嬰兒用品

跳至

首頁
45678...24

尾頁

複式洋房

請問孖B媽咪你地有無做產前運動班 & 產前講座班?
因為我老公無咩時間陪我去產前班, 所以唯有要選擇上課, 請問你地知唔知邊一課比較重要, 一定要去呢?

產前講座班 產前運動班 周數內完成

1 產前護理 1 產前運動 16-20w
2 初生嬰兒護理, 2 身心鬆弛技巧 16-20w
嬰兒哺飼及新生
嬰兒黃疸
3 分娩的認識 I 3 生產球應用 22-30w
4 分娩的認識 II 4 舒適方法 32-36w
5 產前護理:產後 5 用力投巧 32-36w
情勢問題及家庭計劃
6 母乳哺飼班

另外, 各位準媽咪你地知唔知, 如果老公陪產既話冼唔冼上邊堂, 先可以入產房呢? 希望你地可以比d意見我啦! THANKS!!!

別墅

原文章由 kk2008 於 08-7-22 11:26 發表
老闆娘 - 我未confirm twins 架

August 01 話你知

係呢, 大家twin媽胃口好嗎? 幾時會見肚架?

我初初就好好胃口, 之後就食唔得多, 9w就著唔到d褲, 未夠12w就突晒肚, 到20w時人人以為我24w, 不過加下又冇乜大到, 同之前差不多!!

複式洋房

Glad to see so many new mammy in just a few days!!!

I did IVF at 偉澤. This is my first time, however I have tried IUI 3 times before. Successful on the 3rd attempt but miscarriaged in 7 weeks. It was a very painful experience, I still feel sad and sometimes even cry when i talk about it with my close friends.

Yes, I totally agreed with you that for our case, as we have been hoping for the little one for soooo long, we do treasure this experience and look forward for this little one to come by. I'm sure all mama, whehter pregnant naturally or like us, will enjoy every moment of their pregnancy!!!

Good heath all mama!!

原文章由 老闆娘 於 08-7-21 22:10 發表
真係好似喎, 你係邊間醫院做ivf呢? 做第幾次成功呀? 我而家都頭痛緊裝修屋企同請唔請工人等問題............好多野要準備, 仲要冼好多 , 真係頭痛! 不過同樣地我覺得有咗bb們之後, 就咩都值得, 由其我地要 ...

複式洋房

我都有孖Bo阿!

wife 預產期25nov2008
女女叫 Oliva Chan
仔仔叫 Oscar Chan

複式洋房

我想問下各位孖B媽咪, 你地幾時開始增磅呢? 我而家差不多四個月, 個肚都凸哂出來, 但只係重咗2-3磅, 好怕BBs唔夠營養, 到時要住好耐養氣箱, 你地認為點好呢?

複式洋房

歡迎kensmchan, 明天再update你上孖B榜, 想問下你會係邊間醫院生呀? 而家係咪25w左右? 恭喜你馱龍鳳胎先, 我都好想同你一樣, 唔知你係咪第一胎呢? 係自然(單卵雙生/異卵雙生)定係做ivf/iui手術既成功者? 祝你同孖B一切順利, BB們健健康康成長!
原文章由 kensmchan 於 08-7-25 10:01 發表
wife 預產期25nov2008
女女叫 Oliva Chan
仔仔叫 Oscar Chan

別墅

原文章由 老闆娘 於 08-7-26 12:57 發表
我想問下各位孖B媽咪, 你地幾時開始增磅呢? 我而家差不多四個月, 個肚都凸哂出來, 但只係重咗2-3磅, 好怕BBs唔夠營養, 到時要住好耐養氣箱, 你地認為點好呢? ...

