自由講場

跳至

首頁
45678...24

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

焦糖媽 發表於 15-6-1 11:32
好認同...... 成日見人出 post 話咩父母細時點照顧你, 佢老左你無良心送佢去老人院...... 講真, 唔係咩 case 去老人院都無良心~~~ 有老人痴呆嗰啲有手有腳會自己半夜走出街, 你又唔可以時時刻刻反鎖佢係屋企~~~~ 就算有個 ftm 一齊住, 你都唔可能同埋佢去買餸 / 放低佢自己一個你去買餸~~~ 講緊係必須2個 full-time 人手起先有機會 okay~~~
bb 點重, 幾十磅好未? 抱幾十磅, 仲接受到, 如果係200磅呢? 一個人根本唔可能同佢沖到涼 (未計住屋設計 work 唔 work), 比你同佢沖到, 你都驚一係你自己拉傷, 一係𥑻親佢, 老人院其實 provide 好多其他野, 當然佢環境未必夠屋企咁好, 但如果仔女有心日日去睇佢, 我唔覺話好衰囉

禾地而家仲有KEEP 住個工人,

佢第3 個contract 喇,

佢朝朝都會拎d 湯呀, 甜旦糕.....去老人院,

去到會磨爛d生果做 果蓉餵埋比長老食,

又會幫長老揸cream,

佢咁樣一攪就已經一個上午.

屋企浮返得2 個大人,

家務唔多,

但個工人做得好開心,

因為禾地個個都對佢好好

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:點解人老左就俾D仔女推去住老人院........

有陣時,無能力而送去老人院係唯一選擇。
又唔好講到好似俾人推去唔理個老人家,唔係人人都可以24小時照顧,請工人都要肯做先得,好難請。又無咁多錢請私人看護呢。

珍珠宮

畀面勳章

引用:個個屋企夠大俾輪椅出入?洗手間又要加好多

原帖由 Superman-GF 於 15-06-01 發表
個個屋企夠大俾輪椅出入?

洗手間又要加好多扶手。

子爵府

雪菜肉c 發表於 15-6-1 11:38
多謝你,
不過佢咁講野,
同意

珍珠宮

到老咗,唔係個個都好似公園嗰啲咁精靈。
好似我老爸睇3個專科,食6種病嘅藥,佢仲要係睇唔到嘢,街都出唔到,我哋又無能力請工人,又怕個工人衰,我哋個個係一要返工一係要湊細路。仲有佢以前一個人,成日要食炸嘢辣嘢,唯有住老人院可以有飲食方面健康啲。以前有個auntie每星期嚟睇佢,咁呢啲朋友梗係就晒佢,佢要食咩junk food都幫佢煮幫佢買,我覺得如果請工人都可能有咁嘅情況。
唔好諗住我哋可以控制啲工人唔好煮junk food,老人家諗嘢精過我哋,佢塞錢畀人,人哋實幫佢買junk food.而且老爸幫呢個auntie出手機,auntie有日自己cut手機,搞到我哋要賠手機合約啲費

珍珠宮

引用:到老咗,唔係個個都好似公園嗰啲咁精靈。好

原帖由 咖央 於 15-06-01 發表
到老咗,唔係個個都好似公園嗰啲咁精靈。
好似我老爸睇3個專科,食6種病嘅藥,佢仲要係睇唔到嘢,街都出唔 ...
好衰格,嗰個auntie唔知點呃到佢簽名所以出到手機。
所以入老人院搵人照顧,樣樣均真啲

禁止訪問

男爵府

回覆 miemiemie 的帖子

但一家唔知一家事....人地咁做梗有佢原因。

侯爵府

親子王國15週年勳章

雪菜肉c 發表於 15-6-1 11:46
禾地而家仲有KEEP 住個工人,

佢第3 個contract 喇,
我親戚有個工人係照顧左個末期癌病既老人家 (過身時100歲+) 6年定8年, 好在老人家扶住都可行下, 係出入要輪椅, 同上落床沖涼要抱~~~ 個工人晚晚瞓係老人家間房 (加張單人床), 晚晚都隨時照顧佢, 入親院都陪過夜~~~ 係好盡心盡力嗰種~~~ 佢係叻到識埋鄉下話, 同老人家溝通無阻~~~ 2年前老人家走左, 佢屋企人出左唔知幾多萬比工人返鄉下....
真心呢啲好工人可遇不可求, 唔係話你出得高人工就有

水晶宮

好老實,照顧長期病患、活動能力欠佳的老人家,就算家中有地方,親生子女都唔係人人頂得順全天候陪伴左右、抹屎尿換衣服,身心疲憊!

