自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

回覆:點解學校一啲人情味都無

成日都講人情,愈來愈大陸化

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

明白幫係人情唔幫係道理,咁樓主咪話"冇人情"味囉!

大宅

Pcleung 發表於 15-9-25 11:30
係呀…曾經記得有個post,學校跟佢嘅規矩處理,結果被大部分人都覺得佢應該以小朋友利益為大前提,唔知當時 ...
樓主,節衰順變,可能你要處理太多事先諗唔通
正正就係學校放學生利益大前提先答應你的要求啫。試問學校臨時臨急搵邊個去看顧你小朋友?呢個唔係規矩問題喎

掉返轉,家長有事唔可以接學校又會唔會話跟規矩要關門就叫小朋友喺學校門口等?

可能喺你角度只係需要小朋友入了學校多一個唔多,但其他人都有職責在身,如果因為臨時看顧你小朋友,睇漏眼其他小朋友而受傷咁你如果係人哋家長又會點諗?

關於看顧小朋友呢唔係只係你諗的人情味丶順手咁簡單

侯爵府

大家唔好咁啦,樓主都係呻下啫,而家講緊辦白事,仲要係樓主嘅媽媽,理解到樓主嘅心情,大家俾少少同理心,唔好見人插又跟住插先得架。

公爵府

我淨係試過一次,俾我早入!
八點開門,我七點五十分送女!!原因係我陣痛!!否則再八點先入,我會係醫院大堂生左

公爵府

依家啲人生完,將責任推得一乾二淨

公爵府

之後我生完個幾日係醫院,我都係叫朋友幫手帶我小朋友番學!因為老公番得太早

子爵府

引用:如果個個家長都話有事要提早交小朋友去學校

原帖由 Angelice-BeBe 於 15-09-25 發表
如果個個家長都話有事要提早交小朋友去學校,咁學校應該要開幾點?同埋可能老師又未番齊,揾邊個睇住小朋友 ...
校長睇住先

珍珠宮

或者有事可先跟學校預早講溝通一下

公爵府

引用:Quote:原帖由 carrie_piglet 於 15-09-25

原帖由 wonderlulu 於 15-09-25 發表
題外話係依家家長興「獨家村」,唔想同仔女同學家長打交道,夫家最好少聯繫,自己家人一唔得閒,立刻孤立無 ...
我呢屆又幾好,k1-k3個個家長都好融合!!有咩事要幫手,都冇咩問題

伯爵府

畀面勳章

我同意有啲jm講,如果你提早幾日通知學校商量下,請求佢地幫忙一次我諗會好啲,如果學校咁都唔幫手就真係好冇人情味

伯爵府

引用:我諗都牽涉到保險的理由...萬一細路早咗入

原帖由 wcpcelia 於 15-09-25 發表
我諗都牽涉到保險的理由...
萬一細路早咗入嚟, 出了意外...
但又未係學校的開門時間...

wcpcelia    發表於 15-9-25 13:05

侯爵府

Pcleung 發表於 15-9-25 08:46
我女女幼稚園8點40分可以入,因為車站距離幼稚園都有段距離,我8點20分左右想女女早啲入,學校話唔比,之後 ...

why not ask the bank to open for you at 8:30 when u need $?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

公爵府

好耐之前我小朋友番n,去到學校差5-10分鐘開門
我小朋友瀨左尿,濕晒,甘個我按鍾問學校可唔可以
比我和小朋友先入來去洗手間,我幫小朋友清潔和換褲,
話唔比叫我等......

公爵府

引用:Quote:原帖由 wcpcelia 於 15-09-25 發表我

原帖由 belgiumchoco 於 15-09-25 發表
我朋友做保險話冇關
但在非開放時間內有事發生,學校要付全責喎誰擔得起?

wcpcelia    發表於 15-9-25 13:06

公爵府

引用:Quote:Pcleung 發表於 15-9-25 11:30 係呀

原帖由 A.Yin 於 15-09-25 發表
樓主,節衰順變,可能你要處理太多事先諗唔通
正正就係學校放學生利益大前提先答應你的要求啫。試問學校臨 ...
認同

男爵府

唉其實樓主都係有白事無法抽身先想學校幫幫手者…另一方面睇學校要保護自己都係合理既,實在而家亂咁投訴同濫用「例外」既人太多,嚇到d學校唔敢唔揸正黎做。
樓主節哀順便。

水晶宮

引用:我同意有啲jm講,如果你提早幾日通知學校商

原帖由 pakyin1108 於 15-09-25 發表
我同意有啲jm講,如果你提早幾日通知學校商量下,請求佢地幫忙一次我諗會好啲,如果學校咁都唔幫手就真係好 ...
咁最後學校調配唔到人手幫忙,都唔代表學校冇人情味。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

belgiumchoco 發表於 15-9-25 08:53
我朋友做保險話冇關
咁有事上嚟, 保險會賠償比學生嗎? 唔係開門時間內發生意外喎

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 sumaggie101 於 15-09-25 發

原帖由 Pcleung 於 15-09-25 發表
我以為白事算特殊情況,可以方便啫,因為屋企唔會日日有人離開啩
你有無早幾日同學校講?
以我個仔細時讀果間幼稚園,因為我病咗入院,學校都有確外通融,唔使阿仔拎書包,可以俾佢遲到,功課全部係學校做,老師每日抽10分鐘同佢傾計,安慰佢(因為阿仔話掛住我)…以上種種特別安排,我只係醫院打過一次電話俾學校,話我入院,係其他親人照顧…咁你認為學校有無人情味呢?

不知所謂的乙陸!!!

首頁
45678...9

尾頁

跳至