婆媳關係

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

原文章由 wmpl 於 08-2-20 18:33 發表

原隻田雞???

蒸臘腸,灼菜???真係好耐都唔該佢lor,

你老公好笑,自己唔食質俾你,衰衰咁!

直頭係原隻怪獸咁款啦,咁驚嚇我都唔知我99自己食唔食得落 !我老公唔係好搞笑,係好衰就真,果晚咪仲有蝦既(薑蒜烚蝦 ),唔落鹽淡茂茂,唔知以為白灼蝦,但d蝦水係橙橙地色,我老公食左2隻又係話[一睇就知我阿媽特登煮比你食啦~],講到我都火火地,因為我從來無要求過想食蝦,我老公擺明屈我 !最終呢...我99拎左十零隻嚟(中蝦),老公食左2隻,我勉強食左4隻就投降喇 ,我都唔想浪費但實在太寡食唔落,真係好心佢啦,唔識煮無創意就唔好嘥晒d食物丫嘛,拎過嚟比我整蒜茸蝦或既茄汁蝦碌仲好啦,激死:( !

大宅

原文章由 christy1012 於 08-2-20 21:10 發表

我唔食田雞嫁,不過如果我見到原隻田雞訓係飯盒度,我諗我應該會嘔囉,因為有d死佈,你媽咪講得o岩,自己學下煮囉,我做女個陣都係十指不沾陽春水嫁,而家都煮得幾味,得閒問下人,學多d,試多d就ok嫁喇,努力呀 ...

我一定會努力架!為左我個囝囝將來既前途幸福著想,死o係呢d人手下就無謂啦!有咩唔識就會打長途問吓媽咪,如果唔係第時囝囝似我老公就大鑊,食而不知/理其味?-( !就係我99搞到我老公咁大個人都凈係鍾意食罐頭...沙丁魚、茄汁豆、燴花生(呢樣最難頂 ),再唔係就蒸臘腸、荷包蛋同腐乳 ,佢話呢d野由細食到大喎,全部都無益無營養 ,叫佢試新野佢又唔制,更莫講話識享受食餐好喇 !

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 evashao 於 08-2-20 11:22 發表

我都有自己學煮過粟米魚柳呀 ~不過一開頭見你講話粟米汁,我都以為自己出左事 ,點之睇埋落去先知你99既煮法係咁求其 ~果陣時我係啱啱學整野,咩都唔識 !但我都有食過出面街既粟米魚,所以我整 ...

個碟粟米魚柳有雪味之餘又腥腥哋+冇味咁囉

張枱真係唔需要好大, 因為佢多數都係兩餸一湯(1湯煲1平底鑊1碟"不"起咗用微波爐翻熱, 或1平底鑊+1碟凍菜+1碟燒味), 我個女去親佢度都淨食白飯

大宅

我奶奶同你奶奶都差不多, 可能佢年記大, 食野要清淡, 都可以體諒下,

不過佢煮親D野都無mug味, 飲湯又好似飲水咁, 又唔食牛, 唔食鴨, 唔食辣, ...... 總之佢一個人唔食既野就永遠都唔會係佢張飯枱上面出現, 即係其他人都唔洗食, 食黎食去都係果幾味.

同埋我老爺奶奶d衛生意識都幾差, 成日都用佢地食過對筷子去摷碟餸, 有時落左d醬料入碟餸度, 就用佢食過果對筷子係咁撈勻碟餸 , 又話大家都自己人無所謂, 大佬呀 ~~~ 自己人都要衛生d ga, 我次次見佢撈過邊碟餸就唔食果碟, 終於有一次我一碟餸都食唔到要食白飯, 跟住返屋企食杯麵. 返屋企同老公投訴, 之後先用工筷食飯.

同埋佢地又係好中意叫人攞飯餸返屋企, 同佢講屋企煮左, 佢居然叫你倒左屋企果d, 食佢果d 新鮮d wor.

好彩而家小B出左世, 所以少左返去食飯唔洗煩.

原文章由 Lumpy 於 08-2-15 16:22 發表
我真係唔多鍾意食佢煮的野,一來口味唔同,二來唔多乾淨,三來佢有時真係好煩.

有時唔返去食,佢就會煮野/煲湯叫我地返去攞,我時時都唔鍾意返去攞野,因為佢有時好煩,唔停咀係咁講野.同埋,有時我買晒野返去煮飯,佢又會叫 ...

