自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

回覆 LeannBB1102 的帖子

你理人地咁多做咩啫?! 讀間咩學校都要比你話有咩問題?小題大做! 公眾人物又如何, 佢都係普通人啫。

男爵府

想請問, 人地既家事, 同樓主有關嗎 ?

男爵府

回覆:劉天王安排女讀天主教學校,自己卻是虔誠佛教徒

教學理念同宗教信仰應該無抵觸吧

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我諗大家唔明有宗教信仰的問題,如果你本身無宗教,反而仔女去邊間無咩問題

講真,你信得果個教,即你認為果個教係真的,即,劉天皇認為佛祖係真的,唔真信來做咩,我睇佢都唔係求神拜佛但求安心果種,或者只是提升自己精神水平果d。天主教講緊係,神只有1個,其他是假的, 雖然佛無係講大愛同包容,但天主教唔包容佛祖

個女間學校一定有宗教活動要參加,例如小6硬係要出席一場祟拜etc, 仲會叫父母參加,你作為父母,如果你係無宗教,ok,咪當去睡覺,認識其他家長,親子,合群etc, 但你有宗教信仰,去到,或者見小朋友拜假神,內心難道唔會唔舒服,覺得佢學緊錯嘢。

無宗教的jm, 你要明白,在有宗教的父母,特別係虔誠果種,信係就好似ar媽係女人咁直接,咁自然,因為覺得這是真理,現在,佢咁做同話ar媽係外星人差不多

子爵府

引用:Quote:JFNL 發表於 15-7-8 14:56 根據媽媽g

原帖由 bkfans 於 15-07-08 發表
佛教徒係最唔執著, 所以咩教都無所謂.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我並非劉fan亦非不喜歡他,只是發現此事件/此現象有感而發。我自己有宗教信仰,亦會很認真看待自己的宗教,亦會把我自己相信連同相關的理念灌輸給自己的子女,把自己認為好的丶正確的東西給子女是正常吧

水晶宮

爸爸係佛教徒同個女讀天主教學校根本係兩件事, 啲人咁得意咩都有故仔講
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

珍珠宮

好媽媽勳章

可能佢老婆是天主教徒, 屋企野由老婆話事

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章

禁止訪問

引用:Quote:JFNL 發表於 15-7-8 14:56 根據媽媽g

子爵府

wah....基本上所有reply都係對事, 什麼"在此講劉華是死罪" <<< 完全不關事

ok....講宗教儀式, 父母要參加, 請記著那是學校的一個活動, 不是教堂教會的活動, 身份動機很清楚, 完全無不妥!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔都讀天主教學校,我有拜黃大仙喎
有咩抵觸

子爵府

回覆 JFNL 的帖子

我覺得你想法有D怪, 亞劉天王信佛, 果女就一定要信佛而且唔可以去天主教學校讀

子爵府

2024年龍年勳章

引用:我並非劉fan亦非不喜歡他,只是發現此事件/

原帖由 JFNL 於 15-07-08 發表
我並非劉fan亦非不喜歡他,只是發現此事件/此現象有感而發。我自己有宗教信仰,亦會很認真看待自己的宗教, ...
你已經說出心聲,先入為主了

伯爵府

環保接龍勳章

咁又點?有衝突嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:樓主一係好憎劉華, 一係就好憎佛教.

原帖由 hightable 於 15-07-08 發表
樓主一係好憎劉華, 一係就好憎佛教.
一係有女入唔到德望

公爵府

引用:Quote:原帖由+sunshinemama+於+15-07-08+發

原帖由 咖央 於 15-07-08 發表
對,信仰係自由,子女可以無宗教,或了解下天主教係無問題。我諗劉天王係欣賞學校嘅教學質素多啲

...

首頁
45678...11

尾頁

跳至