自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 brbaby2007 於 16-02-29 發表

原帖由 feifei_baby 於 16-02-29 發表
你都唔使咁講嘢嘅,和平理性討論啫!咁恭喜你咁成功教到你小朋友冇被忽略咯

...
哦!
樓主話自己小朋友就得!!!

珍珠宮

開心吸收勳章

我記得有個老師講過,老師永遠對二種學生印象最深:一是最叻,二是最百厭,所以大把人陪你個女。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受

原帖由 方方媽媽 於 16-02-29 發表
你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受!
什麼叫做唔靚唔可愛?連自己父母都唔珍視佢,佢何來自信去站 ...
最尾個句係重點

大宅

好媽媽勳章

回覆:阿女太乖、慢熱,成日被忽略……

人嘅性格千百種,各有優缺點,邊有完美。

珍珠宮

開心吸收勳章

feifei_baby 發表於 16-2-29 09:28
家長日,老師唔係好講到阿女特性,只係用啲令人唔好受嘅語氣講咗句 “你個女又唔係smart!”,其實果下我有 ...
一教就識都唔算smart,個老師的要求都好高喎。

伯爵府

引用:我以為你講緊我女性格係天生的,大大下就會

原帖由 hiphopmama 於 16-02-29 發表
我以為你講緊我女
性格係天生的,大大下就會好D
我都以為你講緊我小朋友
由细到大都易教,守規矩
性格係天生,當然我都不時同佢洗下腦,等佢知道世途險惡

珍珠宮

引用:我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,

原帖由 feifei_baby 於 16-02-29 發表
我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
我仔都係呢類人。。有小小係天生, 而且可能自小我地對他的成就唔show off, 例如他拿了甚麼冠軍 , 奬牌, 都唔會周圍揚。。所以我仔好低調,考得好又唔周圍講, 影相又唔太鍾意企中間做焦點。

我地同佢傾, 佢話低調令佢 覺得自然舒服, 開心過被注視。所以我對他説: 你開心就ok 了

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己都係咁嘅人黎嫁,我反而鍾意自己存在感低,因為從來都唔想自己出眾,我囡4歲半性格反而同我相反,雖然未至於好smart,但絕對係會俾老師記得嘅人,熱情開朗外向,性格係天生嘅

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 16-02-29 發

原帖由 brbaby2007 於 16-02-29 發表
哦!
樓主話自己小朋友就得!!!
我冇直接話我女,但你直接話緊我!我從未喺小朋友面前comment佢外貌,連怕羞呢啲都唔會講,但人貴自知,樣貌平凡唔通讚佢靚?資質一般唔通讚佢聰明?好多嘢客觀條件係咁就係咁!

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

唔關事,老師心中有數,性格既野,將來佢會遇到唔同人同事,到時就會唔同。放心~最緊要健康成長

公爵府

引用:Quote:feifei_baby 發表於 16-2-29 09:28

原帖由 InkCartridge 於 16-02-29 發表
一教就識都唔算smart,個老師的要求都好高喎。
記性好,淨係記就ok,有啲要思考多啲嘅可能爭啲,學規矩學認字之類ok,我估舉一反三先叫smart呱,阿女唔係呢type! 利申,唔係介意佢唔smart!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:同我大女一樣,其實我鍾意咁嘅小朋友,但事

原帖由 blackypurin 於 16-02-29 發表
同我大女一樣,其實我鍾意咁嘅小朋友,但事實係,嗰d多嘢講,大大聲(但實情又煩又巴渣,好似我細女咁), ...
same,大嗰個比較文靜純品,冇乜存在感
細嗰個比較開朗多嘢講(可以講係唔怕羞),好多老師,清潔EE,都開口讚細佬(唔同班老師都係),親戚家人都比較鍾意細佬

水晶宮

你覺得個女太靜吾好,就教佢主動d,你多d讚佢,佢有成功感,會努力做好。如果佢覺得低調令自己舒服,亦吾使勉強佢。

至於靚吾靚,女大十八變,更難4歲就定啦。記得林青霞個繼女,細個影出來d相真係好醜樣吓,而家大左幾靚幾有型呀。女仔性格好、心地好、有才華,自然就有氣質!

大宅

我細個既時候都好普通,收埋自己,唔發表意見。 直到出黎做野耐,就開始表達自己,其實文靜都係無咩唔好,唔係缺點黎架,
人大左會因為社會改變。

我女得2歲,係攪事分子,上親 playgroup老師一定注意佢。不過我就好尷尬,反而覺得老師用好多時間係佢度,對其他小朋友用少左時間

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

feifei_baby 發表於 16-2-29 08:11
我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
放鬆d~ 我媽話我以前又係噤, 稚園老師仲懷疑我係有少少自閉, 但到宜家, 我係朋友圈子中既key person, 好鐘意outdoor活動, 公司或私人方面, 好多野都係由我做planner

我既性格係唔鐘意同d好煩既人一齊玩, 呢點我係無變過

珍珠宮

慢慢來,佢依加仲細,多啲帶佢去社交場合,我相信長大後會有改變的~
我細個都係比較自閉,聽我媽形容,以為我傻嘅,乜都慢過人地。。
結果中學開始,成個變晒,睇落曳左,但就開朗,大膽左好多,成日中意搞活動,老師同學都幾中意搵我玩,我媽都話無諗過。。
所以不要太擔心。。

大宅

女仔乖會好教好多,無論讀書同做人都係!我大女都係差不多,所有教過佢的老師都話佢好文靜好乖同聽話!
佢到K3開始多左參加校內的活動,慢慢培養了自信同膽量!最初叫佢唱歌都係完全聽唔到,但慢慢她有信心就會主動D,但絕對唔會係第一個搶住出來show off 的人,我反而內斂D仲好,起碼唔會覺得樣樣要第一唔衰得!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 feifei_baby 的帖子

我曾經因為佢D性格而參加不同活動,以為佢見多D人會好D,可惜幫助不大。佢依家都係慢架,同D醒嘅一起玩就蝕底D,不過呢... 又會有D同學仔保護佢。同埋其實佢地係觀察型,心水好清!

男爵府

減齡達人勳章

唔好講小朋友,大人都會咁啦
我就係咁既性格既人,所以成日比朋友,家人,男友忽略

大宅

回覆:feifei_baby 的帖子

媽媽,其實我明你意思,只是愛女深切姐。😀
但講真,小朋友大大下系一定會知某些人教受關注架,有啲系因為叻,有啲因為百厭,特別上到小學更明顯,反而媽媽要教育小朋友的價值觀,如果有一日,佢因為不受關注而不開心,你真的不可以叫其實人特別去關注她而解決這心態的,這正正如好多小朋友上堂舉手冇被老師叫答問題的情形,明白嗎?我是指,你唔係應該擔心佢細個唔識而不大問題,系佢知道假設這是事實如何去處理這才是重要。

首頁

尾頁

跳至