自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Wishsss 發表於 15-11-27 16:23
要分開兩地,仲咁遠點得?!
唔得咖, 所以仲諗緊, 但點都要呀女識中文講中文我地先會走, 所以仲有長時間去諗。 

男爵府

引用:Quote:原帖由 aibaba 於 15-11-27 發表睇你

原帖由 Wishsss 於 15-11-27 發表
夫妻分隔兩地?
係呀
睇定少少,如果份工好穩陣咁我辭工返黎
但係個女開始要讀書我就一定帶個女走
佢一係太空人一係返去試下創業
有小朋友考慮唔同晒,唔想分開但冇辦法

男爵府

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-11-27 發表養車我

原帖由 Wishsss 於 15-11-27 發表
你地可以揀坐公車嗎?
有巴士地鐵,但住太北就煩啲

男爵府

引用:Quote:原帖由 Wishsss 於 15-11-27 發表香

原帖由 ieht 於 15-11-27 發表
係呀,呢邊啲人懶好多,八點幾仲返緊工做緊嘢,啲人已經覺得你好勤力,O晒嘴

...
我做醫院個時,遲左五分鐘走已經俾人叫我快啲返屋企

男爵府

引用:Quote:Wishsss 發表於 15-11-27 16:23 要分

原帖由 luvkaka 於 15-11-27 發表
唔得咖, 所以仲諗緊, 但點都要呀女識中文講中文我地先會走, 所以仲有長時間去諗。  ...
係,我都係個仔中文問題成日心思思想返香港住幾年。。。但冇樓住真係唔駛諗。。。

水晶宮

ieht 發表於 15-11-27 16:29
係,我都係個仔中文問題成日心思思想返香港住幾年。。。但冇樓住真係唔駛諗。。。

...
咁學果個年代咁去讀中文囉。 中文一定要學!

男爵府

引用:樓主可以share下多d嗎?我一家諗住移民返去

原帖由 mrshau 於 15-11-27 發表
樓主可以share下多d嗎?我一家諗住移民返去,我老公同小朋友係加籍我唔係,打算兩年內離開香港。

...
好呀,你仲想知咩? 其實讀書係最唔駛煩,起碼唔駛爭學校,工課壓力少
其他住嘅全世界冇地方貴得過香港
食嘅邊organic嘢會貴少少,買餸全organic嘅話一家四口兩大兩細一個星期二百幾蚊可以食得好好
兩個小朋友嘅話每月牛奶金$1000加幣左右
返正呢邊冇咩人會生活好吃力,基本生活一定可以,但又香港咁繽紛咁多娛樂

男爵府

引用:Quote:原帖由 luvkaka 於 15-11-27 發表唔

...
學都唔夠,我老公都自細個個星期返中文班,但都係完全唔識睇寫中文,就好似有啲自細日日上英文堂,但英文都係好差咁。。

公爵府

2024年龍年勳章

msms0117 發表於 15-11-27 00:36
香港公共資源及房屋起多多都唔夠,因為只會益晒大陸蝗蟲及南亞蝗蟲,香港本土人只有義務沒有福利!

根據 ...
嘩!中港婚姻離婚率接近50%!2對有1對離婚,真係好高!

水晶宮

Wishsss 發表於 15-11-27 16:25
按摩錢都包,唔怪之得税率咁高
係, 佢老公同佢講, 就算佢發咗達都好, 你都一定要做依份工!唔準唔做。。。。笑死我地。 

男爵府

引用:Quote:原帖由 mrshau 於 15-11-27 發表樓主

好呀,你仲想知咩? 其實讀書係最唔駛煩,起碼唔駛爭學校,工課壓力少
食 ...
$1000? 點解咁多既
我一個女,一個月得$160

禁止訪問

回覆:唔止日本,香港衣食住行都貴過加拿大

男爵府

引用:Quote:原帖由 mrshau 於 15-11-27 發表樓主

食 ...
1000CAD咁多????

移民都係為左d女,C6話想細女讀完幼稚園先走(而家K1)。上個月C6返左Calgary行一轉睇屋,都初步有idea響邊度落腳,基本上我地賣左香港呢層樓就走得。我對香港冇乜留戀,係唔放心我父母。

大宅

引用:Quote:Wishsss 發表於 15-11-27 16:25 按摩

原帖由 luvkaka 於 15-11-27 發表
係, 佢老公同佢講, 就算佢發咗達都好, 你都一定要做依份工!唔準唔做。。。。笑死我地。  ...
配眼鏡仲可以claim返錢,仲有dental benefit , 連配偶都可以用到個benefit.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-11-27 發表我見香

原帖由 vet 於 15-11-27 發表
小朋友衫亦係豐儉由人,葵涌廣場和harbour city的價錢差幾十倍。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

引用:Quote:原帖由 Pandorrabbity 於 15-11-27

scarborough, 都仲有平呢茶餐廳。。不過markham 同richmond 就真係最少$7-8一餐
邊間?講出黎益下街坊, 我知個幾間面包鋪係平D...但唔好食, 茶記5-6 —個餐真係忟水D....今日買左2個晚餐外賣(包湯同野飲)都要差不多20....我覺得係呢邊出街食飯貴, 如果忍到口同可以係屋企煮先慳到錢, 其實呢邊住支出好大, 車差不多係必須品, 供車保險油費一個月都成千蚊...冇屋要交租, 有屋要俾地税保險maintainece...仲未計1半人工俾左政府, 我地立税人養窮人, 你有小朋友咪覺得讀書唔洗$好似好正lo...至於睇醫生...老老實實...我真係冇幾可要去睇...交埋交埋D税自己都用唔返..:( 不過, 係習慣左呢邊生活簡單同開心係真嘅:) D 人又nice .

大宅

老咗退休諗住搬過去,west & north Vancouver 係未離市中心好遠?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 luvkaka 於 15-11-27 發表但

好多女仔做微商賣嘢,代購,男嘅有做it, 又有啲人係香港做開生意又過嚟開返
我有朋友做event, 都喺結婚嗰啲 ...
咁多大陸人去做生意,咁好大競爭?

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章

幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至