跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

哎呀~ 我好擔心你呀! 你幾時去見私家醫生?

我表妹.......廿幾歲女囉! 佢老公咪係醫院熄咗個電話, 老婆生完就走返屋企呼呼大睡, 難為老人家仲擔心到喊!! 但佢又會打電話通知d朋友ga wor, 真係比佢吹脹. 今日中午我去到醫院佢都未到, 1:00pm過探病時間, 佢夠膽死12:45noon先到

個b梗係犀利啦, 我表妹99係傳統既長洲原居民, 如果今次係生女, 就一定要再追...追到有仔為止, 知道係仔啦wor....真係要乜有乜, 唔食都要你食, 生前一日仲食緊花膠. 食到表妹血糖過高, 都仲要人地食

gavin...你都係唔好勞氣喇, bp高呀!! 仲要唔舒服....早d休息啦.

原文章由 Teresa 於 07-11-28 21:08 發表

我唔係感冒呀! 我諗我係鼻敏感發作, 冇流鼻水, 只係勁塞. 我唔敢去睇醫生食藥, 而家食藥食到我驚, 每日3次血壓藥+folic acid+vit+calcium, 其實上次贊育醫生仲開左antibiotics比我, 話我尿尿驗到有b形鍊球. 不過我又未生得, 食完antibiotics都唔擔保再有呢隻菌, 我諗住都係問下我個c+先食喇.

你親戚個女, 幾多歲呀? 點解咁冇交帶? 打個電話姐. 自己打唔到咪叫老公幫佢打law, 好煩咩? 8lb 8oz? 好彩係開刀.... (佢咁犀利既?)

gavin似乎仲未知錯, gavinpa一唔o係度就作反, 佢梗係想激c我.... 佢夜瞓, 我就更夜瞓. 禽晚我成點幾至有得瞓呀!!!!今日d bp咪又爆燈law! 我開始有d擔心, 而家有d腳腫:-(

珍珠宮

畀面勳章

starry, ppl,

我自己知自己事既. 所以我都好勤力check住bp, 又食藥, 又唔敢食咸野. 我下星期至見c+醫生, 不過隔多一個星期至返贊育. 我都好聽醫生話架. 我應承左佢地, 一有異樣我會自己入QM, 所以我bp高唔係最驚, 我最驚係連帶有水腫. 而家都係睇定d先. 可能係我勞氣+唔夠瞓+轉天氣令到咁. anyway, 今晚會迫自己早d瞓.

你表妹又真係.... 有乜理由通知朋友都唔通知家人?? 好彩有你咋. 不過, 佢廿幾歲女都食到有血糖高, 係咪屋企第一個男孫呀? 睇怕呢個金波羅都唔洗佢湊lu, 大把人同佢湊啦.

伯爵府

Teresa,

就係見你話腳腫, 先至好擔心!

無錯! 係長子x孫, 金波羅......

原文章由 Teresa 於 07-11-28 21:33 發表
starry, ppl,

我自己知自己事既. 所以我都好勤力check住bp, 又食藥, 又唔敢食咸野. 我下星期至見c+醫生, 不過隔多一個星期至返贊育. 我都好聽醫生話架. 我應承左佢地, 一有異樣我會自己入QM, 所以我bp高唔係最 ...

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-11-28 21:39 發表
Teresa,

就係見你話腳腫, 先至好擔心!

無錯! 係長子x孫, 金波羅......

係啦, 唔知點解開始腳腫, 都係睇定d先!!!

金波羅! oh... 注定縱壞

gavin入左去沖涼, check佢功課.... 數學worksheet錯左9成 (時間o個課, 小二都學過啦...!!!!), 佢果然真係冇時間觀念! 重組句子又可以錯1/3....

點算!! 又要勞氣, 我想早d瞓架.... 衰仔, 放條生路比呀媽啦!

伯爵府

唔係麻!!

小心身體! :-|

原文章由 Teresa 於 07-11-28 21:51 發表
gavin入左去沖涼, check佢功課.... 數學worksheet錯左9成 (時間o個課, 小二都學過啦...!!!!), 佢果然真係冇時間觀念! 重組句子又可以錯1/3....

點算!! 又要勞氣, 我想早d瞓架.... 衰仔, 放條生路比呀媽啦!

大宅

原文章由 starry^.^ 於 07-11-28 17:17 發表
上咗小學真陰公, 想去玩都要度過

見大家小學嘅情況, 真係開始驚呀.
所以我今年會好好珍惜, 玩返夠本,
仲決定同可頤做一次逃學威龍,
1月頭去日本玩.

