

原文章由 joefoon 於 07-11-22 02:58 發表

GKB
恭喜你有三個乖乖囝

:loveliness: thx joefoon~~~

侯爵府

原文章由 阿藍2006 於 07-11-23 01:04 發表
我都係20歲生仔仔,但我一d後悔都無,因為我可以嘗試到做人媽媽係點,可以一路睇住仔仔大個,慢慢教佢學嘢,你一教識佢一樣嘢,你就會感到萬分開心~~~~
就算我地學歷真係比唔起人,但起碼我地可以做到個好媽媽,就算我地學歷 ...

子爵府

原文章由 EVA222 於 07-11-22 12:49 發表

娶埋新抱恭喜恭喜,幾時有孫抱:)
社會進步了,我地個年代就算早婚早生,搵食易條路好行得多,好難同而家相比.八九十年代經濟好,我家姐野雞中學畢業,會考僅僅合格,當時係工求人,醒醒目目三十出頭升上財務總監,換轉而家 ...

hi~~EVA222
未有咁快,佢地計畫遲幾年先生BB,不過我叫佢地諗清楚先決定,責任係好大,唔係話有錢就得:D
你講得岩呀,80's經濟好好,做咩都順暢,條路好行d,E+係唔同左,比較大競爭?-( 多左困難,所以見到呢到有好多年輕媽me,覺得佢地好叻 又要面對各種壓力都很用心揍BB~~有種好好的感覺

子爵府

原文章由 shah 於 07-11-22 13:16 發表

thanks your sharing,very touching and support me

每個人鍾意撰擇用咩方式去行路係無影響gei,既然我地撰擇左咁行,唯有比人更加努力law 大家加油

子爵府

原文章由 LILY媽咪 於 07-11-22 14:44 發表
GKB, 好羨慕你, 咁後生生了3個仔, 宜家享福啦.

EVA222, 你都講得岩, 這個年代讀得書小, 出路真係比人小, 亦都無咁易出頭, 你囡囡就幸褔.:loveliness:

宜家得生得一個的父母. 真係要落好多心機去教, 唔係生完 ...

hi lily 媽咪~~ 享福我就未夠資格講,係唔使好似以前咁費神咁多野要跟 每個年代D阿媽阿爸都想自已D仔女讀多d書,保障大d。總之依家做父母同小朋友都好難

子爵府

書係永遠都讀唔完,,,咩野叫讀完姐,,生完BB唔可以再讀書GA咩??好多人生完BB,,都繼續讀書GA啦,,,難道生完BB就唔可以有自己0既前途就唔可以再繼續自己0既學業咩??????
初初睇個TOPIC都只係以為你見到果位大住肚食煙0既媽咪先甘樣講,,,但你似乎唔係係針對住果位媽咪0既行為,而係歧視所有年輕媽咪BOR!!你唔可以因為甘而一概而論
做媽咪要0既係愛心同耐性仲有責任感,而唔係要學歷,讀得書多就表示識教下一代咩?唔係讀完書就表示識教人GA喇,好似你而家甘,我夠覺得你唔識諗啦,學歷唔代表一切
有好多人細個讀書少,,到大左咪一樣可以考到好多學位
甘你係咪都會話果D人冇前途呢?
做人要活到老,學到老!
請你唔好用有色眼鏡睇D年輕媽咪!!!!!!!!!!!!

子爵府

原文章由 819mimi 於 07-11-22 23:11 發表
好奇問吓年輕媽咪
如果妳地阿b將來以妳為榜樣(書未讀完就生仔)
妳會引以為榮嗎?

其實我諗就算自已唔係書未讀完就生仔的媽媽,係正常的媽媽都會講比佢聽,如果要行呢條路會有幾多野面對,會比別人多了什麼困難,行得唔好,後果有幾嚴重!唔係淨係教佢讀書識字,點樣對人對事都好重要架。
假如我個仔係咁,我一定唔會引以為榮,但既然係事實,我只會怪自已當日未夠盡力去教他,但我會同佢講,你既然有勇氣咁決定,就更加要有勇氣去誠擔責任,我相信你做得到!

珍珠宮

原文章由 方方媽媽 於 07-11-23 00:54 發表
好多位媽咪都講到20歲唔讀書走去生仔就係無前途.
但我身邊就好多朋友因為讀完大學,再出來做多幾年野先結婚,結左婚又話要有兩三年二人世界,然後仲話要考埋個咩野專業牌,到想生時,已經三十幾,跟住就生唔到啦!
大家不如 ...

agree ar~~~
如果話要有經濟能力,夠成熟,好似我公司d cs既同事甘,其中有2個起碼30歲,成日都話想生小朋友,但自己份工根本好忙,忙到好多時夜晚都仲要開工,同d客食飯,傾生意,甘你地話,就算佢生出黎,都無時間陪,我諗如果問返佢地,我諗佢會想生小朋友,多過好似而家甘,想生都無時間生囉~~
真係唔明點解呢到有d媽咪係要戴有色眼鏡去睇d年輕媽咪,覺得佢地一定唔識教,但又唔去睇下好多年輕媽咪係負責任去湊小朋友,自己做full time mami,一手一腳湊小朋友,你估full time mami好易做,點解唔去睇人地好既一面,係要戴有色眼鏡去睇人地既呢

[ 本文章最後由 小小靖 於 07-11-23 10:35 編輯 ]

首頁
45678...9

尾頁

跳至