親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Gordon_No_4 於 08-7-20 21:20 發表
Hi ABCD 媽咪,

多謝您這麼快的回應. 我還有些問題想請教您:-

1. 在 www.ezhotel.com.tw/訂房, 很多時D promotion房都是話for 國內人, 那麼我們香港人可以訂嗎? 要不要比差價?

2. 有沒有包車由台中上清境的好介 ...

Hi ABCD 媽咪,

多謝您這麼快的回應. 我還有些問題想請教您:-

1. 在 www.ezhotel.com.tw/訂房, 很多時D promotion房都是話for 國內人, 那麼我們香港人可以訂嗎? 要不要比差價?
<<--係要比差價的...唔化算架..睇下d酒店自己網頁價錢..
2. 有沒有包車由台中上清境的好介紹?
<<--http://www.pulitaxi.com/
3. 我們我行程打算是:-
第一天: 桃園機場到台中
第二天:台中到清境
第三天:清境
第四天:清境到台北
第五天 - 第7天: 台北
以上到清境的安排, 有足夠時間到日月潭和埔里嗎? 會不會太趕?
<<--唔會
係ok的

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 linwailin 於 08-7-20 22:59 發表

ABCD媽咪
咁你二女覺得有甚麼地方啱佢去,除了睇書,因為我怕大仔(14歲),覺得我遷就曬細佬,去啲地方唔啱佢,會唔開心。

我果個因為係女...so far有野shopping她已ok
如果男仔...或者要去六福村玩機動遊戲

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Shown媽媽 於 08-7-20 23:50 發表
想join團4日3夜, 最後1日自由活動, 6:15回程, 想去貓空&木柵動物園, 去唔去得切?
本來想自由行, 不過真係無信心, 我一拖2細1老, 大家比d意見, 唔該!!!!

也ok的
不過未必係樣樣也細心睇到
我反而係怕..貓空排隊耐

伯爵府

好媽媽勳章

你個清境(bk大頭相)
好綠好靚呀....

別墅

應該去貓空先, 定去木柵先呢? 點樣可以順d快d睇晒d動物? 搭taxi定捷運好呢??

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大家早

ABCD媽咪
好眼利啊,一看便知...
係青青草原真係好靚,我仔係個草原到係咁碌係咁碌...
結果撞到石仔...整損隻腳先肯停...但都好開心
話下次重想去再碌.我呢幾晚都整緊d相
但upload得好鬼慢,整好就比你地看...

linwailin
14yr重係男仔難搞d喎
記住帶埋個對講機,
到時每到一個商場景點就放佢自由行囉
咁佢會開心d嫁!

大宅

原文章由 ABCD媽咪 於 08-7-20 23:53 發表

我果個因為係女...so far有野shopping她已ok
如果男仔...或者要去六福村玩機動遊戲

ABCD媽咪,
我們有一日的行程都會去六褔,不過其如時間都好似係行街食野多,希望佢唔會覺得悶啦!

010,
佢唔鍾意一個人行街的,係香港就會番屋企先,去旅行我諗佢寜願悶都好過一人。所以對講機佢未必啱用!

[ 本文章最後由 linwailin 於 08-7-21 12:43 編輯 ]

男爵府

係呀...夏天去清境就可以睇到"綠草如茵",但就要"乾哂",我好驚哂嫁.....真係難捨取呀!

010,
快d...快d...我好心急想睇相,更心急想"食油雞"

原文章由 ABCD媽咪 於 08-7-20 23:56 發表
你個清境(bk大頭相)
好綠好靚呀....

男爵府

Shown媽媽,

如果帶小朋友,我覺得木柵動物園好適合,於遊樂中學習嘛...比佢地親身近隔離見到活生生的動物,香港真係少之又少....你入到動物園就首先睇"樹熊",跟住就搭小火車上山(鳥區),跟住就沿路下山(跟動物園正門口的指示),一區一區咁睇....睇到出返大門口!!!
至於貓空...其實我估小朋友是enjoy搭纜車啫,上到去....佢地未必啱feel,所以無時間的話...可以skip!!!

去木柵動物園....當然搭捷運好d喇...不過你住那裡先?

原文章由 Shown媽媽 於 08-7-21 00:08 發表
應該去貓空先, 定去木柵先呢? 點樣可以順d快d睇晒d動物? 搭taxi定捷運好呢??

別墅

住城美/世聯/北城, 是但一間~
我好耐無去台灣了, 有d驚, 好大壓力! 捷運都唔知點搭了, 所以先諗taxi, 如果您話捷運好, 我梗係搭佢啦, but您要教下我點搭

仲想問, 係咪去到機場換錢就ok? 使唔使換定先??

侯爵府

原文章由 rinapang 於 08-7-19 23:13 發表
我去貓空係因為順路去完動物園,帶小孩坐纜車,上到去飲下茶, 休息一下咁,我同行d小孩4個3-8歲都應該o.k., 大人去邊,佢地玩到邊,其實有4個朋友仔,去邊都係玩得好開心!

...

咁又係, 多小朋友一定開心. 但係我得一個.. 怕佢會悶呀... 如果只係hi tea, 可能唔上去啦, thx anyway~~

侯爵府

原文章由 veronna 於 08-7-20 08:24 發表

http://www.casamia.com.tw/03/shop.html

你去呢個網址睇下啦, 有晒價錢同電話. 佢地五盒就免費送貨架. 不過唔夠都可以, 要收運費好似150台幣. 我攞左房既no.就打電話訂, 然後係送貨果日一早夜低d錢俾飯店counter ...

