自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

fion128 發表於 14-7-8 21:12
因近年太肥, 上年驚覺自己已肥到不能容忍程度, 便決心積極減啦, 開頭用已往慣用方法, 節食 !
盡量唔食, 用 ...
係架 唔食澱粉質唔得架

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:fion128 發表於 14-7-8 21:12 因近年

原帖由 RSG媽媽 於 14-07-16 發表
係架 唔食澱粉質唔得架
唔食澱粉質個人好攰好燥,我寧願食清淡+運動,唔使受罪!

你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

超級特務 發表於 14-7-16 09:41
唔食澱粉質個人好攰好燥,我寧願食清淡+運動,唔使受罪!
澱粉質早/午飯食 夜晚果餐無/少澱粉質效果最佳

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 fion128 的帖子

我都好少食飯.....尤其是夜晚.....

水晶宮

回覆:減肥新發現

加油啊!

減肥,不是貪一時,要看長久⋯⋯用對方法,運動減脂增肌,正確的飲食和生活方式是王道
當我地七八十歲,有人要撐拐杖坐輪椅,有人仲可以健步如飛,就是肌肉的重要了:dadday:

少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

BK Milk勳章

burn fat係須要卡路里o架, 希望你繼續加油!!!!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

最難係下定決心,有意志,恆常持久運動

禁止訪問

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

子爵府

澱粉質係保充體力,我唔食會覺得唔夠飽,有反效果。我煮飯時加一半豆,乜豆都得,咁便有蛋白質和澱粉質。

很多女仔怕做負重運動,舉重咪會肌肉一舊舊,其實係錯嘅,女性要練到一舊舊正常係好難,我哋見到嗰啲比賽會食藥。而且練肌肉一定要食好多蛋白質再加苦練,我哋一般咁攞住幾磅練一世都冇乜可能做到。因我自己家族有骨質梳鬆,醫生叫我一定要做負重運動,佢重話保持肌肉,個人都會年輕啲,初初都唔係好信,但慢慢見到一些年紀較大的人中風前後個樣老了二十年便知肌肉嘅重要,啲人話肥師奶變瘦便又乾又老便是這道理。

男爵府

Thanks for share

子爵府

公爵府

回覆 fion128 的帖子

我又分享下,我帶仔過來美國過暑假,來左加州差唔多一個月,瘦左5磅,我並冇刻意減,我覺得係整個生活方式改變所致:

1.而家冇工人,家務我一手包辦,雖然暫住性質,大型的清潔如抹窗我唔做了,但日常的吸塵洗燙買送煮三餐少不了,我明顯地坐少左好多

2.行路明顯多左,加州人好肯行路,遠D嘅就踩單車,我入鄉隨俗,能夠行得到嘅地方我都盡量行,而家每日行45分鐘去接仔,之後又同佢一齊行45分鐘返屋企,阿仔沿途有雪糕獎勵,我節制D,返到屋企先食杯乳酪

3.冇工人,煮食上唔會大製作,都係簡單清淡嘅為主,我早餐一大杯蜜糖水加生果(桃,杏,桃䡈李,車厘子,無花果,買到乜食乜),中午煮幾隻餃子,晚餐同仔一齊食,通常係一塊焗魚(三文魚,劍魚,鱈魚,等等,有時係味噌味啉醃,有時係日式照燒汁,有時係西式刁草),加飯或 pasta 或薯蓉或 couscous, 再加伴菜。加州夏天新鮮生果蔬菜選擇極多,有機食物亦只係貴少少,我哋食得健康左好多

4.呢邊生活比香港簡單,你可以話悶D,平時少出街,早睡早起,週末都係去下紅木樹林行下沙灘,戶外活動居多,唔似得喺香港,成日去行商場

另外一樣收穫係,我發覺我除左瘦左,皮膚都好左,冇做 facial 皮膚都滑滑,可能係食得生果多?

水晶宮

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

add oil!!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

子爵府

熱血勳章

首頁

尾頁

跳至