唔係重得多就代表好, 最緊要醫生話bb生長正常, 尋日去覆診,25w阿大1lb58oz, 阿細1lb21oz, 我就重左12磅, 醫生話2個都正常, 阿細既情況好好, 可以隔耐d先返去見佢, 不過預左會有d差別, 但唔會有問題! 唔好因為覺得唔夠重就係咁食野, bb唔吸收, 去晒你度就慘, 因為陀孖已經好辛苦, 如果過重仲慘, 要食都揀d有營養既野食, 咁對阿b先有用架!

複式洋房

THX! 不過有時都唔知邊D野係好有營養, 成日都有人叫我唔好食呢樣, 唔好食果樣, HELP ~ 想肥都難啦!
原文章由 tamfamily 於 08-7-26 15:02 發表

唔係重得多就代表好, 最緊要醫生話bb生長正常, 尋日去覆診,25w阿大1lb58oz, 阿細1lb21oz, 我就重左12磅, 醫生話2個都正常, 阿細既情況好好, 可以隔耐d先返去見佢, 不過預左會有d差別, 但唔會有問題! 唔好因為覺得 ...

複式洋房

Wellcome Twins Mama ~ kensmchan !!!

已經有18位 Twins Mama啦! 今期有1位新孖胎媽咪加入 ~ 希望越來越多新成員啦! 祝:各位孖B媽咪一切順利, 生兩個肥肥白白, 健健康康既BABIES啦!

更新於7月27日之統計:- 假如已知孖B性別, 歡迎告知我, 等我又統計一下啦!

網友名稱 大約周數 生產醫院 孖B性別
hkpopeye 36w 瑪麗 龍鳳
2akachan 34w 廣華
臭BB媽咪 32w 聯合 孖仔
celeo 32w 瑪嘉列 孖女
etsang 11 29w 廣華 / 私家
tamfamily 25w 威爾斯 孖女
yoyo - 04 24w 廣華 孖仔
kensmchan 23w 未知 龍鳳
tkokitty 22w 未知
avisf 21w QE 孖仔
ming_n_mars 19w PWH 孖女
meimei223 17w 瑪麗 孖女
arale1668 16w 廣華
老闆娘 16w 瑪麗
milk81420 15w 廣華
siulumjing 14w 廣華
origins 8w 未知 / 瑪麗
Dalaw 7w QE / 廣華
kk2008 <6w (未confirm)

*周數以星期日作計算(四捨五入), 並於一星期update一次, 如有差別超過一星期可自行更改!

如有錯誤, 敬請閣位準孖B媽咪自行修改/向我提出, 等我下次作出修改, 多謝各位孖B媽咪合作!

別墅

原文章由 老闆娘 於 08-7-27 14:24 發表
THX! 不過有時都唔知邊D野係好有營養, 成日都有人叫我唔好食呢樣, 唔好食果樣, HELP ~ 想肥都難啦!

我就唔介口, 樣樣我食到既都食, 最緊要唔過量! 其實任何野過量都會唔好! 均衡飲食就最好!

大宅

各位Twins媽媽, 準媽媽, 大家好!
我是第一胎, 現在22weeks, 等到今天在私家醫生檢查, 終於知道性別是"龍鳳胎" 好感恩啊! 我會在QE生.
嘩, 我個肚有39 吋, 別人以為我有7個月, 右邊肌肉/前胸骨好痛 , 坐立不安, 各位Twins媽媽, 你們怎樣?

原文章由 老闆娘 於 08-7-27 14:29 發表
Wellcome Twins Mama ~ kensmchan !!!

已經有18位 Twins Mama啦! 今期有1位新孖胎媽咪加入 ~ 希望越來越多新成員啦! 祝:各位孖B媽咪一切順利, 生兩個肥肥白白, 健健康康既BABIES啦!

更新於7月27日之統計:- 假如已 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章

老闆娘

麻煩你加埋我上個list!Thanks!

我同臭bb媽咪同一日預產期,宜家32wk,龍鳳胎,會喺法國或QE生囉!

