夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

打距電話又關機,心急到9點,化妝師先到,跟著2個好友到埋,最後先到男主角到,而花車系請西人開,最早到。原來個個都吾記得30號系調快鐘。各就各位,出發,先系個town仔影相,跟住去教堂行禮,切蛋糕,(當時訂咗3層高既結婚蛋糕,仲特意上網買咗對結婚公仔擺係最高層,點知,老公因為時間關係,唔記得咗拿埋公子,淨係系車度拿咗蛋糕.到切果陣,我仲問“點解蛋糕面有個菠蘿圈咁奇怪既?”,佢話“唔知呢?可能係意頭掛”。跟住就係去酒樓食飯,又開始落毛毛雨,跟住,仲出彩虹添,好兆頭啊!上車準備去酒樓,見到有個盒,打開一睇,點知道點解結婚蛋糕上邊有個菠蘿圈,原來結婚公仔係擺系中間既,哈哈哈....我地都笑了,一場大頭蝦婚禮就咁結束啦.宜家開始,可以將呢個佢叫咗老公.
不過當住佢面,我從來無叫過佢咗老公,因為我始終記得佢舊愛既情信封封都叫佢老公,所以我叫佢個名行,疊字。不過呢度寫係可以叫老公既。

大宅

Sweet, happy ending?

大宅

回覆 linglingnatalie 的帖子

去英國生活真係令人羨慕,樓主當年是否很難入籍?

大宅

richy 發表於 16-5-29 16:21

去英國生活真係令人羨慕,樓主當年是否很難入籍? ...

我當時學生身份來讀書,簽證2年,過咗期無續簽,無錢啊嘛。係溫室長大,一個人孤伶伶好唔慣,好想返中國,不過當時係父母問親戚借錢搞我出國讀書,我要搵錢還晒先可以返去,唯有周圍搵工,還錢。跟住要結咗婚再搞夫妻團聚,搞咗3年先拿到5年visa,5年後先可以搞居留或者入英國籍

大宅

回覆樓主:

紙包吾住活,後來老公拿支票影果張相被登報紙做宣傳,同事都見到,打電話來恭喜,唉,當時真是吾知應該比咩反應.啞巴食黃連,有苦自己知。後來乾脆轉工朋友介紹佐一份請2公婆既廚房工比我地。

最後提下老公既150萬債務問題:
每個月既工資就是要來還債,
話不如申請破產,但好多野就會受限制,後來申請咗低收入,還唔起咁多錢但可以還3分1,唔記得叫咩野名咯,銀行批咗。分5年還,每個月還少少。5年債務終於還清,當時因為佢報單身債務,所以我搵既錢同佢無關,所以我噶份可以儲埋。我地開始計劃買屋,問銀行借首期,佢既債務問題被銀行拉咗黑名單,只可以用我個名借首期,銀行借d好少,唯有搵無咁貴既屋。日日上網搵屋,放假就去睇屋,睇咗應該有10間,一係唔夠錢買,一係就唔中意.

忽然有一日,終於睇中咗呢間我地比得起又中意既屋(宜家住緊呢間)。第二日即刻打去壓價,最後買咗呢間,環境清淨,仲係半山,哈哈...係前政府屋,成条街住既都是由細住到老既本地人. 6星期後,唔舒服去睇醫生先發現咗原來我有咗7星期,原來呢間屋係個女揀既,後來搬咗入新
屋一星期,第二日去睇醫生,話會早產,原來個女提早2個月來慶祝新屋入火兼慶祝我和老公既結婚7周年記念。
慶幸個女雖然早產,但一切健康,住院26日就出院,返屬於我地既屋企一家團聚了! (完)

子爵府

+5熱血勳章

回覆:linglingnatalie 的帖子

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆:替同事出頭,造就了我們的愛情

大宅

恭喜!真是happy ending!

大宅

男爵府

別墅

大宅

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回

linglingnatalie 發表於 16-5-29 17:45
紙包吾住活,後來老公拿支票影果張相被登報紙做宣傳,同事都見到,打電話來恭喜,唉,當時真是吾知應該比咩反應. ...

伯爵府

BK Milk勳章

好開心,阿女好錫你地呀!

大宅

lovelycats1 發表於 16-5-31 02:09
好開心,阿女好錫你地呀!

不過越大越難湊....

大宅

故事已完?

大宅

回覆樓主: