時政擂台

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

蘋果極黃,唔講文匯大公,東方等又何嘗唔係極藍?

你有你講報紙A只講惡政少講南亞人新聞
佢有佢睇唔過眼報紙B顛倒黑白為虎作倀

其實你我普通人家又邊有咁易睇得清睇得透政治背後既複雜關係與角力?
咩係對香港/香港人好,各有標準各有信念

真正既社會分化,不在報左咩新聞無報咩新聞
而係人人自覺高人一等,另一政治立場既人一定係港豬/暴民
互相踐踏攻訐,唔俾不同意見者發聲甚至存在

先係真正可悲

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 16-3-19 11:37
吹?即係其他報導南亞人嘅新聞都係作的嗎?好似蘋果咁呀? 南亞人冇做過報導所講的罪案? 如果南亞人真係 ...
講到好似全港只有南亞難民係壞人,就似講到所有新移民都係懶人一樣。傳媒吹風,就是這樣。

唔係作新聞,只係一有單案件發生,就會牽連甚廣去大事篇幅報導。好事的,就不出門。

我只係提大家,應該小心解讀所有報章。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:蘋果是否完全冇提假難民禍港的新聞

蘋果毒害年青人~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ICbaby 發表於 16-3-19 11:49
冇错!我土生土長幾十年,一份左報都冇買過,根本影響唔到我。
返而毒果真系毒害青年人,鼓吹仇恨政府,影 ...
咦 ~ 你咁講又係喎,我一份左報都冇買過。

侯爵府

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 16-3-19 12:30
講到好似全港只有南亞難民係壞人,就似講到所有新移民都係懶人一樣。傳媒吹風,就是這樣。

唔係作新聞,只係一有單案件發生,就會牽連甚廣去大事篇幅報導。好事的,就不出門。

我只係提大家,應該小心解讀所有報章。
哩個係你嘅感覺吧? 有邊份報章對南亞人犯罪嘅報導係吹?係作?

子爵府

freshrose 發表於 16-3-19 12:26
咁睇你自己企邊邊, 你自己個立場唔係中立, 咪覺得蘋果係毒報

就好似你呢句歪理連篇,和泛民如出一轍 ...

為什麽我認為蘋果歪理連篇,和泛民如出一轍? 就是我黄c朋友睇左蘋果同我講,加上泛民的歪理成日在电視电台傳播,兩邊一唱一和,所以話佢地如出一轍囉,你估我無中生有咩!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

所有時事及政治話題,必須發表於時政擂台。如有錯版張貼,主題會被移往時政擂台,包括任何最終演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

所有時政主題都分別受到基本版規及時政擂台版規所規管,包括錯版時政主題,參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 16-3-19 12:35
哩個係你嘅感覺吧? 有邊份報章對南亞人犯罪嘅報導係吹?係作?
我意思「吹」唔係作新聞咁解,係有意誇大影響咁解

子爵府

這份報紙
害香港 , 教壞年青一代.

侯爵府

KCWO 發表於 16-3-19 12:41
為什麽我認為蘋果歪理連篇,和泛民如出一轍? 就是我黄c朋友睇左蘋果同我講,加上泛民的歪理成日在电視电 ...

不如你講下有咩歪理連篇, 淨係睇見你個TITLE "蘋果是否完全冇提假難民禍港的新聞" 就已經覺得你係度無中生有

象牙宮

tester5 發表於 16-3-19 12:45
我意思「吹」唔係作新聞咁解,係有意誇大影響咁解
咁其實你都有誇大報章誇大件事,你都有吹嘅感覺。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:KCWO 發表於 16-3-19 12:41 為什麽我

原帖由 freshrose 於 16-03-19 發表
不如你講下有咩歪理連篇, 淨係睇見你個TITLE "蘋果是否完全冇提假難民禍港的新聞" 就已經覺得你係度無中生 ...
人地問 \"是否\" ,不是詢問含義嗎?

侯爵府

MsBusy 發表於 16-3-19 12:55
人地問 \"是否\" ,不是詢問含義嗎?
睇埋內容先再講喇, 佢已經假設左無喇, 而唔係詢問

補充內容 (16-3-19 12:58):
唔係假設, 應該係預設先岩

子爵府

auntie_big 發表於 16-3-19 11:37
你個朋友唔係香港住嗎? 身邊社會發生咩事唔係只有睇報紙先知吧!? 佢冇返工冇出街冇睇電視, 同埋冇其他朋 ...

她香港土生土長,返工早出晚歸,公司同事間又冇乜野傾,放假就出外旅遊或留家上網煲劇,只看蘋果網新聞,电視都冇睇,她支持佔中,但不付諸行動,屬於不偏激的黄C。

水晶宮

freshrose 發表於 16-3-19 12:49
不如你講下有咩歪理連篇, 淨係睇見你個TITLE "蘋果是否完全冇提假難民禍港的新聞" 就已經覺得你係度無中生 ...
記得一單,佔中期間份份報紙都話200佔中人士圍三個警員,毒果就話三個警員圍200佔中人士,其實網上有片睇,係人都知邊個圍邊個啦,呢啲唔知算唔算歪理喇

公爵府

引用:Quote:KCWO 發表於 16-3-19 08:25 開post講

原帖由 tester5 於 16-03-19 發表
其實根本每份報章,無論大公蘋果,文匯,東方,頭條(呢間仲犀利,響2012年前同後,簡直係兩份報報紙)……都有佢地各自政治取向同立場。

讀者必須自己解讀自己所見所看就冇問題。

順帶一提,呢一兩年真係多咗好多時政擂台常客.在公海以借提發揮形式去抨擊某報章,以及強力支持或反對某政治議題,呢㸃真係希望BK管理層及版主/管理員注意。

利申,每日至少睇兩份報紙(乜報紙都睇)

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

freshrose 發表於 16-3-19 12:49

1/ 蘋果有咩歪理連篇?不用我多說,你可看看這裏的BK會員的貼文

2/ 至於我的Title, 你認為怎樣寫才是正確呢?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

charmingsam 發表於 16-3-19 08:40
佔中後我都冇再睇,連手機apps都delete鬼咗佢

same

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

究竟我是誰 發表於 16-3-19 09:43
無人插樓主,除咗。。。。。。

首頁
45678...10

尾頁