自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

希望災民會盡快度得過難關 ~~
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

珍珠宮

THANKS FOR SHARING!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

好多謝你代佢上黎report比我地知道

同時祝願佢地一路平安, 搵到家人

><
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

樓主,有無最新消息呀?
好擔心啊...
佢地離開左重災區未呀?

小心健康呀!!!

p.s:我都無晒表情公仔@.@????

大宅

好媽媽勳章

樓主,感謝你一班同事咁偉大去災區協助救援!
同時我好想感謝災區一班軍人,醫護人員,義工,一班守望相助既同胞同埋有份捐款既善長,中國人係應該無分彼此!
樓主,請轉告你的同事,香港人會支持佢地!!
千萬要保重身體,仲有好多災民等緊佢地既援助,路上要小心!!

男爵府

北 川 即 將 決 堤!

北 川 即 將 決 堤   所 有 救 災 官 兵 民 眾 撤 到 高 地
2008-05-17 HKT 15:54
北 川 下 午 2 時 55 分 , 接 到 河 塞 即 將 決 堤 的 報 告 , 北 川 所 有 救 災 的 官 兵 及 民 眾 正 全 部 撤 離 到 高 處 。 成 都 軍 區 分 析 過 衛 星 定 位 系 統 「 北 斗 一 號 」 傳 回 的 信 息 , 顯 示 北 川 茶 坪 餘 震 不 斷 , 隨 時 決 堤 , 淹 沒 整 個 北 川 縣 城 , 為 傷 亡 慘 重 的 北 川 縣 帶 來 致 命 一 擊 , 於 是 在 下 午 下 令 北 川 所 有 救 援 人 員 及 災 民 緊 急 撤 離 到 高 處 。 另 外 , 廣 元 市 青 川 縣 , 有 2 座 山 在 大 地 震 後 相 撞 , 三 千 幾 萬 立 方 米 泥 石 , 截 斷 河 流 , 形 成 湖 泊 , 當 局 擔 心 湖 泊 決 堤 , 帶 來 巨 大 洪 災 , 淹 沒 整 個 青 川 縣 城 和 竹 園 壩 , 疏 散 過 百 萬 人 。

This really happens!!

子爵府

好媽媽勳章

今日十個backup同事到左成都,一直搵唔到車車佢地入災區,因為好多物資,細車裝唔落,大車有好多被懲用幫軍人車物資..
大約4點多先搵到一架泥頭車幫手,但去唔到目的地,落車都要行五個鐘,佢地都照去左先,希望落車有人幫手.因為佢地忙住張羅,今日不敢主動打電話俾佢地,係佢地有break先報告一下.而家仲係坐緊車,不過時速好慢,可以講係牛步..時速二三十公里.去到要半夜.同事叫back up唔好買麵食,因為無熱水,尋晚d杯麵都係用凍水浸淋黎食.而backup隊買左100箱八寶粥(有水粉,有豆,飽肚,唔使煮)亦都買左10箱奶粉(俾bb,傷長同長者補充營養)100箱水,50部手機同50張電話咭,輕便發電機一部.仲有幾箱大大小小衣物,睡袋30個.
不過同事同back up聯係,有消息可能要撤離災區,而家佢地都唔知點好,到左又驚打回頭,最后一致決定唔理咁多,去左先算!
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

多謝你支持和打氣.我將你個post完完整整sms俾我同事

原文章由 均均媽 於 08-5-17 16:45 發表
樓主,感謝你一班同事咁偉大去災區協助救援!
同時我好想感謝災區一班軍人,醫護人員,義工,一班守望相助既同胞同埋有份捐款既善長,中國人係應該無分彼此!
樓主,請轉告你的同事,香港人會支持佢地!!
千萬要保重身體,仲有 ...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

多謝你及各位支持!!
原文章由 朝日太太 於 08-5-17 14:28 發表
好多謝你代佢上黎report比我地知道

同時祝願佢地一路平安, 搵到家人

>

子爵府

好媽媽勳章

qq媽媽,
多謝你的支持和打氣!!
你地每一句我都係原整地sms俾佢地,等同事話俾災民聽,我地雖然分隔好遠好遠,但我地個心連成一線.

原文章由 qq媽媽咪 於 08-5-17 09:35 發表
renren,
待我向你同事講聲, 加油.

子爵府

好媽媽勳章

而家公司運作好慢,暫時唔接job..一來內地同事無心機,香港呢邊都無心機,咁不如去幫下佢地

原文章由 bb妹 於 08-5-17 09:22 發表
睇到我好心酸.
你公司都好好喎, 可以同時放幾位同事假.

子爵府

好媽媽勳章

今早6點零同事起身,都係去做打包工作,佢話今日比尋日仲臭,衛生局同佢地噴消毒劑先做野.佢地多收收拾都係幾歲至十幾歲學生,同事諗起深圳個8個月大既仔,特登打電話俾亞仔,打完之后,其他人員都問佢借電話,堂堂男人同老婆仔女講'我好想念你們,我們要好好感恩今天的平安幸福'.
同事今日收拾其中一具屍體係孕婦,大約五六個月身孕,雙手仍然保護著肚子...佢又忍唔住喊左出黎,有個隊員想將佢雙手放開,但被其他阻止:讓她永永遠遠保護孩子吧!之后拉上屍袋.

大宅

畀面勳章

renren,

你的同事真係好熱心呀.....祝佢地平安去幫人....平安咁返到自己屋企......

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

做得好!!

加油呀!! 個個都要平安歸來呀!!!

原文章由 renren 於 08-5-17 17:58 發表
同事今日收拾其中一具屍體係孕婦,大約五六個月身孕,雙手仍然保護著肚子...佢又忍唔住喊左出黎,有個隊員想將佢雙手放開,但被其他阻止:讓她永永遠遠保護孩子吧!之后拉上屍袋.

子爵府

好媽媽勳章

backup同事剛來電,佢地架車停左响公路唔知前面發生咩事.等緊期間有好多災民問佢地要水要食物,佢地即場派左十幾箱八寶粥,個個災民好肚餓就地連食三罐,仲問有無,有幾個細路餓到無力要大人孭住,大人又無力,於是back up隊沖左d奶粉同送左架手推車俾佢地,等佢地推住細路行,無咁辛苦.佢地跪响地下叩頭多謝backup隊,成team人同佢地抱頭痛哭...佢一講緊我都聽到佢地喊到好淒涼

子爵府

好媽媽勳章

愛麗斯,
多謝你的祝福.而家情況有變,前面公路唔俾入,可能預備做撤離準備或其他運輸安排,未知原因.因為軍車可以入,backup隊架車就唔俾入.
而家隊員同解放軍求情俾埋佢地架車入去,另一d同事就不斷聯絡其他組織,希望人去唔到,物資都入到去.

原文章由 愛麗斯傳說 於 08-5-17 18:08 發表
renren,

你的同事真係好熱心呀.....祝佢地平安去幫人....平安咁返到自己屋企......

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

萬事小心! 加油!!

男爵府

請代告知妳同事, 雖然我地上唔到去幫手, 但在香港有好多人都在精神上支持, 並感謝他們的偉大! 我們會一直送上祝福

複式洋房

大宅

renren

加油,我地為您同您一班同事驕傲
願大家都一切平安、萬事順利

首頁
45678...19

尾頁

跳至