自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:阿仔2歲半, 岩岩比屋企隻金毛咬到手指

我上個月都比狗咬到手背無左忽肉仔,諗住消毒止血就ok,但之後有發燒先開始驚,即刻去睇私家醫生,個醫生都即刻寫轉介信去急症。

去到醫院佢問我呢幾年有無打過破傷風。我話無,之後佢幫我打左枝加強破傷風針,打完之後個幾日隻手會好痛

樓主今晚留意下仔仔有無發燒

大宅

我以前比屋企隻狗咬到,都要打三支破傷風針

珍珠宮

一定要打針啊!小朋友仲細!
之前有單新聞講個保安比業主隻狗咬傷,佢冇去打針後尾噴精身亡

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 巔峰落葉 於 15-03-10 發表揸

水晶宮

BK Milk勳章

引用:一定要打針啊!小朋友仲細!之前有單新聞講

原帖由 Vinccy 於 15-03-10 發表

...

珍珠宮

引用:好多謝大家既意見, 我問返老公隻狗有打瘋

原帖由 巔峰落葉 於 15-03-10 發表
好多謝大家既意見, 我問返老公隻狗有打瘋狗針, 而家阿仔情況ok, 但穩陣d, 聽日會去睇醫生, 至於點解會 ...
打左針會有針卡,穩陣d睇下係咪真係打左,定係第二d針, 驚佢地搞錯,有錯就去醫院。

男爵府

...
噴咩精

大宅

睇左隻狗針卡, 係有打, 但聽日照同阿仔睇醫生

男爵府

引用:Quote:原帖由 luppy 於 15-03-10 發表所以

原帖由 肥桔 於 15-03-10 發表
教得好就okay! 同埋都有純品種的! 唔好一竹竿打沈成船狗好啵!
同意!我有養狗,狗狗行為好倚賴主人教導。當然各人有各樣選擇,但如果咁決斷話其他人嘅選擇係唔啱,我會話:唔明啲人一有BB 就棄養寵物……囉!

男爵府

唔理有冇犯法。 但被咬親,雖然係自己狗
但由於係雜食,狗口腔細菌亦會比較多。 安全計好應該去睇一睇e 生

大宅

...
噴乜?

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:所以我唔明d人可以接受動物同bb一齊。動物

原帖由 luppy 於 15-03-10 發表
所以我唔明d人可以接受動物同bb一齊。

動物發作上來你估佢唔到
人癲起上黎你更加估佢唔到

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:李豆豆 的帖子

讚同

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:steppenwolf 的帖子

男爵府

好吾同意d人一口咬定隻狗吾要得之類一枝捍打死成船狗,其實狗狗咬人總要睇原因嘅,可能真係吾小心呢?意外嘅野冇人想嘅下次小心d咪得lor!
樓主,狗狗必須要打瘋狗症針嘅,吾打一定系犯法架,你快d同佢打返!由於你隻狗冇打針,所以隻狗咬到小朋友,小朋友要去睇醫生,醫生會建議同小朋友洗傷口,食擴生素,打針!如果狗狗打咗針,小朋友就吾使打針,只洗傷囗,食擴生素就可以了!
另外,黃藥水洗傷口冇番梘水洗傷口咁好,第一時間要用番梘水不斷洗多幾次,再包膠布,之後即刻去睇醫生!
下次記得小心d了,記得同隻狗打針,做個負責任嘅狗主!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

巔峰落葉 發表於 15-3-10 21:49
好多謝大家既意見, 我問返老公隻狗有打瘋狗針, 而家阿仔情況ok, 但穩陣d, 聽日會去睇醫生, 至於點解會 ...

點解你仲要等聽日而唔即刻帶小朋友去睇急症....

侯爵府

引用:揸左黃藥水, 貼左膠布, 仲有咩要留意

原帖由 巔峰落葉 於 15-03-10 發表
揸左黃藥水, 貼左膠布, 仲有咩要留意
會捉隻狗去驗有冇瘋狗症
我細個被狗咬,當時係咁做
有 - 被咬者要打12支針
冇 - 分12星期,每星期打1支

依家會唔會唔洗打咁多支針呢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+肥桔+於+15-03-10+發表教得好

原帖由 goldenbobo 於 15-03-11 發表
同意!我有養狗,狗狗行為好倚賴主人教導。當然各人有各樣選擇,但如果咁決斷話其他人嘅選擇係唔啱,我會話 ...
Agree,至憎D人乜都話棄養!
教小動物係主人責任,養之前已經係承諾照顧一生一世!
小朋友當然緊要,但D貓狗何嘗唔係一條生命?

VORIAAA    發表於 15-3-12 11:32

大宅

引用:Quote:原帖由+ANN222+於+15-03-10+發表隻狗

原帖由 steppenwolf 於 15-03-10 發表
樓主無講前因後果你就話危險?

可能係小朋友亂拉隻狗啲毛或整到隻狗既眼鼻在先呢?又或係小朋友接危險野, ...
👍 其實樓主以自己觀察最近🐶仔有沒有行為異常?因為如果只狗有狂犬病,佢自己都有其他病症,進一歩才咬人,相反如果只🐶一切正常只係比小朋友整到發生磨擦而咬到小小,其實一般自行消毒傷口再揸藥膏已 ok, 坦白講,我家犬兒每次比人踩到都會想咬人,一定要由最有威嚴的飼主低沉聲音嚴格教導,現在行為已改善,你侭快同佢打針好好教育🐶仔啦,小朋友都要教育同🐶🐶正確相處方法呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+我係c奶+於+15-03-10+發表即

原帖由 Hoining 於 15-03-10 發表
BK mama 果然勁過d醫生,寧願喺度問都唔去醫院

首頁

尾頁

跳至