懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朝早搭車好辛苦呀, 好反胃, 我巳經係搭邨巴有位坐, 唔駛迫地鐵, 好驚遲下會嘔埋出黎呀

民房

原文章由 ShellyWong 於 08-9-5 14:01 發表

Midor,

I haven't c doctor ar, my frd ask me the 1st time to c dotor is wk 8, coz the baby is too small now so nth can c.

is it ur 1st baby? I m ar, so nervous!!

ShellyWong,

Yes it's our 1st baby too! I did an u/s last Mon, Dr checked my lining commented it's good but there is alot of water inside. Will visit the Dr again next Mon see if we can see anything inside. How did you find out you are pregnant? I'd suggest you go see a Dr before wk 8 ...

民房

原文章由 Flyfive 於 08-9-5 11:36 發表
MIDORBABY

恭喜你呀.

我其實都有積水, 所以我個肚都係好大, 好似己經有咗三個月咁.

oscar 係照bb有冇唐紙綜合証, 所以最好在十二至十三週左右做. 另外害喜就是嘔吐, 有d人會有d人唔會, 我到而家都冇呢個反應.

各 ...

Flyfive, how many weeks are you?

民房

剛bingo我地可以食kiwi, 西梅嗎 ?

大宅

MIDORBABY

我係六週pregnant, 下週會去照心跳.

其實西梅最好唔好咁早期食, 有d孕婦中期開始有便泌先至會食, kiwi我而家一日食一個.

原文章由 midorbaby 於 08-9-5 15:54 發表

Flyfive, how many weeks are you?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果唔係香港生,bb要住滿7年先有居留權(同新移民一樣).我係加拿大PR,係邊度bb都自動有加藉,所以會選擇係香港生.

原文章由 Flyfive 於 08-9-5 14:54 發表

係呀,因為香港好多clinics 都好full, 所以要book早d.

其實我都有諗過唔係香港生, 咁每個月政府有bb補貼. 唔知道如果唔係香港生, 可唔可以幫bb攞番張香港身份證?? 聽講話bb 18歲之 ...

大宅

PRETTIMAMI

嘩原來咁, 咁如果bb係香港生, 可唔可以去領事館幫佢攞番其它國家國藉呀? 係边度查到呢d bb 雙重國藉資料呀?

咁你都係香港生啦, 你會week幾回去生呀???

原文章由 prettimami 於 08-9-5 17:20 發表
如果唔係香港生,bb要住滿7年先有居留權(同新移民一樣).我係加拿大PR,係邊度bb都自動有加藉,所以會選擇係香港生.

複式洋房

原文章由 midorbaby 於 08-9-5 15:53 發表

ShellyWong,

Yes it's our 1st baby too! I did an u/s last Mon, Dr checked my lining commented it's good but there is alot of water inside. Will visit the Dr again next Mon see if we can see anythi ...

Thanks for ur advise!! I juz call the doctor to make appointment in the afternoon but the nurse also ask me to c after 2 weeks!

大宅

hello, 咁多位媽咪, 我都想加入同你哋傾計

我而家應該有5weeks, last M 係 1 Aug, 同 Flyfive and ShellyWong 一樣, 我book 咗下星期五 c doctor and 照 ultra sound, 好緊張呀...mouth: 好多嘢都唔識, 都唔知要做d 乜, 又可以食d 乜 ...

禁止發言

大宅

想問下大家打算係私家定政府生? 如果係政府生係咪而家要去排架啦?

禁止發言

複式洋房

原文章由 lindabb 於 08-9-5 22:48 發表
我啱啱5 WEEKS LA
我都報到先!
我係第三胎 MAMI!

預產期係 13/5 2009年,老鼠 年BB!

should be a cow BB ar

民房

原文章由 Flyfive 於 08-9-5 16:55 發表
MIDORBABY

我係六週pregnant, 下週會去照心跳.

其實西梅最好唔好咁早期食, 有d孕婦中期開始有便泌先至會食, kiwi我而家一日食一個.

我昨天食左3個西梅之後, orr 左3次, 成晚肚好頂! ng 舒服 ..

民房

原文章由 ShellyWong 於 08-9-5 19:16 發表

Thanks for ur advise!! I juz call the doctor to make appointment in the afternoon but the nurse also ask me to c after 2 weeks!

so you'll be 7 weeks by then! best wishes ...

洋房

我呢個wk都每日食兩粒西梅, 但又無乜事喎, 自從有左之後都要隔1-2日先去到廁所~~

原文章由 midorbaby 於 08-9-6 09:46 發表

我昨天食左3個西梅之後, orr 左3次, 成晚肚好頂! ng 舒服 ..

洋房

09年5月出世應該係牛bb喇~

原文章由 lindabb 於 08-9-5 22:48 發表
我啱啱5 WEEKS LA
我都報到先!
我係第三胎 MAMI!

預產期係 13/5 2009年,老鼠 年BB!

洋房

hi~
我第一胎係政府生, 所以今胎都係~
你可以打去醫院睇下點樣預約第一次產檢, 最好快少少, 因為有d醫院真係好full ga, 仲有, 係12-13週可以預約威院做oscar驗唐氏, 呢個都要快手d, 無位就約唔到架喇~

原文章由 mark6 於 08-9-5 23:51 發表
想問下大家打算係私家定政府生? 如果係政府生係咪而家要去排架啦?

大宅

BK Milk勳章

大家好呀!! 前日自己用捧捧驗中左,之後老公怕之捧捧有問題,就隔左一陣再驗多次証實下...都係中左。
第二日即刻book左醫生,仲唸住去睇醫生可以証實下係唔係真係有左,但當睇醫生既時候,又冇再驗小便,醫生就淨係係度計下我個預產期係5月10日,宜家大概有左3個星期,下次9月30日返去照,睇下有冇心跳....好鬼緊張.....係唔係一定要驗血架,驗左有咩用呀?? 我又係乜都唔知呀!! 請賜教!!! thx!!!
宜家唔知點解覺得好似唔係咁實在覺得自己有左咁...好奇怪.....可能未睇到個胎啦~~
但個肚成日好似想 m 既感覺..有少少"怨" 痛咁~~個胸就有d痛..係唔係初期會係咁架~~
你地會唔會咁快講比你地既好朋友知呀!! d 老人家話怕bb 小氣,唔好咁早同人講,如果係你地,你地會點呀!!!
祝各位5月準媽咪,個個都happy !!!!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至