自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:明年經濟差過沙史時期

不過我妹夫公司裁左二三百人,我阿妹本來諗住放完暑假再搵工(陪仔放暑假),搵左一個月,完全冇聲氣,我阿妹嗰行一向都係有幾份工任選,一向都係agent call佢問佢跳槽?佢話今年似沙士嗰陣!(利申:我做公營機構,對我冇影響)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bik1229 發表於 15-9-23 12:58
但是隔離台地產版幾個硬好話,而家新經模式,唔看出口及廠佬生意有幾差架喇,樓一定唔跌咁話喎。

佢哋要咁講, 啲樓先唔跌ga嘛!

bik1229    發表於 15-9-23 13:14

大宅

DoReMi媽媽 發表於 15-9-23 12:25
有人話年年都係咁講, 但我老公做咁多年生意, 係今年先聽到佢講出面個巿好差, 啲出入口朋友, 個個都呻訂 ...
絕對同意!

有接觸外面就會知道成個世界都差!大陸廠舊年已經開始轉差,今年一直係度吊命。
最估唔到連澳洲廠今年居然減價求落單,真係十幾年都未試過,經濟有幾差可想而知!

今次會差過沙士時期,因為今日香港已經冇晒競爭能力,再加上外圍經濟都出現問題,香港想番身真係談何容易!

Ronnym    發表於 15-9-23 14:12
991129    發表於 15-9-23 13:39

子爵府

引用:人人都講緊經濟差,+零售生意下跌減少租舖.+

原帖由 myki 於 15-09-23 發表
人人都講緊經濟差, 零售生意下跌減少租舖. 我老細就唱反調, 一連開多幾間分店. 本身d生意都差左, 仲開分店 ...
可能佢想攪上市,做靚條數呢

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我自己開公司,做大陸廠,外國生意,好興幸,人地話上年已經差,我都好好。

今年都好彩,但到左6月,我都覺好差,真係差到吾知點講,生意都有,不過好難做,我算是好彩,同行的,個個都話吾做啦。

複式洋房

唔會信囉,瑞銀冇幾多次d野中,睇股票就知

伯爵府

SKB 發表於 15-9-23 12:31
依家唔信經濟差既人係粉飾太平,自我陶醉,結業或裁員潮蠢蠢欲動。

要記住,唔係間間公司都係良心企業,唔好諗住公司之前賺落可以慢慢搣,正常公司係會減磅黎渡過嚴寒,之前賺落只係會留比老闆們慢慢搣。

正常9至10月忙住外國的聖誕貨,今年靜到無朋友。

呢句好真~

去歐美D貨... 7,8,9月都無旺季, 仲不停減價求貨~
我睇住條數都好驚.......
97我唔驚...SARS我唔驚, 因為仲後生,
而家呢次, 我真係有D擔心.... 問長輩借錢買樓都唔敢, 怕無左份工, 仲要有2隻化骨龍....
拎住D 錢先算~

珍珠宮

引用:年尾商家佬唔想加人工+,+年年都放聲氣話玩

原帖由 simple430 於 15-09-22 發表
年尾商家佬唔想加人工 , 年年都放聲氣話玩完 , 乘機凍薪
Yes

伯爵府

引用:http://s.nextmedia.com/realtime/a.php

原帖由 rachelli617 於 15-09-22 發表
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20150922&s=7015342&a=54233078 瑞銀:港明年經濟恐差過沙士

...
瑞銀近期不斷唱經濟如何如何差

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我做緊既公司係歐洲客.
有冇訂單??? 有, 款少咗, 數量少咗.
有冇新嘢報價??? 有, 但報完價, 話 cancelled.

大陸廠既老闆周不時打比老闆,
問佢有冇單, 老闆例牌答, 冇.

自己同大陸廠既老闆傾計,
佢話係有單做, 但價錢好咸.
要求又高, 根本冇肉食,
但好過唔接, 養唔到班工人.

身邊朋友, 幾個係大公司做
其中一個做緊間公司,
個個月都會請人, 因為豬頭骨位冇人做.
流失率超高. 但話由今年 6 月起, 已經唔請人.
由得條 team 自己搞掂.

另其中一個今年 3 月裁咗一批人
剛剛 8 月又裁咗一批人.

以上既情況係 garment 既情況.

有個朋友係旺角某一唔起眼既街鋪 sales.
佢話靜過鬼. 佢做開一千蚊以上既生意.
由佔中開始後, 生意開始跌.
過年後, 每個月生意過唔到 10 萬.

朋友做 sales agent, 同供應商攞料,
再賣去比買家, 食差價.
舊年, 其中一個買家, 一夜之間走佬.
成班供應商, 要約埋一齊返大陸同香港報警
朋友公司冇咗 200 萬, 而朋友要填 30 萬.
朋友公司咩政策我唔知, 只知冇啦啦冇 30 萬.

上年咪冇間韓國化妝品牌執笠,
化妝品公司個老闆, 原本做朋友個行,
但見到冇得做, 傾到個化妝品牌來香港做.
估唔到老本行同化妝品同時執笠.

亦有朋友係高級餐廳做 waiter,
佢曾經 serve 過好多名人,
唐唐, 馬時x, 千億伉儷 等等.
過年後, 已經小咗見佢地,
食嘢唔係唔豪爽. 但少去咗.
係唔係去其他餐廳, 朋友唔知.
但明顯少咗.

我睇到既. 係個個人都開始縮緊開支.
係唔係會步入寒冬? 我唔清楚.

但知道經濟係一個循環.
都好咗咁多年. 係唔係真係要轉一轉呢?

利申: 一個死慳死抵, 個個月冇錢剩, 成日怕比人炒既在職冇物業, 就算經濟差, 都冇錢買物業既媽媽.

公爵府

我的育兒心得勳章

100%唔信
Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

珍珠宮

chun719 發表於 15-9-23 11:23
你睇下呢個帖d回覆先啦, 其實真係好多jm都仲未feel囉
講真, 大家唔同行業, FEEL到既唔一定一樣LOR.
我公司唔係做出口, 我只係睇到個SALES比以往差左D, 都又未至於好似上面講既3-4成咁多喎

男爵府

samyuenhong 發表於 15-9-23 14:01
唔會信囉,瑞銀冇幾多次d野中,睇股票就知
股票下個月尾你知咩事。

男爵府

Ronnym 發表於 15-9-23 14:16
呢句好真~

去歐美D貨... 7,8,9月都無旺季, 仲不停減價求貨~
所以話 , 到跌大把人唔敢買

禁止訪問

男爵府

小歪仔 發表於 15-9-23 15:30
講真, 大家唔同行業, FEEL到既唔一定一樣LOR.
我公司唔係做出口, 我只係睇到個SALES比以往差左D, 都又未至 ...
咁所以我覺得呢D報導係有需要囉。
都有比機會大家未雨綢繆。
討論下其他JM都話比你聽其他行業既現況都好。
到個經濟唔好既時候,其實就環環雙扣令到好多行業都差。
但係你睇下幾多JM覺得事不關己,有D就更多覺得唔可能發生。

ms_maybb    發表於 15-9-23 16:14

大宅

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=466862

Groupon 全球裁員千人

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Valais 發表於 15-9-23 02:10
我做緊既公司係歐洲客.
有冇訂單??? 有, 款少咗, 數量少咗.
有冇新嘢報價??? 有, 但報完價, 話 cancelled.
Garment 市道真係好差
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

首頁
45678...9

尾頁

跳至