自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mini1204 發表於 15-5-19 21:06
舊公司同事生左,佢條村興食100隻狗補身、我口口震震震問佢去冰冰冰度揾100隻狗,佢話車,成條村都係,養開 ...

D鄉下人真係好興食狗肉!!! 話說我有一年返鄉下....開飯個時好餓,見到堂哥食碟凍肉得津津有味, 我都有少少忍唔住想食~(即係未齊就想偷食), 掙扎左一陣決定偷食一舊, 好彩呢個時間我麻麻過來搵我, 佢停左我之後話我D堂哥"你唔知堂妹香港返來架咩? 你唔知佢唔食呢D野架咩???? 你們做咩俾佢食?" (其實我已經夾起左舊肉) 之後我問係咩肉? 麻麻話"係...........狗肉" (個樣好為難!!) OMG!!!!!!! 我走都走唔切, D堂哥仲話"咁補都唔食真係浪費! 今晚仲有幾碟係唔同煮法既狗肉BOR, 你食淨白飯啦~哈哈哈哈~" 結果成晚我痴住麻麻, 夾每一碟之前都問下佢係咩先敢食

子爵府

chitchitmum 發表於 15-5-19 21:25
好open

佢地唔會係更衣室換衫,大人細路都係好open換衫
佢地去廁所都唔興關門架!!有次我係大學(香港)BREAK, 見到廁門打開左打算衝入去, 妖!!!!! 格格都有人個個都唔關門!!!! 返返LECTURE ROOM同D同學講起我們先發現有大陸EXCHANGE團來左學校EXCHANGE! 大佬呀!!! 可唔可以配合返香港既文化關門呀????
有個同學原來忍唔坐有出聲叫佢地關門, 佢地話咁麻煩唔駛啦!!! 我都唔怕俾人睇你怕咩WOR咁!!!

真係好OPEN!!!!

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 mini1204 於 15-05-19 發表舊

原帖由 emmiedustie 於 15-05-19 發表
唉記得喺facebook見過post話有家人請客食狗肉,叫自己養嗰隻狗過嚟,隻傻狗狗仲擺哂尾,個主人扑落去頭破血 ...
狗狗咁乖點殺得落手

子爵府

SabrinaR 發表於 15-5-20 10:28
一dd啦
我個衰舅父係b6人,做小生意有幾棟樓收租。但個人非常賤格。
佢連我阿公d 棺材本都呃去炒股票,仲要 ...
講盟衰舅父, 我都有個衰姑姐~成日呃我們D錢, 話說祖屋要重建, 佢呃我們一人要60萬起, 我鄉家遠到咩咁, 點可能要120萬先起到, 我們好懷疑唔肯俾, 佢就話佢自己俾晒~ 之後問返鄰居, 佢話唔係一人60萬BOR! 係成幢60萬! 即係一開始就係想我們俾埋佢個份..........親大佬都呃! 簡直唔係人..........
祖屋傳仔不傳女, 除非獨女....結果姑姐唔知做左D咩要麻麻過間屋俾佢, 麻麻話間屋係老公個仔既, 佢唔會俾個女. 結果佢搞左好多野, 我阿爸問我想唔想要間屋, 想要佢就返鄉下搵人正式轉佢名, 唔想要我們就由佢, 講真, 遠到坐完飛機再要轉車既地方, 正常人都唔去啦, 間屋俾左我都係唔會去住架啦, 佢咁鍾意又貪又霸咪俾佢囉.........God knows what's wrong with it anyway.

之後D大陸親戚知我們無左鄉下間屋, 就開始無理我們, 開始去巴結我個貪便宜姑姐了~

真係唔係我想主觀, 一個2個大陸人都係咁, 我真係好難會鍾意大陸人......

hxbbl    發表於 15-5-20 17:10

大宅

回覆:我又講下B6 文化差異

去廁所唔習慣關門,我好想知點解!?
我試過推門。。見到個女人換緊m巾。。。我仲見到塊野好多血
這情景,一世難忘

BIGPAT    發表於 15-5-20 12:06
cherrie_q    發表於 15-5-20 11:56
emmiedustie    發表於 15-5-20 11:16

大宅

引用:Quote:原帖由+aliceay+於+15-05-20+發表大

原帖由 Coffeekk 於 15-05-20 發表
係喎,我6299都係咁,但我只覺佢地干涉我既生活,大家思想唔同。。。我地係爸爸媽媽供完你讀書養大你,之後 ...
佢地真係名乎其實既養兒一百歲,長憂九十九。仔女大學畢業要幫佢搵好工,如果搵唔到人拍拖要幫佢搵對象,結婚要幫佢辦婚禮擺酒,結婚後好快D要小朋友因為佢地要湊孫。我爸爸媽媽係生活上生BB上唔干涉就覺得佢地唔關心我地。佢地既念法係你係我個仔女,我有責任去照顧你一切確保你人生圓滿。得意既係大陸D後生都係咁念,mud都旨意老豆老母幫手搞掂,出錢又出力

伯爵府

引用:Quote:原帖由+mini1204+於+15-05-19+發表舊

原帖由 emmiedustie 於 15-05-19 發表
唉記得喺facebook見過post話有家人請客食狗肉,叫自己養嗰隻狗過嚟,隻傻狗狗仲擺哂尾,個主人扑落去頭破血 ...
點扑得落手架?

