嬰兒用品

跳至

首頁
45678...17

尾頁

別墅

貓狗褓姆

引用:Quote:原帖由+naikko+於+14-12-04+發表可唔

原帖由 lflxl 於 14-12-04 發表
如果BB未出世,建議揹帶同車仔睇定D先買。我系FTM,遲下BB大D,要帶埋佢出街先買揹帶。

...
什麼叫FTM?

男爵府

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-12-04 發表如果B

原帖由 魚柳太 於 14-12-31 發表
什麼叫FTM?
full time mother,全職媽咪

別墅

貓狗褓姆

引用:Quote:原帖由+魚柳太+於+14-12-31+發表什麼

原帖由 lflxl 於 15-01-01 發表
full time mother,全職媽咪
oic

禁止訪問

回覆:lflxl 的帖子

珍珠宮

我仔12個月大,

尿片:日頭用白P,訓過夜10-11個鐘先用MERRIES,H牌漏尿,MOONY剪裁麻麻,GOON都OK(但呢個價錢PREFER MERRIES),綠P較鞋

奶樽:我仔用緊PIGEON圓咀/PIGEON母乳咀/AVENT,佢到1歲都唔識用CHU CHU,個人覺得最平最實惠係PIGEON,AVENT肥樽就好洗,未試過DR BROWN,覺得好難洗

安撫奶咀:只係初生時百日哭用過2個禮拜,用AVENT,之後冇用

浴巾:MINIMOTO竹簽維,洗完都好軟熟

紗巾:MIDES同日本製GAZE都好用,台灣AMOR唔好用

粥仔碗:COMBI, 買左CALIBOWL吸盤碗未試

粥仔匙:BABYBJORN

飲管杯:COMBI,PIGEON漏水

指甲鉗:BB指甲好軟,PREFER用較剪仔剪,去12蚊店BB部買左把較剪仔,用到而家

沖涼液:QV浴油/強生平野

清潔PAT PAT:我用乾棉,CC樂/SOFT TOUCH都OK

濕紙巾:我好少用,用緊HUGGIES加厚

底衫:MIDES, UNIQLO

包被:個人覺得2-3張好夠,BB 2個月大開始踢被轉用睡袋

睡袋:MIDES有袖,GROBAG側開款

搽PAT PAT:只初生時有搽,用凡士林

奶樽刷:12蚊店買,唔洗買三四十蚊個o個d

BB車:APRICA 3.6KG,單手開車、輕便&可平訓之選

HIPSEAT:I-ANGEL雙肩

暖壺:象印

BB床品:俾我再買唔會買一套,買3張床單算,BB8-9個月識扶住企會踩扁哂D床圍,BB唔會用佢D被(訓睡袋)&枕頭袋,而家我仔床品得番床單+睡袋+包被

大宅

引用:阿女半歲了,我都SHARE下先!High+chair+-+

原帖由 babycatrina 於 14-12-30 發表
阿女半歲了,我都SHARE下先!
High chair - Aprica 波點
貪波波布套, 以為NB時可俾佢日頭係廳訓一陣, 但因 ...
岩岩出世真係換得好密, 雖然我呀b都係用h牌0碼包得好好,但我都會check密d

男爵府

引用:BB一個月大,兩邊面喊到爆擦,想請教下有咩

原帖由 cicibecky 於 15-01-01 發表
BB一個月大,兩邊面喊到爆擦,想請教下有咩擦面的適合呢?
我自己就用開AVEENO嘅,每日搽1-2次,未試過爆刷。哈,不過普通百貨公司有得賣嘅嬰兒潤膚露都唔會差好遠,費事我好似同AVEENO做廣告咁

男爵府

引用:我仔12個月大,尿片:日頭用白P,訓過夜10-

原帖由 Littlecatta2013 於 15-01-02 發表
我仔12個月大,

尿片:日頭用白P,訓過夜10-11個鐘先用MERRIES,H牌漏尿,MOONY剪裁麻麻,GOON都OK(但呢個 ...
多謝分享,好詳細。BB匙羹我買定左Munchkin,手柄夠長。想請教下研磨碗邊隻牌子好用?需唔需要買電動嘅?

珍珠宮

我冇買bb專用研磨器, 如果磨生果蓉用普通薑磨就ok, 攪拌機買左飛利蒲迷你嗰隻, 300蚊有打果汁, 濕磨同乾磨, 大人用都得,冇買avent千幾蚊嗰部蒸磨機

珍珠宮

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品

仲有, 我冇買high chair, bb 3個月開始坐fisher price搖椅, 大d食固體坐chicco加高椅, chicco加高椅好實淨, 可以摺埋帶出街, 有兩段高度, 個人覺得靚過fisher price加高椅, bb床隔尿墊暫時我用即棄的, bb care有超大張的, 可以cover成張bb床

男爵府

引用:我冇買bb專用研磨器, 如果磨生果蓉用普通薑

原帖由 Littlecatta2013 於 15-01-02 發表
我冇買bb專用研磨器, 如果磨生果蓉用普通薑磨就ok, 攪拌機買左飛利蒲迷你嗰隻, 300蚊有打果汁, 濕磨同乾磨, ...
明白,多謝分享

大宅

引用:我又分享吓先!BB而家4個月大,一路都係一餐

原帖由 ckm_carmenhk 於 14-12-05 發表
我又分享吓先!

BB而家4個月大,一路都係一餐奶粉,其他人奶,出世6磅1,而家18磅半。
想問你餵人奶埋身定係泵奶? BB 適應到又埋身又 dr brown 樽嗎?

大宅

謝謝

別墅

引用:Quote:原帖由 ckm_carmenhk 於 14-12-05 發

原帖由 naby 於 15-01-04 發表
想問你餵人奶埋身定係泵奶? BB 適應到又埋身又 dr brown 樽嗎?
我泵奶架咋,因為bb唔識埋身呀!

大宅

h牌勁爆屎尿,我仔用親都瀨o野

複式洋房

多謝各位媽媽分享,我而家25wk 好多野都未買! 仲諗緊買咩牌子,
而家剩係係次sogo 同 西減價果陣買左少少野咋,
主要買左chu chu 奶樽八個
一套十二件床上套裝
Fly b 「咩」帶
一個可摺埋浴盤
。。。。。。。。。。。。。。

男爵府

我覺得白P NB碼同S碼好好用。而家快轉M碼,買定MERRIES 同GOON比BB試下。再比較埋MOONY。到時上來分享下使用心得

男爵府

引用:h牌勁爆屎尿,我仔用親都瀨o野

原帖由 kit-kwok 於 15-01-04 發表
h牌勁爆屎尿,我仔用親都瀨o野
甘驚我朋友仔仔一路用H牌,話好用。

大宅

可能個個b唔一樣,我仔屎尿多,髀肥,用h牌唔o岩

男爵府

前排買左個D牌細暖風機,同BB沖涼時用。我通常系下午一兩點時同佢沖。浴盤擺落細房,開呢部細機好夠用。全塑膠機身,唔驚辣親,操作簡單,500蚊有找。

首頁
45678...17

尾頁

跳至