水晶宮

2024年龍年勳章

chingchingmom
多謝你先 !! 有問題我一定搵你幫手 !

teresa
今日matthew 又比我丙, 數字組合, 有埋幅圖比佢, 問題 : ( ) + ( ) = 15
佢可以寫 13+14 !!! 真係火都嚟埋 !! 佢話同學仔叫佢咁寫喎 ! 你話 ??

gloriah,
thanks !!!

starry,
小童群益會覆我啦. 佢比左兩個choice 我. 而家同matthewpa 相量用邊個choice. 不過排期都係要去到08年3月同5月.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Rita 於 07-11-28 23:11 發表

teresa
今日matthew 又比我丙, 數字組合, 有埋幅圖比佢, 問題 : ( ) + ( ) = 15
佢可以寫 13+14 !!! 真係火都嚟埋 !! 佢話同學仔叫佢咁寫喎 ! 你 ...

Matthew用返幼稚園既"推理"姐..... 13, 14, 跟住咪15law!!! 唉! 不過我都好明白你當時有幾嬲! gavin而家至收工 (11:20pm), 死未 !

你book左期先啦, 最多到時早d cancel.

男爵府

Teresa,

唔好咁勞氣la. 小心身體為上.
如果比我, 我會選擇唔同佢講野, 呀仔同呀女一見我唔開聲話佢地, 佢地就會知死 ^^
試下la, 睇下work 唔work ~
原文章由 Teresa 於 07-11-28 20:47 發表
gavinpa今晚去左打太極, 衰仔又作反.

樣樣功課都要問我(連重組句子都話唔識做!?) , 不如我做好過啦!! (試都唔試呀 ) 見佢冇寫日期, 叫佢寫, 駁我咀: 我做完至寫唔得架咩? (弊在佢日日都係唔寫日期呢!). ...

男爵府

rita,

照book 左期先lor, 到時如果有其他可以早d 做assessment 既先至cancel lor.

你都唔好咁火勒 ~
原文章由 Rita 於 07-11-28 23:11 發表

teresa
佢可以寫 13+14 !!! 真係火都嚟埋 !! 佢話同學仔叫佢咁寫喎 ! 你 ...

男爵府

haha, 等我收下風, 睇下我識唔識你表妹夫 ^^
我生呀仔時, 我99都想我生仔先...呢個我可以理解...但到我有左第二胎時....佢同我講生埋呢個係仔, 下一個係女就好lor..... 唔係化......

好在我生左個女姐 ^^
原文章由 starry^.^ 於 07-11-28 21:22 發表
哎呀~ 我好擔心你呀! 你幾時去見私家醫生?

我表妹.......廿幾歲女囉! 佢老公咪係醫院熄咗個電話, 老婆生完就走返屋企呼呼大睡, 難為老人家仲擔心到喊!! 但佢又會打電話通知d朋友ga wor, 真係比佢吹脹. 今日中午我去 ...

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-11-29 00:54 發表
haha, 等我收下風, 睇下我識唔識你表妹夫 ^^
我生呀仔時, 我99都想我生仔先...呢個我可以理解...但到我有左第二胎時....佢同我講生埋呢個係仔, 下一個係女就好lor..... 唔係化......

好在我生左個女姐 ...

唔知點解... 天下99都係一樣心態?-(

我99又係, 陀住gavin時同佢講, "呢個係仔黎架!" 佢話: "真係好喇!" (睇到佢o係個心到笑出黎. 但係我好憎人重男輕女!). 成日叫人地 (我地d好朋友) 快d結婚生返幾個!!!

我陀小b前, 佢原來成日問gavinpa我地係咪唔生, 又話最起碼都生三兩個啦.... (佢都傻既, 生左係咪唔洗理先?) 一係就成日話: 隔離個乜乜街坊生左7個/10個啦, 又咪咁養?!

佢都傻傻地架!!!!! 而家生仔比賽咩?

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-11-29 09:01 編輯 ]

男爵府

Teresa,

老一輩既人多數都係咁~
生 7個 ?? 10個 ??? 而家肯生2個都已經係好多勒!! 邊有可能7/10個 ........

我本來都諗住生一個咋....只係意外地有左先至生2個
有d夫婦仲無諗過生tim
原文章由 Teresa 於 07-11-29 09:00 發表

唔知點解... 天下99都係一樣心態?-(

我99又係, 陀住gavin時同佢講, "呢個係仔黎架!" 佢話: "真係好喇!" (睇到佢o係個心到笑出黎. 但係我好憎人重男輕女!). 成日叫人地 (我地d好朋友) 快d結婚生返幾個!!!

我 ...

珍珠宮

原文章由 Candy925 於 07-11-28 22:49 發表

見大家小學嘅情況, 真係開始驚呀.
所以我今年會好好珍惜, 玩返夠本,
仲決定同可頤做一次逃學威龍,
1月頭去日本玩.

hi hi
你1月頭去日本邊到呀?
我都會出年4月同亞女&仔做逃學威龍
又係去日本呀!
不過我地第一次東京自由痕
所以有d擔心
我見你好似舊年/今年都去過日本
有冇d tips過下比我呀?

teresa
不如你真係由得gavin錯下,等老師幫佢改啦.佢可能見你嬲完鬧完又係死死氣去幫佢,佢咪唔知驚囉.老師講一句好過我地講十句,不過唔知呢樣會唔會apply落小學生身上呢??

