自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:大家入嚟講下自己嘅《家教》我小時候家中,

原帖由 ma1860 於 14-11-22 發表
大家入嚟講下自己嘅《家教》

我小時候家中,除了父母外,還有更高輩份的長輩同住,所以管教比較嚴厲。

simple is the best~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:大家入嚟講下自己嘅《家教》

阿仔今年18 歲(無拍拖,但好多女仔追),大學前不凖拍拖,最好大學畢業才拍~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

引用:Quote:原帖由 winnie323 於 14-11-22 發表

原帖由 RochiMaMa 於 14-11-22 發表
我到中五前都係8點前要瞓覺嫁,唔理你做曬功課溫曬書未,總之就要8點上床瞓,所以初中個陣放學返屋企好趕, ...
呢樣喺香港係幾難遵守嘅規條。

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

侯爵府

引用:阿仔今年18 歲(無拍拖,但好多女仔追),

原帖由 大力大力 於 14-11-22 發表
阿仔今年18 歲(無拍拖,但好多女仔追),大學前不凖拍拖,最好大學畢業才拍~

...
咁你自己幾歲開始拍拖?

大宅

食完飯飯碗一粒飯都唔可以剩

水晶宮

基本上同你個d 一樣 同埋去人地屋企一定會買生果或者西餅個d , 就算唔買都會比幾廿蚊人地買野放係神枱度

侯爵府

引用:睇完各jm留言, 你地講全部都有, 細個屋企食

原帖由 S_family 於 14-11-22 發表
睇完各jm留言, 你地講全部都有, 細個屋企食飯仲有分兒童枱同大人枱,大左入大人枱仲要分輩份男女夾餸

我 ...
分男女夾餸比較少見,是否重男輕女,好嘢分紿男丁食先?

大宅

食飯時唔可以啫啫聲。一定要一隻手攞快子,一隻手扶坐隻碗。

侯爵府

引用:基本上同你個d 一樣 同埋去人地屋企一定會

原帖由 小肥肥七號 於 14-11-22 發表
基本上同你個d 一樣 同埋去人地屋企一定會買生果或者西餅個d , 就算唔買都會比幾廿蚊人地買野放係神 ...
放廿蚊喺神台,呢樣禮節未聽過。

侯爵府

引用:睇完各jm留言, 你地講全部都有, 細個屋企食

睇完各jm留言, 你地講全部都有, 細個屋企食飯仲有分兒童枱同大人枱,大左入大人枱仲要分輩份男女夾餸

我 ...
食相差真係好難頂,倒曬胃口

公爵府

引用:Quote:原帖由 S_family 於 14-11-22 發表睇

分男女夾餸比較少見,是否重男輕女,好嘢分紿男丁食先?
係超重男輕女,我同阿妹係親孫排第一同二,但因叔叔有兩個仔;外孫就因為姑媽們大曬,佢地夾時夾俾自己d仔女,所以點計我同阿妹都係夾最後

伯爵府

我小時候家中,除了父母外,還有更高輩份的長輩同住,所以管教比較嚴厲。
一模一樣。仲有食野不可㗩㗩聲,不可含住舊飯講野,不可跌飯落枱,要食晒碗入面既野,拎起飯碗食等。

侯爵府

引用:除左上面jm嗰啲重有每次扒飯只可以扒兩啖

原帖由 YUKIYUKI 於 14-11-22 發表
除左上面jm嗰啲重有每次扒飯只可以扒兩啖
你講起扒飯,我又記得扒飯唔好以撬飯食。

水晶宮

All of the above, except 餸先要夾到碗中,才可再夾入口(不准從碟夾餸直接放入口食)!

水晶宮

ma1860 發表於 14-11-22 21:26
放廿蚊喺神台,呢樣禮節未聽過。
我意思係 冇買野上去.. 都會放低錢比主人家幫我買返野 然後放上神台

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ma1860 於 14-11-22 發表大家

原帖由 alphabetagamma 於 14-11-22 發表
你講那些,阿爺在生時有做,阿爺一走,好多慢慢就無做,食飯時傾偈,睇電視,現在再咁要求唔準這唔準那,會 ...
以前食飯叫人先,而家食飯影相先

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ma1860 於 14-11-22 發表分男

係超重男輕女,我同阿妹係親孫排第一同二,但因叔叔有兩個仔;外孫就因為姑媽們大曬,佢地夾時夾俾自己d仔 ...
潮州人?

侯爵府

引用:大家都好有家教!家教真係好重要,我細個無

原帖由 Elizabethsss 於 14-11-22 發表
大家都好有家教!家教真係好重要,我細個無人教過呢d , 成個野孩子咁,依家成日比c6話

...
而家跟c6學都未遲

侯爵府

引用:睇到呢個post先知五係得我屋企咁嚴食飯的家

原帖由 winnie323 於 14-11-22 發表
睇到呢個post先知五係得我屋企咁嚴

食飯的家教同樓主一樣。
好高難度

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章