完全明白, thx very much~~~

侯爵府

原文章由 010 於 08-7-20 21:36 發表

因為我好中意行街...好中意買野...
所以好明白行街係會買到一手都係野嫁
所以提下你囉.

大潤發係內湖...個個捷運站重未起好 ...

我分別試過係大潤發打的返劍潭(~HK$60)/兒童探索館(~HK$20)/(台北車站~ ...

聽你咁講, 大潤發同家樂福係咪應該係是但去一間就ok呢? 咁有冇話邊間多d野行or d野抵買d呢? thx

男爵府

城美:台北車站 (藍線,於忠孝復興轉棕色線,總站動物園下車)
世聯:???
北城:南京東路站(棕色線,總站動物園下車)

捷運路線圖:
http://www.trtc.com.tw/c/service.asp?catid=%E4%B9%98%E8%BB%8A%E6%8C%87%E5%8D%97&small=%E8%B7%AF%E7%B7%9A%E5%9C%96%E6%9A%A8%E8%BB%8A%E7%AB%99%E8%B3%87%E8%A8%8A

台幣...去開中環果頭就去百年唱定先,否則桃園機場都ok

原文章由 Shown媽媽 於 08-7-21 13:24 發表
住城美/世聯/北城, 是但一間~
我好耐無去台灣了, 有d驚, 好大壓力! 捷運都唔知點搭了, 所以先諗taxi, 如果您話捷運好, 我梗係搭佢啦, but您要教下我點搭

仲想問, 係咪去到機場換錢就ok? 使唔使換定先?? ...

禁止訪問

別墅

上網找的:
世聯商務飯店 中山區 36 松江路90巷5號1-7樓 02-2562-6161  

係咪一出站就係動物園?仲使唔使轉其他車??

由酒店係咪"行"去車站就得?

好多問題, 真係唔好意思!!

男爵府

可否幫忙如何安排以下4日3夜行程 (去約11:00am機,返約6:00pm機) :

十份
木柵
士林夜士
美麗華
大潤發
淡水漁人碼頭
誠品 (兒童探索館)

另外請問永康街係邊? 如果落雨,同4歲+6歲去十份會唔會好狼狽?落雨去動物園會唔會無咩動物睇?

禁止訪問

大宅

Hi ABCD媽媽, fi-fi, 010,

I am planning to bring my 2 yrs old and 5 yrs old kids to 台中 as follow :

DAY 1 ~ HKG > 台中 or 台北
DAY 2 ~ (包車)台中 -> 埔里-> 集集小鎮 (住清境)
DAY 3 ~ (包車)合歡山+清境農場 (住清境)
DAY 4 ~ (包車) 清境> 台北 (住台北)
DAY 5 ~ 台北> HK

Pls comment above schedule is OK or not.

I have following question :

1) In day 4, can I drive back to 台北 to live in some 溫泉酒店 in 台北 ? How long if 包車 from 清境 to 台北 ?

2) Anywhere can suggest for day 4?

3) I found that direct CX/KA flight to 台中 is 11:40 (1 only) which seems quite late. Do you think I can go to 台北 first and 包車 to 台中 ? For the return flight, only just 1 flight which is 14:20, so I'm planning to back from 台北.

4) Any good 北投 溫泉hotel recommend and 台中 hotel can recommend?

5) I am not so familiar with 台中清境, or even 台灣. Do you think that I'll better 包車 for the whole trip? Also, if 8 persons (4大4小), do you think that I can book a 8 seats car. Is it possible to put 2 big luggage bag inside the car?

6) For day3, do you think that I can move back to 台北 or stay 1 more night in 清境? For 清境, is it included 亞里山?

Sorry for so many questions.

男爵府

各位媽咪:

八月將一家十口(包括兩名60+老人,一名5歲小童及一名2歲小童) 到台北旅遊,住天成
由於有老有小,行程不想過於緊密,所以下午要有小休時間 (回酒店或吃下午茶)

計劃了以下行程,請給予意見,先行謝謝!

第一天(星期四)
>乘坐KA 486赴台 (0815-1005)
>包車回酒店
>台北車站一帶午膳
>台北車站 / 書局街一帶閒逛,check-in後小休片刻
>捷運往淡水,轉紅26往漁人碼頭看日落
>回淡水老街兼晚膳 (正考慮淡水紅樓)
>捷運往劍潭站美麗華摩天輪
>捷運或步行往士林夜巿宵夜

第二天(星期五)
>包車到野柳遊覽(拿了免費遊樂卷,因此會兼遊海洋世界),在基隆午膳,然後坐火車回台北車站
>小休,下午近黃昏時份往中正紀念堂
>沿愛國東路 (婚紗街) 步行至永康街晚膳
>西門町逛街(可順道品嘗老天祿及阿宗麵線)

第三天(星期六)
>捷運往木柵動物園
>貓空纜車 (動物園內站上車)
>貓空閒逛/品茗
>捷運往上閤屋/101附近晚餐
>101觀光

第四天(星期日)
>誠品兒童探索博物館 / 誠品旗艦店購書
>新光三越午餐
>忠孝一帶shopping (考慮到京兆尹吃京式點心)
>西門町最後shopping買手信 (買老天祿鴨舌)
>取回行李,包車出機場
>乘坐KA 483回港 (2055-2240)

懇請各位幫忙賜教!

首頁

尾頁

跳至