論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 #5 RuiRui 的文章

I total agree with your points ..

Many HK people earn less than them , ask them to ' shut the mouth ' or go back home

ckma

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 BBTWIN 於 08-10-17 17:30 發表
加啦,加啦,加到$10,000啦,我即刻遞信.返屋企即炒賓賓.名正言順做full time mom. 我對女實超級高興

無錯,陽光妹一定係最開心果個

大宅

原文章由 BBTWIN 於 08-10-17 17:30 發表
加啦,加啦,加到$10,000啦,我即刻遞信.返屋企即炒賓賓.名正言順做full time mom. 我對女實超級高興

我都係咁話.自己湊唔使煩...起碼唔使驚比人告同玩

大宅

佢都有問題,4000?!!我即刻返屋企湊仔!
原文章由 miutang 於 08-10-17 11:27 發表
最衰係政府個市唔好先話立咩最低工資, 棧d公司執晒笠, 唔做, 僱主無工做, 咪話四千蚊, 四百蚊都請唔起工人呀!!!!!!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

原文章由 小妮子 於 08-10-16 09:49 發表
倘 不 納 入 保 障   外 傭 或 控 政 府
【 本 報 訊 】 訂 立 最 低 工 資 的 條 例 草 案 本 立 法 年 度 內 完 成 , 政 府 正 研 究 應 否 將 外 籍 家 庭 傭 工 列 入 豁 免 範 圍 。 有 外 傭 團 體 表 示 , 若 ...

唔係化,佢地包食包住,有時又食又攞,
我間唔中都會買野比工人,
洗頭水淋浴露都無計佢,
真係幾好喎,呢d工去邊樹搵
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

複式洋房

Totally agreed!

原文章由 Siuchoi 於 08-10-16 10:40 發表
如果加到4000....唉....始於係需要有人打理屋企....咁即係噤住黎搶啫!!

我咁睇, 如果要加到4000, 政府要先修例:

1) 工人要有3個月試用期, 唔過試用期, 只包机票離開, 不用保1個月$.

2) 在試用期內, 工人要在HK接 ...

複式洋房

One month in HK can be seven months they earned in Indo that my maid told me.

Where we can also have a good job like this?

原文章由 cnine 於 08-10-19 22:33 發表

唔係化,佢地包食包住,有時又食又攞,
我間唔中都會買野比工人,
洗頭水淋浴露都無計佢,
真係幾好喎,呢d工去邊樹搵

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

完全同意, 佢地人工巳遠高於其他鄰近地區/國家嘅外傭人工, 人心點會有滿足, 政府高官用吓你哋個腦XXXYYY:;pppp:
原文章由 joeywongmy 於 08-10-19 18:18 發表
唔好玩啦
佢地憑乜野可以同我地本地工人比呀?
佢又唔係HK人
政府點解要保佢地

我剛剛請左工人呀
如果加到$4000
我即炒佢最多請個鐘點再唔係去育嬰院 ...

別墅

4000即加成20%,邊條友提出?

洋房

加佢老味...人工幾年都冇加咁多..邊個扒街議員贊成我掟佢雞蛋..一齊唔做野拎綜綬..政府係咪想睇到咁..

大宅

如果真係加到$4,000, 我寧願辛苦啲唔要工人囉....

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

包佢食包佢住仲要包埋佢地走...咩叫平等!? 依家市道咁差...再係咁加,我都呈願辛苦自己唔請工人。佢地咁叻咪唔好黎香港打工囉...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個個都係死咁蠢,唔識又話識,根本好似係度呃飯食,唔明又話明,扣錢就差不多

禁止訪問

複式洋房

揾埋佢亞媽過嚟做好唔好??

大宅

我都係咁話,嘩!佢地淨袋啲人工都咁多野講,我地返工連食飯都要計下數,依家啲野加到咁,又唔見政府對佢多啲要求先可以來港,大把工人都係咩都唔識就有幾千蚊,本地啲人由朝做到晚都係好少錢先會有最低工資,佢地性質都唔同啦

原文章由 happypoohbb 於 08-10-16 10:50 發表
再係咁叫埋老公唔做野攞公援好過,其實最低工資關工人咩事咁唔滿意咪早d返歸,佢地邊忽直$4000,連$3000都比多佢地,
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

如果真係加到$4000,我決定會炒鬼左個印印, 我即刻resign  自己揍番阿仔, 5洗日夜擔心阿仔有無俾佢虐待

首頁

尾頁

跳至