護老院 對於仔女來說是“解脱”。可能有人覺得好唔應該,但實真係好難單靠家庭成員及工人照顧呢一類長者。我們唯有寄望家中長者身體健康,及護老從業員對長者多些關心與尊重

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

其實,在找安老院時,我們哪人無問這個問題: 點解人老左就俾D仔女推去住老人院.???

找過安老院的也知,好多也好臭的,怎樣甲1 級,間間也是"湯"房like. (九龍塘的我無看過,也無錢看)

再一次問: 點解人老左就俾D仔女推去住老人院.???

===================
我媽生前因糖尿病要折肢的,重150磅。那時,又是被醫院叫找安老院,我們找到極心痛,結果,醫院轉介去了藍田戴鄰址康復中心(現在沒有了),那兒,她學習如何無腳地應付日常生活e.g.,在洗手間用工具洗澡/由床過輪椅。。。半年後,家居也改好了,她快樂的回家,工人和我們一起照顧。無問題。只是,那麼多年,也沒得睡過4 小時。慣了!

現在,81歲老爸越來越痴呆。洗手間便便完,可用tissue 包著拿給我看。 自己亂吃藥/ 東西。我現在等工人來,但老實說,只用工人做日班。夜班的我做!否則,她一定走!請多個可以嗎?我家無位。請一個也好難找出位置,現在,香港房子越來越貴!工人越來越"公主",請到一個照顧加護老人,要感恩啦!仲想兩個齊心?一早一夜?

我知govt 有這個服務,12 小時,$750...一個月,$45000. 有幾多人賺到?

說回爸爸VS媽媽。我媽那時四十多歲,雖是病,但,她很多事情能配合的。有工人,我也不太擔心她。

我爸,看少一眼,也不能。時時想跌想跌(一跌大鑊),吃的特別買開煮開(他吃不到肉,minced 也不能)。藥不能吞(要碎)。飲的不能(咳),行的更不能啦!這幾天我不舒服,也專程要為他準備食物/換尿片。結果,看少兩眼。。。昨晚2:30a,m, 又在床上脫片,尿濕床跟被。他也不會出聲的。

總之。很多東西,不是樓主想的簡單。請體諒別人。

怪的,只怪香港planning 好差。十多年前的康復服務,比現在還好!(復康中心一間間的關掉)。只關愛新移民/ 公屋。老人,康復比英治時差很多啊!

珍珠宮

畀面勳章

你真係太幸福,有得選擇邊個唔想自己屋企老人家可以好似賭王咁,有完善服務有專人照顧呀

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

禾而家等緊樓主浦頭,

佢應該要回應下.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

雪菜肉c 發表於 15-6-1 11:30
你咁講, 禾好嬲
禾認禾2 位長老係住老人院,
未經歷過唔明白唔好嬲、唔好嬲

珍珠宮

miemiemie 發表於 15-6-1 10:03
見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住著先好難,
其實住私營謢老院仲貴過請工人啦,
有幾多個老人家真係 ...
有頭髮邊個想做癩喱???

子爵府

因為屋企地方有限,除非老人家自己有屋,就有地方請工人,好多子女諗住老人院唔使煩,唔使上身,長期有人照顧老人家,如果係屋企,夜晚又要照顧麻........
可以講既係,在老人院,只要比錢就唔使理
同埋工人有d唔願做架,難請人

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

樓主屋企應該冇有長期病既老人家,冇有情緒病既老人家,冇要貼身照顧既老人家先會咁講嘢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

想當年,我剛做完手術,返埋工啦.同老細講早些放工去探阿爸.自己都行動吾方便,上左一個星期探病都吾多頂得順..仲要探完病上環返去元朗照顧自己D細路..食吉野家同麥當當...第日朝早5點又要起身..
後來出左院,我WEEKEND先去老人院,其他家人近既可日日去...一出一入半日架...日日去..

首頁
45678...24

尾頁

跳至