自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

NO PAY LEAVE + SICK LEAVE係唔可以用來抵代通知金架.
即炒唔賠係可以,但一定要係大件事,我估佢一定會上勞工處投訴,博一博.
除非佢仲有D大錯係你公司手裡面,如果唔係,以前佢都係咁用短訊請假,公司都照批,今日就突然唔批,公司輸既機會都好大.
原文章由 ellawyc 於 08-9-26 13:56 發表

我估呢個女仔係"懶醒", 以為炒就一定有一個月補...

係我就即解僱, 咩都唔補, 用佢嘅所謂no pay leave+sick leave抵代通知金, 等佢上勞工署開file囉~

到你HR拎佢嘅attendance record上去, 可能勞資關係課會認為你 ...

複式洋房

公司補唔補一個月俾佢就暫時未知, 我諗要等佢星期一返先知.
雖然以前佢都用過sms請假, 其實我地都有用呢個方法請假, 但唔係批唔批由公司決定既咩? 如果次次都一定要批, 咁仲邊有人填form預早通知呀?就係公司有權異議, 所以請假要預早通知(只少四星期前apply, 員工手冊係咁寫) 即少於四星期公司係有權唔批, 以前得唔代表次次得, 依家應該當佢曠工即時解僱.

原文章由 方方媽媽 於 08-9-26 16:34 發表
NO PAY LEAVE + SICK LEAVE係唔可以用來抵代通知金架.
即炒唔賠係可以,但一定要係大件事,我估佢一定會上勞工處投訴,博一博.
除非佢仲有D大錯係你公司手裡面,如果唔係,以前佢都係咁用短訊請假,公司都照批,今日就突然 ...
IMG]http://cdnll.img1.imagechef.com/w/080509/anm8f892e0ba333e520.gif[/IMG]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 godblessbaby 於 08-9-28 00:27 發表
公司補唔補一個月俾佢就暫時未知, 我諗要等佢星期一返先知.
雖然以前佢都用過sms請假, 其實我地都有用呢個方法請假, 但唔係批唔批由公司決定既咩? 如果次次都一定要批, 咁仲邊有人填form預早通知呀?就係公司有權異議 ...

終於大團員結局,希望樓主的新同事不會這樣
記住明天上班後繼續報告呀
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至