男爵府

大廚勳章

原文章由 funpucca 於 08-2-17 17:14 發表
我99煮野都好恐怖
1.佢一向煮冬菇唔去椗,無論係新鮮定乾貨佢話d冬菇靚唔使去椗,
2.用糖薑(零食)來煲雞湯
3.煮豬手硬過石頭,佢話滾幾滾就食得
4.煮D排骨又硬又難食,D餸無人夾仲話自己煮得好食過酒樓
5.超經典的芋頭糕 ...

再加一樣,係老公講比我聽GE
薑蔥炒大閘蟹

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我奶奶煮野都幾好食, 之不過就勁多油, d菜真係立立令架, 好得人驚, 而且佢好鐘意食煎炸野, 可以成枱都係炸野, 炸蝦, 炸雞翼, 炸魚, 炸豬排, 成張台得菜吾係炸物, 我由細到大都吾鐘意食煎炸野, 你話我幾慘, 最驚嚇一次係佢飲完碗湯, 留左d湯渣在個碗底, 佢居然將裡面的渣倒入我個碗度話比我食, 我登時嚇呆左, 最後都被迫食左 , 因為那時結婚無耐, 依家應該吾會, 因為佢知我有潔癖

大宅

回复 mimikitty28 # 1

最驚嚇一次係佢飲完碗湯, 留左d湯渣在個碗底, 佢居然將裡面的渣倒入我個碗度話比我食, 我登時嚇呆左, 最後都被迫食左 , 因為那時結婚無耐, 依家應該吾會, 因為佢知我有潔癖 ----
我都試過初結婚無耐, 62 碗湯飲左一半, 比 99 飲, 99 唔飲賜左比我飲, 我 "下" 了一聲, 99 話 "怕物啫, 自己一家人", 我唯焗住有飲, 今時今日, 當然唔會彩佢啦.

大宅

原文章由 晞玥 於 08-2-20 19:51 發表

雙併呀?

晞玥, 我睇到你 "精句" 大笑到標眼水, 嚇親我同事

大宅

因為我自己系 "無飯主婦" (唔識煮), 所以從來唔會批評 99 廚藝, 以前同佢一齊住時, 佢煮得唔錯. 但唔知系咪佢近年成日話要健康, 反而無甘好味, 同埋廚藝差左 (同以前比).
有意見我都系同老公反映下. 例如, 佢煮豬扒好似石頭, 連我老公都咬好耐先咬到. 我 d 女更加食唔到啦. 原來 99 佢拍兩下豬扒就算.

到下次, 我工人煮(跟我媽煮法, 拍鬆豬扒), 我 62 話無口感 woo. 甘屋企有小朋友, 梗系要就下小朋友啦.

我最唔鍾意我 62 & 大姑奶唔多肯用公快 - 衛生意識差.

大宅

原文章由 alik 於 08-2-17 02:25 發表
我奶奶每次都重覆煮既嘢食, 好悶. 如果你俾佢知道你鍾意食乜, 佢每個禮拜都煮架, 但越住越衰囉

哈, 我媽知道我地鍾意食邊樣之後, 次次返去都會見到 (每星期返一次), 所以我地唔會再讚佢煮既嘢好食. 佢問好唔好食, 我地一定話 "好難食". 我朋友唔知內情, 聽到我地甘 "壇" 我媽廚藝好奇怪, 鬧我地. 因為佢地話我媽煮得好好食 (好鍾意去我媽屋企食飯) 大老, 真系好大獲 ga, 我媽次次煮, 食到你見到都怕怕.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 funpucca 於 08-2-21 16:14 發表

薑蔥炒大閘蟹

"薑蔥炒大閘蟹"好新穎喎,
大閘蟹唔係蒸先好食嫁咩,
炒.....

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

食咗唔會C, 但會即刻肚痾呢, 起碼痾足你1日. 唔係一次半次, 係次次都係. 個份人拿渣到唔恨不特只, 煲湯煮餸都咸到苦, 由得個愚孝仔係咁食都唔STOP佢

邊個便秘, 記得搵 '李香'.

