自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:仔囡有堂哥-堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

緊係品跟,又品係好親,你話跟族譜就無法

男爵府

回覆:仔囡有堂哥/堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

一早唔應該問,問左又要怨

子爵府

你自己走去問先

大宅

畀面勳章

咁岩嘅,莫非我哋係親戚 我同哥哥都係嘉x,爸爸有8兄弟姐妹,爸爸對上有兩個哥哥個名都冇跟住落,我同哥哥之後仲有兩個堂弟妹,個名都係跟住嘉x,不過佢哋係自願跟嘉x,因為佢哋懶廢事諗

伯爵府

畀面勳章

我老公果邊話男要跟……女唔駛…………暫時2個侄女都無同字

大宅

我都係喎,第3個字要1000蚊改1個字,改左都冇份選擇戈時接受唔到,好唔開心,男家一定要跟族譜,咁冇辦法硬食,到第2個仔都跟譜第3個字我自己改

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

不用理其他人!

子爵府

我個囡有堂哥堂家姐,但我冇問冇跟,我個囡叫咩名唔輪到佢哋話事

禁止訪問

大宅

我62懶勁改埋d冇人識讀嘅古字,大家恥笑完一輪佢冇再出聲。
生之前我同老公講,公平起見,個名我地各揀一個字,因為係我陀我生,所以我揀多個,你可以選擇唔跟你姓

家有2貓+叉燒仔~

男爵府

一開始就唔會理距!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

條氣唔順,既然係自己主動問又米已成炊咪算數囉。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

熱血勳章

就算佢反口,咁你都可以唔理佢架喎
原來呢個年代仲有咁多媽媽係冇子女話事權,真係O哂咀

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

No..一個字都唔跟

公爵府

引用:除非有族譜,+好似姓孔,+族譜已經排到105代.

原帖由 ChloeMa 於 14-09-04 發表
除非有族譜, 好似姓孔, 族譜已經排到105代.
我屋企有族譜都只係男丁要跟,所以我哥同弟跟所有堂兄弟用同一個字,我係女就無嘅,我同堂姊妹唔一樣的。

男爵府

我囡出世就係男家whatapps group報喜,公佈埋個名,無得返轉頭。理得佢咁多,囝囡係自己,要改叫C6換名滿足下6299囉

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇跟族譜,冇跟堂大佬,阿公改名。

子爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己屋企有跟,我個名都跟堂姐。細佬出世都問伯伯鍾意咩字先改名。可能屋企有咁嘅傳統就覺得無問題。到我自己,有個名改左,但同表哥個仔撞左一個字,我爸反對就無改。但後尾先知最後決定個名同c6堂弟撞。我反而呆一呆。我覺得名都係一份傳承。事情總有兩面,睇你點睇姐。

珍珠宮

2018復活節勳章

有族譜就會跟, 冇嘅話唔會. 更加冇諗過跟堂/表個啲, 直頭會避開個字唔想撞.

跟都只會生第二個時跟返自己大仔/大女.

My Egg Egg Egg Egg Easter House

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:danielboy 的帖子

更係。中國人傳統重男輕女,女嫁咗就放入夫家的family tree 上,仲要只得姓氏、閨名都唔可以俾人知。

首頁

尾頁

跳至