想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們有機會預產期係同一日...

珍珠宮

BK Milk勳章

gloriaw / scmail
恭喜恭喜~ 又多兩個鼠媽媽啦~ (定係牛媽媽?)

大宅

scmail
恭喜哂呀, 你要小心保重身體呀
係呢, 你係唔係自然成孕架?

子爵府

我仲等緊運到, 自從排egg 後個肚都好唔c服, 成日想屙但又唔肚, 唔知想點

大宅

多謝各位...我會小心保重身體. THANKS!!
我係自然懷孕...
我生囡囡的時候都係自然懷孕...但我一直都有去睇中醫...而且我經期唔準...兩三個月先離m...
之前2月份m離的時候, 我同中醫講想生多個...當時我而且有D感冒...重唸唔得多...不過D幾日有D好像胃氣的感覺...好像第一次有咗的績像...所以昨日晚買咗支棒CHECK...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

y豬,

我尋晚再返中醫度覆診, 原本上星期見ec果時佢俾左2個選擇我, 第一個方法係唔避繼續試, 用中藥調理我不足o既地方, 第二個方法係全避, 再仔細D調理!

到尋晚我同ec講, 我都想採取第一個方法, 選擇唔避繼續試, 但當ec睇完我老公三年前果份驗精報告, 佢竟然話我老公d蟲蟲活動力不足, 雖然唔係唔pass, 但如果想要bb就難d, 而且ec仲話, 如果我選擇唔避, 佢開中藥會局限好多, 進度亦慢好多, ec補充話, 既然我老公d蟲蟲唔係咁靚, 就勸我選擇全避, 再仔細調理下, 我老公亦都要一樣要調理, 佢上星期去左驗精, 仲未有報告呀!

我尋日聽到ec一講我老公d蟲蟲活動力不足, 我即時down晒, 因為我一直都相信我老公無問題, 問題只係在我身上, 點知原來我花咁多時間食藥, check左咁多野, 感覺好似浪費左好多時間咁

男爵府

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-4-1 14:55 發表
y豬,

我尋晚再返中醫度覆診, 原本上星期見ec果時佢俾左2個選擇我, 第一個方法係唔避繼續試, 用中藥調理我不足o既地方, 第二個方法係全避, 再仔細D調理!

到尋晚我同ec講, 我都想採取第一個方法, 選擇唔避繼續試, 但 ...

CK_鼠鼠 ~ 可以pm你個中醫比我嗎.

男爵府

y豬,

到尋晚我同ec講, 我都想採取第一個方法, 選擇唔避繼續試, 但 ...

==>CK_鼠鼠

嗯,我知呢個消息都幾令人意志一沉,不過如果蟲蟲真係問題所在,禁都叫有個源頭可以對症下藥 Y,比起有 D sister check 過晒兩老婆咩事都無又唔得已經幸運得多,係咪?同埋,妳 EC 都無一句“太遲唔得喇”,係要再花 D 時間同心機囉,妳就當係從中醫角度重新離過,俾多次可以成功既機會自己,妳同老公一齊調理雙管齊下,話唔埋效果會好快。唔好無心機呀,差少少架咋,加油。

我就對於中西醫未好渣得定主意,我離近 4 月尾做婦檢打算試問醫生,試排卵藥o岩唔o岩我,同埋有無咩檢查要做下。尋晚問老公對中西醫既惑覺,佢就偏向用中醫調理身體多 D。唔知點好呢?

大宅

ck豬
都明白點解你聽到之後一沉, 不過如果你老公d精子只係唔太active, 咁iui就真係幫到你, 起碼d精子唔駛游上去呀ma, 你都一心打算試iui, 我讚成你唔好全避呀

至於我, 係day18終於照到有蛋, 醫生幫我打左支針, 叫我沈日, 聽日同大後日開工, 我沈晚dodo左啦, 不過沈日同今日既d仔都係深 + 粗線, 即係排左卵未呢? 因為我唔想side左d精呀

係呢, 你地通常係唔係都可以連續隔日dodo 3次架?