伯爵府

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-11-28 17:40 發表
carol,

唔好鬧恩恩, 我個女一樣, 手冊有寫要做數學作業&課堂作業, 但都係無bor, 我問佢, 佢都話老師無派比佢, 可能老師真係無派呢 ~!

卡路:

老師真係無派, 琴日才做番! 不過我係想恩恩知道自己有咩功課做, 唔好吓吓都要我放工返來才幫佢check!

teresa, starry:

現今的家庭普遍收入好左, 夫婦又生少左仔女, d 小朋友已經比我地果輩幸福好多了, 如果係金波羅, 就真係好易寵壞!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 ^O^ 於 07-11-29 10:48 發表

hi hi
你1月頭去日本邊到呀?
我都會出年4月同亞女&仔做逃學威龍
又係去日本呀!
不過我地第一次東京自由痕
所以有d擔心
我見你好似舊年/今年都去過日本
有冇d tips過下比我呀?

teresa
不如你真係由得gavin錯下,等 ...

candy:

你地book 好晒機位了?我book 農曆年返台灣, 都有日子要waiting!

^O^

真係開心埋今年, 出年上小一就唔可以成日做逃學威龍了!

珍珠宮

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-29 11:00 發表

candy:

你地book 好晒機位了?我book 農曆年返台灣, 都有日子要waiting!

^O^

真係開心埋今年, 出年上小一就唔可以成日做逃學威龍了!

carol
我都知呀,所以先決定出年去日本(本來plan出年去singapore的).如上了小學才去日本,成本一定貴好多呢!(要peak seasons先可以去嘛!)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Teresa,

未著 down 呀!家霖話唔凍 wor...

chingchingmom,

同學仔媽咪叫呂x瑩,係有線記者,好多時都有出鏡。

尋日朗誦完,家霖同靖靖在公園玩得好開心!多謝靖靖爸幫我睇住家霖等我可以有時間去CWB攞嘢!

見到妹妹... Wa!!真係大個女咗好多!!仲同靖靖一個餅印

Candy,

SSCPS ---> 今鋪多數走唔甩!

原文章由 Teresa 於 07-11-28 13:55 發表
kitty,

你比左家霖著件羽絨背心未呀? gavin著左2件冷衫+校褸都話凍 --- 講緊係禽日同前日咋! 我都唔知佢做乜, 肥c大隻話凍, 今日我比左佢著件羽絨背心返學喇!

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-11-29 11:10 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-11-29 09:26 發表
Teresa,

老一輩既人多數都係咁~
生 7個 ?? 10個 ??? 而家肯生2個都已經係好多勒!! 邊有可能7/10個 ........

我本來都諗住生一個咋....只係意外地有左先至生2個
有d夫婦仲無諗過生tim
...

homacarol,

我99講o個d, 全部都老過我架. 人地"天生天養", 個女人唔洗返工, 又冇請工人, 細路淨係返學放學, 又唔去學乜乜興趣班. 我都唔係佢地個世界, 點可以比?

我99好古老思想架, 女人唔可以唔結婚, 結左婚一定要生仔.... 唉! 係要生到"仔"!

kitty,

家霖又幾壯! gavin就唔掂, 佢今朝又有少少咳喇. 不過呢牌佢學校有好多菌. 之前出左通告話全校有10+同一日中左流感sick leave, 跟住聽到gavin班主任中埋要sick leave 幾日, 禽日係eng dict又冇默到, 因為eng teacher失左聲... 然後學校出左另一張通告話cancel 小二既eca, 因為小二又有10個8個有手口足病...

咪話唔驚呀!

^0^

我有時想比gavin受下教訓. 呢個方法都試過, 不過spc有樣野"好", 老師只係寫佢手冊同口頭warn佢, 對於gavin呢d 精仔, 佢一早就睇出, 所以佢唔怕, take it easy tim

我今朝至同gavinpa講番. 禽晚我一個人check佢功課, 佢就駁哂咀, 做野慢吞吞. gavinpa一返到黎問佢做成點, 有冇聽mami話, 佢就流哂馬尿認衰仔. 計錯既數三兩下就攪番掂.

你話佢係咪睇人黎蝦? 比著係gavinpa check佢功課, 佢一定唔會駁咀!:evil:

珍珠宮

teresa

而家d菌真係好得人驚.

咁你不如放手比gavinpa check功課啦, at least你生小b之前.

首頁

尾頁

跳至