男爵府

驚訝,留毛睇

寶石宮

Swong919 發表於 15-5-20 10:58
去廁所唔習慣關門,我好想知點解!?
我試過推門。。見到個女人換緊m巾。。。我仲見到塊野好多血 ...
好嘔心

珍珠宮

仲有,大陸好興生左仔先結婚,係個小朋友都有兩三歲先結婚喎~仲要擇好日子先結,錯過好日子可能要等兩三年~

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

工作上接觸好多大陸人, 其實中國真係太大太多人, 普遍城市人已經文明左好多, 禮儀, 學識都已經進步左好多, 只係農村果D仲係落後D. 我公司國內大部份同事都同香港人唔差得幾多, 好多妹妹仔都好斯文有禮.

珍珠宮

仲有,大陸好迷信,要對過八字先准結婚,如果算過八字唔夾會叫你地分手

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:Quote:原帖由 IaMMoYY 於 15-05-19 發表回

原帖由 fanfan2606 於 15-05-20 發表
上網google 完全唔見有呢啲慣例。會唔會誇大咗呢?100隻?冇理由條村冇乜人生仔。

...
千億新抱坐月都系食100隻雞咋,我都認為距都系飲啖湯,點食得甘多。100隻狗太跨了。
而食唔食狗呢樣,有jm講得好好,印度人見我地食牛,伊斯蘭信徒見我地食豬都

大宅

引用:Quote:原帖由 Coffeekk 於 15-05-20 發表係

原帖由 aliceay 於 15-05-20 發表
佢地真係名乎其實既養兒一百歲,長憂九十九。仔女大學畢業要幫佢搵好工,如果搵唔到人拍拖要幫佢搵對象,結 ...
係,有時同老公商量問題,佢會答:唔怕,有老爺奶奶嘛。。。 雖然佢只係咁講下,想我安心,唔係真係要搵佢地幫,但係作為一個成年人,佢老婆下下聽到佢咁講真係。。。作為女人,我諗我聽到佢話:\'老婆,唔怕,萬大事有我,我地一齊面對啦。\' 我會開心好多

公爵府

好媽媽勳章

water-lily 發表於 15-5-19 21:47
你估錯了!
大半年前係淺水灣游灘,大群大6女人係女更衣室門外(露天地方)應該係游泳後,其中一個約7歲女 ...

不過呢D唔只大陸人喎, 我之前去做GYM 都好多女人尤其係有返咁上下年紀的女人, 赤條條周圍走, 焗桑拿連毛巾都唔包, 舖條毛巾就咁坐喺度

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

記得有年陪媽咪去北京探親,我媽d朋友一見我家姐著涼拖就話我家姐「做咩你咁醜怪著涼鞋拖鞋,唔著襪」。

我同家姐對望一眼後,家姐答佢話「哦,唔記得著」

BIGPAT    發表於 15-5-20 12:07
cherrie_q    發表於 15-5-20 12:05

子爵府

引用:記得有年陪媽咪去北京探親,我媽d朋友一見

原帖由 c.vieri 於 15-05-20 發表
記得有年陪媽咪去北京探親,我媽d朋友一見我家姐著涼拖就話我家姐「做咩你咁醜怪著涼鞋拖鞋,唔著襪」。

...
呢個我發現都是!
北方人好喜歡穿襪⋯

珍珠宮

只知他們吃野味, 覺得好平常, 有次我上大陸做野, 大陸供應商既人話可以帶我地去食, 我話唔食呢D野, 佢覺得好奇, 咁好食點解唔識食
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

WChan 發表於 15-5-20 11:23
工作上接觸好多大陸人, 其實中國真係太大太多人, 普遍城市人已經文明左好多, 禮儀, 學識都已經進步左好多, ...
係架我都識有D讀好多書, 都幾NICE 有禮貌既, 但佢地說生病唔舒服, 去醫院吊下針就好, 我真係接受唔到
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

好媽媽勳章

PinPin 發表於 15-5-19 23:25
果日我去搵朋友,佢賣童裝衫,佢都話好多客係B6,成日怨奶奶乜奶奶乜,一陣話大肚乜湯都冇,坐月毛又冇條, ...

成日怨奶奶的心抱, BK都唔少啦, 並不是大陸人專利

首頁

尾頁

跳至