係呢, 有無人照過輸卵管, 想問下辛唔辛苦同埋大約幾多$ ?

男爵府

原文章由 卡樂B薯片 於 08-4-2 08:52 發表
ck豬
都明白點解你聽到之後一沉, 不過如果你老公d精子只係唔太active, 咁iui就真係幫到你, 起碼d精子唔駛游上去呀ma, 你都一心打算試iui, 我讚成你唔好全避呀

至於我, 係day18終於照到有蛋, 醫生幫我打左支針, 叫我 ...

==>卡樂B薯片

唔使擔心啦,真係遲左排咋。:loveliness: D 仔有深線即係準備排,到妳見到無左條線或者變勁淺幼線就好大可能排左喇,其實都應該唔會 side 左 D 蟲蟲既,入到去有 2 - 3 日生存期嘛,早 D 捕定個好位等蛋蛋都好架,妳一於試下醫生既建議啦。:D

連續 3 日 都有既,不過肯定唔會個個 cycle 得,好視乎 mood 同埋果排個人累唔累。有個 sister 食排藥照蛋,醫生建議幾日要早晚一次添,結果 bingo 左呀,妳話犀唔犀利?

珍珠宮

BK Milk勳章

ck豬

至於我, 係day18終於照到有蛋, 醫生幫我打左支針, 叫我 ...

我0個陣都係day 18排旦旦, day 14 , day 17同day 18有dodo囉, 其實都好難日日dodo, 所以晌排旦旦前都要做定功課呢

大宅

原文章由 siujanjan 於 08-3-31 22:47 發表

咁又係呀, 而家我出街都用手護住個肚, 人地唔知你大肚呢, 無啦啦撞埋0黎都擋得0下先~ 今日晌公司比d胎教音樂bb聽, 可能d早孕反應開始減少啦, 日頭都冇嘔空氣喇喎, 係朝早同夜晚試過咋, 可能bb鐘意聽音樂, 嘻嘻 :ha ...

siujanjan,

你依加14wk早孕既反應開始會小左架啦所以嘔空氣既情況會改善好多架啦。你真係乖聽d胎教音樂我就懶啦好少聽

大宅

原文章由 卡樂B薯片 於 08-4-1 08:57 發表
siujanjan / yc_bb
不過而家d人even見到人地大肚都唔讓座架, 有1次我係mtr見到有個好大個肚既女士, 無人讓座比佢, then我出聲叫左個男人起身, 我話先生唔好意思, 可唔可以讓一讓個位比呢位太太, 然後佢即刻起身, 好 ...

卡B豬,

你講得真係好岩, 我都試過搭地鐵都無人讓位比我架但我成日同自己講依加d人既公民教育越來越差所以我都唔車望人地讓位比我, 所以我一d失望都無。其實無人同你爭位已經好好啦, 我係另一個
topice d 媽媽話有人同佢爭位添呀, 好在我依加都未遇過。

我搭甘多次地鐵都係得2次有人讓位比我乍。

大宅

原文章由 siujanjan 於 08-4-1 10:45 發表
gloriaw / scmail
恭喜恭喜~ 又多兩個鼠媽媽啦~ (定係牛媽媽?)

gloriaw/scmail

恭喜晒呀, 小心身體。

大宅

y豬,

ck豬,

其實你老公既活躍係幾多個%???我老公個時都係得7成乍。其實比著我我都會個心沈一沈因為你成日都覺得老公既蟲蟲係無問題但依加醫師甘講真係會有d唔開心但好似woh woh甘講起碼都搵到個原因呀, 好過其他人兩個都無問題但都唔bingo, 你依加只不過要比多d時間去調理但都叫做有機會, 你唔好氣餒住你仲有機會架, 你比d心機去調理甘身體好左自然bingo大左, 我知你最想係自然
bingo所以你唔好放棄同唔開心呀, 我地個個都支持你架。