大宅

我初初食唔慣, 因為啲味太濃, 而家慣咗.
我係怕佢每次煮太多嘢, 食唔晒就一個一個問有冇食, 又話我哋浪費.
:-D 歡迎到我的Blog  :-D

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 funpucca 於 08-2-21 16:14 發表

薑蔥炒大閘蟹

嘥咗D大閘蟹~~~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 rubymo928 於 08-2-21 04:52 PM 發表

晞玥, 我睇到你 "精句" 大笑到標眼水, 嚇親我同事

哈哈~~我第一時間就係諗到呢句~

禁止發言

公爵府

唔記得講, 奶奶有些"驚"典菜色:
1. 芝士腸+爆醬豬肉丸滾瓜湯, 但d爆醬同芝士爆晒出黎, 成浸油蒲面
2. 炸腰果做餸 (全碟都係得腰果)
3. 除左有一味主菜係炸腰果之外,仲要在每碟餸都灑一渣腰果, 唔理夾唔夾喎. 所以我食過腰果雞翼, 腰果翠玉瓜炒肉片, 腰果肉餅.....數之不盡
4. 煮親炒瓜類既菜色, 都唔先將d瓜出一出水, 等正式炒時無咁多水出. 炒完之後唔埋獻又連埋氹水一齊上碟, 仲要係又黃又淋到一夾即爛夾唔起的. 自言自語話: "吓, 唔知點解越炒越多水既呢?". 食完飯無人夾又同老爺講"唔, d汁(其實係氹水)留番聽日用黎撈飯就正喇".
5. 佢每次煲湯, 唔知點解d湯都有一浸油蒲面, 佢唔會隔走d油架, 我勉為其難飲一碗就算. 每次食完飯佢都叫我飲都碗, 我唔飲仲追問點解. 真係好意思問, 要人飲油, 點飲呀.
6. 蠔油波蘿: 話說佢有日興起想煮紫蘿牛肉, 但佢自己話因為懶無落街, 屋企得罐菠蘿, 所以就咁蒸熟個罐頭波蘿. 最核突係佢打個蠔油獻落去. 果晚我地無人夾那碟所謂"餸", 我同老公猛陰陰咀笑, 奶奶就問我"乜你唔鍾意食波蘿既咩?", 我答佢我唔食架, 我不嬲唔鍾意食酸味既嘢, 同埋橙呀, 柚類, 醋呀之類, 總之少少都唔得. 我咁就過左骨, 之後佢又問我老公, 我叔仔同一個問題. 我老公話佢: "邊有人淨係用波蘿做餸架, 仲要又咸又甜又酸, 你咁都問得出, 梗係唔食啦". 之後奶奶唯有以笑阻醜, 自己一個人食晒碟波蘿.

仲有, 佢好鍾意落d乜嘢現成鮑魚汁同雞汁落去煮食, 話好食d. 鬼唔知好食d味, 你落雞粉都算, 但佢落埋晒d味精落去, 食到我地個個鬼死咁口喝, 未見過人在家煮餸都要落味精架.

此外, 我地先食飯, 佢就做埋少少嘢先埋檯食. 我發覺佢一埋檯, 就有個習慣: 先用筷子整鬆碗飯, 但唔多唔少有d飯會痴在筷子上, 佢就興用口啜淨晒d飯, 之後用對筷子撩勻晒每碟餸(想d汁勻d呱). 我覺得好核突, 要人食晒佢d口水, 所以我會在佢每次埋檯食飯之前, 夾好晒要食既餸, 埋晒在個碗度. 仲有, 佢夾俾我既餸, 我都唔會食, 我老公亦會幫我擋駕, 話"張檯咁細, 伸長對手都夾到晒啦, 做乜夾黎夾去".

[ 本文章最後由 alik 於 08-3-1 13:52 編輯 ]

公爵府

原文章由 阿jo 於 08-2-22 11:44 發表
大家0既99 都係好有創意
我睇呢個post 之前成日覺得老一輩0既女人應該個個都識煮飯, 唔係好好食都至少入得到口,而家先知我錯左。

唔係喎, 我亞麻, 煮嘢都好好食架.
原本我亞媽煮嘢都唔好食, 以前煮嘢都重覆又重覆, 但退休後, 多左時間鑽研廚藝, 而家覺得佢煮得好好食, 起碼每次都有一樣新菜色.

大宅

豬肉碎蒸蛋,唔落調味料,我地無乜人肯食,佢就發脾氣話:「唉,報應啦,一定係我前世做錯野,依家報應啦!」

洗唔洗講到咁嚴重呀!

珊瑚宮

畀面勳章

我99係可以唔用洗潔精洗碗 ka ..只係用清水洗, 筷子就用布抹...
dirty
仲有佢不斷買D過期 / 就來過期的食物放入雪櫃, 但因為數量太多搞到雪櫃門都閂唔埋, 成日有小強出出入入 ...

首頁
45678...11

尾頁

跳至