自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珊瑚宮

pizzafat 發表於 16-1-2 19:21
我信性格先天因素大過後天,成日見到JM們講自己仔女性格,我仔依家1歲,想問下大家到小朋友幾大時先知佢咩 ...
照你咁講, 人無需受"教育", 更無必要"培養", 只要食痾瞓, 乜都係天生。

子爵府

回覆:細芝麻 的帖子

細細信咁,唔代表一切的,大大下性格都會變!不能一概而論

大宅

回覆:幾大會睇到仔女性格?

可吾可以幫我睇下, 咁細個準嗎。thx?
仔 ~ 2015年10月3日

侯爵府

係啦, 3歲定80.
小一二已經現形架啦~~

但某D原因會改架~

大宅

引用:可吾可以幫我睇下,+咁細個準嗎。thx?仔+~+

原帖由 cathy_chui 於 16-01-04 發表
可吾可以幫我睇下, 咁細個準嗎。thx?
仔 ~ 2015年10月3日
2015年10月3日
個人比較重原則,好信自己
同埋自己相信既原則佢會好信唔易被改變
講野比較直,呢個數既人有少少生活係自己世界同出面既人唔會有點隔閡,佢自己都唔太想理人,都算自我。

性格其實唔算點變到,其實幾多事情改變都唔太會改變得哂個局呢,係可能個人會執激或睇淡點

大宅

引用:三歲巳睇到,有小聰明,很有創意會自己設計

原帖由 964000 於 16-01-04 發表
三歲巳睇到,有小聰明,很有創意會自己設計小玩意遊戲玩,鐘意挑戰老師/大人,大人要有耐性每事都解釋到佢 ...
比佢生日我參觀下

大宅

引用:Quote:原帖由+ii2003+於+16-01-03+發表呢個

原帖由 givemefivetoo 於 16-01-04 發表
好準,好中呀!佢真係好鐘意睇書。謝謝你的分析。
生到呢個小孩都幾好
唔洗迫佢都肯讀書

大宅

引用:Quote:原帖由+ii2003+於+16-01-03+發表比佢

原帖由 BLouie 於 16-01-03 發表
可吾可以幫我睇下, thx
仔 ~ 99/4/12
女 ~ 05/9/4
仔99/4/12
女 ~ 05/9/4

幫你睇下佢兩個好唔好感情啦

佢兩個感情都ok
大家其實都有默契,呀妹都其實都中意聽呀哥講野,同埋大家都幾了解對方,呀哥都會幾關注個妹但佢地溝通上又唔可以話好好,其實幾搞笑,似呀哥會留意呀妹但講唔聽就唔想理佢但呀妹都會在乎呀哥,呀哥似係有責任感既人,應𠄘左會做但其實唔太知自己想點所以會關心個妹,兩個都中意諗野,呀妹好似冇所謂但其實都幾自我,有自己一套,但兩位感情會不錯,幾有火花

大宅

引用:Quote:原帖由+givemefivetoo+於+16-01-04+

原帖由 ii2003 於 16-01-04 發表
生到呢個小孩都幾好
唔洗迫佢都肯讀書
可以幫我囡囡睇下嗎?
2014年10月12日
謝謝你

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

我都覺得一出世就知

大囡一出世肚餓就即嘈, 完全唔俾時間人, 怕人怕事, 好怕陌生人, 少少事就喊, 宜家4歲都係噤, 成日喊, 好心急, 但循規蹈矩, 佢明既規則就一定會遵守(應該係怕事先噤聽話)

細女出世唔會叫肚餓, 佢只會望住支奶, 你慢慢沖都可以(佢肚時會食得好快, 但之前唔會嘈), 唔駛等訓覺時先剪指甲, 佢睇住你剪, 超淡定, 從來唔會亂郁, 到宜家2歲幾, 佢好少喊, 食飯/做事都好淡定, 同家姐全完唔同

禁止訪問

畀面勳章

RE: 幾大會睇到仔女性格?

伯爵府

引用:我親戚有個3胞胎的子女,今年2歲第一個係女

原帖由 蚊毛 於 16-01-02 發表
我親戚有個3胞胎的子女,今年2歲

第一個係女黎,成日發脾氣扭計,一扭計就會訓地下,街道上咁污糟的地下她都 ...
性格好重要

大宅

回覆:pizzafat 的帖子

3歲到,2歲前都未係既

大宅

回覆:ii2003 的帖子

thx!
頭兩句幾準,其他要大些才知道

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ii2003 發表於 16-1-3 22:56
個人中意講野,同身邊既人都相處得不錯
自己多野諗有時想自己一個諗野唔想人搞住佢,好在意自己既諗法個人 ...

可以幫我囡囡睇下,2003年1月27日
謝謝!

大宅

自己多野諗有時想自己一個諗野唔想人搞住佢,好在意自己既諗法個人 ...

謝謝!

大宅

謝謝!

大宅

回覆:幾大會睇到仔女性格?

性格我覺得與先天有關,我大仔bb時期已好好湊,情緒穩定,好定同受教,亦鍾意同人相處,佢幼稚園in親間間學校都收。係依家4歲開始駁咀同冇禮貌,可能大個左同關後天管教有關,但比較起佢既朋友同同學,佢都算係乖。

我個細女雖然都易湊,但明顯地佢係有主見同有性格d, 佢好多時要我讓步先佢先肯讓,出街人地走埋來想玩佢既玩具,佢會say no同保護自己,同我大仔果時自己彈開既反應係好唔同。佢冇咁受教,所以同佢in幼稚園我信心唔大。

性格既野會隨著時間成長而變,但我覺得主要性格先天已定下不少,唯有努力做好管教工作。

大宅

引用:Quote:原帖由 964000 於 16-01-04 發表三歲

原帖由 ii2003 於 16-01-04 發表
比佢生日我參觀下
2015 2月12日 我都想知呀... Thx

公爵府

sasa@uk 發表於 16-1-2 22:00
我仔一歲幾就大概睇到, 循規蹈矩型
有書緣, bb已經定定聽我講書
恭喜你!我仔細時都係咁,結果返學後真係好好教,讀書又叻,乖到考試會自動溫習,老師錫到不得了,不知幾多人羨慕我!我成世人冇咩運,經常努力同收成不成正比,父母重男輕女,長年都活得不快樂,係生到呢個仔,令我感到咩係幸福!

首頁
45678...9

尾頁

跳至