woh woh,

我個時老公都話叫我去睇中醫調理, 調理左之後個人真係小病左甘身體好左甘到食排卵藥時都事半功倍, 你可以一試既。

卡b豬,

如果d仔有粗同深線即係就來排卵所以你唔會miss左個機會。我個時睇dr tay佢話只要係排卵時dodo甘就有機會, 我亦聽人講隔日
dodo但我老公話好辛苦喎所以我都係上下深同粗個日至dodo, 但如果有mood多dodo都無問題既 , 我bingo個次成個月都係dodo左兩次乍。
你想照輸卵管你可以問ck豬佢之前照過架。

大宅

yc_bb
你一定無係地鐵撞到我啦, 如果唔係我一定讓位比你, 不過你講得岩呀, 我同事大住果肚, 都比人坐左佢個位...真慘

yc_bb, siujanjan, wohwoh
我今日day21, 已經係連續4日d仔深+粗, 我day18時, 醫生照到有蛋, 果日打左支hcg, 唔知會唔會有影響呢?

不過我既temp今日都然係97.5, 前3日就97.4, 唔理咁多今晚要開工啦, 大家祝我好運啦!

平時醫生係排卵後會叫我返去打針架, 今次都未有叫, 因為我既temp無升呀.....

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 yc_bb 於 08-4-2 22:54 發表

siujanjan,

你依加14wk早孕既反應開始會小左架啦所以嘔空氣既情況會改善好多架啦。你真係乖聽d胎教音樂我就懶啦好少聽

上網下載咋嘛, 哈哈, 晌公司聽0下個人又輕鬆d

伯爵府

原文章由 wohwoh 於 08-4-1 15:19 發表

==>CK_鼠鼠

嗯,我知呢個消息都幾令人意志一沉,不過如果蟲蟲真係問題所在,禁都叫有個源頭可以對症下藥 Y,比起有 D sister check 過晒兩老婆咩事都無又唔得已經幸運得多,係咪?同埋,妳 EC 都無一句“太遲唔得喇”,係要再花 D ...

wohwoh,

其實依家呢個ec都同我講, 如果只係蟲蟲活動力有問題, 食中藥補補個腎就OK, 問題不大, 呢點我明白, 但我呢2日個腦不停咁回想之前所做o既野, 覺得有小小唔忿氣, 唔忿氣浪費左咁多時間, 我知時間過左追唔番, 我諗我仲要小小時間去平伏心情, 攪到呢2日我都無乜同我老公講野, 早2日仲俾老公話我好似有小小情緒病咁, 我都唔知講咩好

[ 本文章最後由 CK_鼠鼠 於 08-4-3 15:09 編輯 ]

伯爵府

ck豬

薯片豬,

我知iui可以解決蟲蟲活動力不足問題, 我雖然有晒心理準備做iui, 但我始終都係想自然懷孕, 依家ec既然同我講, 叫我老公食中藥補補個腎, 蟲蟲o既活動力就可以改善, 我老公都應承佢會去睇下個ec, 其實我每個月m到都有好多血塊, 我都想依家睇中醫調理埋呢個問題, 我身體好d, 第時陀bb可以舒服d, bb又可以健康d, 我諗我下星期一返去覆診, 都會同ec講我選擇全避!

伯爵府

原文章由 yc_bb 於 08-4-2 23:13 發表

ck豬,

其實你老公既活躍係幾多個%???我老公個時都係得7成乍。其實比著我我都會個心沈一沈因為你成日都覺得老公既蟲蟲係無問題但依加醫師甘講真係會有d唔開心但好似woh woh甘講起碼都搵到個原因呀, 好過其他人兩個 ...

Y豬,

我老公三年前CHECK係67%, 今次報告係65%, 依家我睇果個EC同我講, 如果想容易D有BB, 蟲蟲o既活動力最好有70%或以上, 所以我老公唔係唔pass, 只係機會比人地細好多mouth:

首頁

尾頁

跳至