論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 poyilam 的帖子

佢係4年半同1個僱主, 我先請咋........

別墅

puiyee61 發表於 16-8-11 11:04

佢係4年半同1個僱主, 我先請咋........

同1雇主做左4年半,即係第3個合約開始左半年就斷左約,有d古怪。

大宅

我估佢越做越懶, 頂唔順炒佢, 咁最少佢做了4年, 唔會好有大錯掛.........懶唔緊要, 老seafood 唔緊要, 唔係好似我之前第1果個搞基就得............

別墅

請左海外印 想問我24/6 係agent 度簽contract 啱啱打俾入境處佢地話未有record 叫我問agent幾時入紙

唉 問agent又遲遲未覆 好無奈 請問通常要等幾耐架?

別墅

puiyee61 發表於 16-8-11 11:29

我估佢越做越懶, 頂唔順炒佢, 咁最少佢做了4年, 唔會好有大錯掛.........懶唔緊要, ...

咁有無打去入境處再追下呀

伯爵府

karen222 發表於 16-8-11 11:34
請左海外印 想問我24/6 係agent 度簽contract 啱啱打俾入境處佢地話未有record 叫我問agent幾時入紙

唉 ...

No record? That means your agent didn't submit the application to immigration! Crazy!
Maybe your agent forgot your application in their own office? Or maybe some problem on Philippines / Indonesia side?
My agent submitted 2-3 days after I signed the contract.

別墅

唉 ...

For ur ref
我5月26去簽合約,6月21 submit申請去入境處,我聽agent講僱主簽左合約後佢會寄返去印尼個邊比個姐姐簽名(agent話寄去又幾日寄反黎又幾日架,我諗前前後後都要10日時間),佢簽完後又寄返黎香港,然後向相關領事館提交申請,然後先入紙去入境處。 我睇返我由申請到入紙去入境處都差不多1個月時間。 你追下你個agent而家做到邊個step la

伯爵府

唉 ...

咁奇怪,應該agent未入申請,所以冇記錄,你要問反你agent

大宅

陪月勳章

poyilam 發表於 16-8-11 11:19
同1雇主做左4年半,即係第3個合約開始左半年就斷左約,有d古怪。

我都會咁諗,正常ok 嘅都會繼續用

別墅

coffeeling 發表於 16-8-11 13:13
咁奇怪,應該agent未入申請,所以冇記錄,你要問反你agent

Agent 啱啱覆番我 話睇番果進度 應該下星期就有reference number

都唔知信唔信佢好(emoji)

別墅

yiqiyihui 發表於 16-8-11 11:43
No record? That means your agent didn't submit the application to immigration! Crazy!
Maybe your a ...

Sigh

The agent is not reliable at all. They told me the indo helper can come in late aug and that's why I hire this helper.

However, the agent said the helper will come in September -.-

伯爵府

"應該下星期就有reference number" <- I received my reference number just one week after submission. Your agent is a liar. He is sitting on the application and has not submitted it yet.

別墅

karen222 發表於 16-8-11 14:07
Agent 啱啱覆番我 話睇番果進度 應該下星期就有reference number

Agent有無講係幾時入申請,時間上有數得計

伯爵府

karen222 發表於 16-8-11 14:07

我同你申請時間差唔多,我已批了

別墅

coffeeling 發表於 16-8-11 14:39
我同你申請時間差唔多,我已批了

批咗visa定reference number?

伯爵府

karen222 發表於 16-8-11 16:44
批咗visa定reference number?

批了visa

大宅

日日打一次去追, 由上星期5打到頭先, 仲係話係主任度, 冇野要補, 但未批.................話好多case..........

別墅

puiyee61 發表於 16-8-11 17:46

日日打一次去追, 由上星期5打到頭先, 仲係話係主任度, 冇野要補, 但未批............ ...

有無fax埋加快信呀

大宅

有呀, fax 左2次.............>_<

大宅

回覆 coffeeling 的帖子

我仲早過你有ref no..........點解我仲未批.......>_<我27/6 簽, 11/7 已去了入境處..........今日都未批.........>_<

首頁

尾頁

跳至