原文章由 老闆娘 於 08-7-27 14:29 發表

更新於7月27日之統計:- 假如已 ...
~錫晒您喔~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章

老闆娘

唔駛擔心,我本身係瘦底,初初又係重得好少,宜家32wk我就重咗廿磅,孖b分別有4.5磅...你瞓多啲,食多啲蛋白質同新鮮肉,阿b越大就重得越快啦!!

原文章由 老闆娘 於 08-7-26 12:57 發表
我想問下各位孖B媽咪, 你地幾時開始增磅呢? 我而家差不多四個月, 個肚都凸哂出來, 但只係重咗2-3磅, 好怕BBs唔夠營養, 到時要住好耐養氣箱, 你地認為點好呢? ...
~錫晒您喔~

別墅

睛靈勳章

原文章由 coolJen 於 08-7-31 17:53 發表
各位Twins媽媽, 準媽媽, 大家好!
我是第一胎, 現在22weeks, 等到今天在私家醫生檢查, 終於知道性別是"龍鳳胎" 好感恩啊! 我會在QE生.
嘩, 我個肚有39 吋, 別人以為我有7個月, 右邊肌肉/前胸骨好痛:igiveu ...

Hi CoolJen,

恭喜你得償所願,我好羨慕呀!

我右邊肌肉/前胸骨無痛,但未足三個月已經開始恥骨痛,之前去QE問醫生,佢話因為我係第二胎,D盤骨同肌肉都鬆了,加上今次駝孖胎,咁早痛都唔奇.

呢兩個星期,情況惡化,我訓O係張床一轉身就勁痛痛醒,而且好難起床.今日再去QE覆診,佢話係荷爾蒙影嚮令我咁樣,佢REFER
O左我去產前運動班,但佢估計作用並不太大,只管一試. 不過開心的是佢又REFER O左我去見職業治療師,幫我做條托腹帶.

我以為政府野又唔知等幾耐先有得見職業治療師, 點知今日即日有得見,D姑娘同阿姐即時幫我度身同車件托腹帶,可以即時著住走.

其實之前我都有用出面買的托腹帶,但無咩大幫助,希望今次呢件有幫助啦!我之前買的只是包住個肚,但呢次呢件係連部分HIP位都包住的,著時仲要夾埋對腳先著,姑娘話一定要包緊個HIP位先會有效.

你下次返QE睇醫生,問吓醫生你個情況可以點攪.

複式洋房

Wellcome Twins Mama ~ coolJen & JCarCar !!!

已經有20位 Twins Mama啦! 今期有2位新孖胎媽咪加入, 而且2位媽咪都係懷有龍鳳胎添! ~ 希望越來越多新成員啦! 祝:各位孖B媽咪一切順利, 生兩個肥肥白白, 健健康康既BABIES啦!

更新於8月1日之統計:- 假如已知孖B性別, 歡迎告知我, 等我又統計一下啦!

hkpopeye 36w 瑪麗 龍鳳
2akachan 34w 廣華
臭BB媽咪 32w 聯合 孖仔
JCarCar 32w 法國 / QE 龍鳳
celeo 32w 瑪嘉列 孖女
etsang 11 29w 廣華 / 私家
tamfamily 25w 威爾斯 孖女
yoyo - 04 24w 廣華 孖仔
kensmchan 23w 未知 龍鳳
tkokitty 22w 未知
CoolJen 22w QE 龍鳳
avisf 21w QE 孖仔
ming_n_mars 19w PWH 孖女
meimei223 17w 瑪麗 孖女
arale1668 16w 廣華
老闆娘 16w 瑪麗
milk81420 15w 廣華
siulumjing 14w 廣華
origins 8w 未知 / 瑪麗
Dalaw 7w QE / 廣華
kk2008 <6w (未confirm)

*周數以星期日作計算(四捨五入), 並於一星期update一次, 如有差別超過一星期可自行更改!

如有錯誤, 敬請閣位準孖B媽咪自行修改/向我提出, 等我下次作出修改, 多謝各位孖B媽咪合作!

複式洋房

Hi all twins mama,

I was admitted to hospital last Sat because of sudden bleeding! The docotr said one of my ­胎盤is low and this bleeding will comes back without any signs as the baby grows. For normal single baby mama, this situation will normally correct itself, however, for my case, because it's twins, there isn't much room for the 胎盤 to migrate to the upward position. I'm very scared now, the Dr said this will likely causes 早產 and might need to go to hospital for bedrest as early as the 28th week!!!

Have any of you twins mama has similar situation?

民房

大家好!

我昨天31/7去見醫生和照第二次u/s,醫生證實了上次未見到心跳的bb,最終都停止發育,而另一個b就健康正常。

但我當時真的接受不到,非常傷心,醫生叫我不要這樣,如果我咁唔開心,有可能會影響自己和bb的健康,要我睇開d。我都明白但心入面此終唔開心,但為了bb著想,我會盡快接受現實。

最後希望各位準孖b媽咪身體健康,平安生下一對健康活潑的bb!

複式洋房

聽完你講之後, 我都FEEL到你有幾傷心, 難得可以馱孖B, 真係好可惜! 希望你可以快D平復心情, 因為仲有一個BB係肚內, 你要好好真惜, 一定要小心身子, 你就黎做人媽咪啦, 希望你好好保重呀!
原文章由 Dalaw 於 08-8-1 12:02 發表
大家好!

我昨天31/7去見醫生和照第二次u/s,醫生證實了上次未見到心跳的bb,最終都停止發育,而另一個b就健康正常。

但我當時真的接受不到,非常傷心,醫生叫我不要這樣,如果我咁唔開心,有可能 ...

複式洋房

嘩, siulumjing 醫生有無見議你入醫院住呀? 你一定要小心d, 瞓多d床呀! 我記得我舅母果時都住咗半年, 要瞓多d床keep住個bb係肚入面, 叫做養胎等個bb可以大d易湊d, 我只記得大概係咁!
原文章由 siulumjing 於 08-8-1 11:18 發表
Hi all twins mama,

I was admitted to hospital last Sat because of sudden bleeding! The docotr said one of my 胎盤is low and this bleeding will comes back without any signs as the baby grows. For ...

複式洋房

Wellcome Twins Mama ~ coolJen & JCarCar !!!

已經有19位 Twins Mama啦! 今期有2位新孖胎媽咪加入, 而且2位媽咪都係懷有龍鳳胎添!
但亦有一位孖B媽咪要退出, 因為佢有一個BB無咗心跳, 所以係道希望佢可以盡快忘記痛苦, 因為仲有BB等緊你呀, 你要加油呀~朋友!
希望越來越多新成員啦! 祝:各位孖B媽咪一切順利, 生兩個肥肥白白, 健健康康既BABIES啦!

更新於8月3日之統計:- 假如已知孖B性別, 歡迎告知我, 等我又統計一下啦!

hkpopeye 37w 瑪麗 龍鳳 (可能生咗?)
2akachan 35w 廣華
臭BB媽咪 33w 聯合 孖仔
JCarCar 33w 法國 / QE 龍鳳
celeo 33w 瑪嘉列 孖女
etsang 11 30w 廣華 / 私家
tamfamily 26w 威爾斯 孖女
yoyo - 04 25w 廣華 孖仔
kensmchan 24w 未知 龍鳳
tkokitty 23w 未知
CoolJen 23w QE 龍鳳
avisf 22w QE 孖仔
ming_n_mars 20w PWH 孖女
meimei223 18w 瑪麗 孖女
arale1668 17w 廣華
老闆娘 17w 瑪麗
milk81420 16w 廣華
siulumjing 15w 廣華
origins 9w 未知 / 瑪麗
kk2008 <6w (但未confirm)

[ 本文章最後由 老闆娘 於 08-8-3 16:13 編輯 ]

首頁
45678...24

尾頁

跳至