自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-8-11+19:56+呢個ca

原帖由 Moonlight819 於 16-08-11 發表
其實最主要看家中經濟狀況,我不贊成什麼富養女窮養仔,仔女也應一樣!
...
我覺得不需要刻意窮養,男仔女仔都唔好教到對錢銀太小家!

但男仔女仔比較,我認為男仔更加要教佢得受得苦唔怕蝕底,男仔性格唔大方係非常唔掂。

ms_maybb    發表於 16-8-14 14:26

男爵府

我覺得唔可以太大洗,富養都要有錢儲先得,去旅行見識係好,但去主題公園唔一定要,食high tea可以,但都唔係成日,食茶餐廳都得,自己係屋企整亦可,小朋友食慣歏慣,好難返轉頭

大宅

我既認知係富養個女令佢唔好因為物質而做一d唔應該做既野 eg 為錢做人2奶

侯爵府

醒目開學勳章

我自己, 唔會俾太多物質野D細路.

但去旅行, 去主題公園, 食BUFFET, ETC 呢D 真係唔係叫做富養囉, 係一般普通人家都負擔得起. 同埋, 睇下想儲錢多D定係年年都去旅行囉. 唔係年年去又唔等於無錢去既. 要同人比, 一定有人比你更富養D 細路, 所以唔好理人咁多.

公爵府

回覆樓主:

我覺得點教比點養更重要。窮養但成日強調物質重要,比富養但一直着重品德,邊個好d? 我仔高小都問過點解唔搭的士,我會解釋點解有時會坐的士,有時會坐巴士地鐵。近幾年新年都去滑雪,佢亦好鐘意。早排問今年唔去,陪爺爺過年好唔好,佢一d都無猶豫地話無問題,仲識講唔駛年年去。

水晶宮

回覆:富養小孩

我唔會富養小孩,教識佢應買側買。而且從小要佢知道,爸爸媽媽好錫佢,但有d野一家人,好應每人有份。錫還錫,唔會俾晒佢。佢依家3歲,已知道就算好味食物,都要留返俾爸爸。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會富養小孩,我亦唔會富養自己,我覺得做人都係唔應該太奢侈,夠用就好

禁止訪問

大宅

畀面勳章

11B 發表於 16-8-11 13:26
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...

富養不等於給子女們最靚最好,而是陪養他/她們的氣質,氣質不是單單用金錢堆砌出來的

子爵府

echoo 發表於 16-8-11 21:09
千金難買少年窮!依代的大人,自己價值觀都不正確,如何教子女。上一代的港女,已經好多嫁吾出,依家大家仲 ...

講得好啱!!

子爵府

rayrayus 發表於 16-8-11 22:43
我唔會富養小孩,我亦唔會富養自己,我覺得做人都係唔應該太奢侈,夠用就好 ...

同意到極!我自己都努力實行。

男爵府

富唔富好難有stsndard,有人覺得有私家車係富,但同樣地有d人覺得無司機唔可以出街。我覺得同小朋友解釋最緊要,要令佢地眼光寬d,彈性大d。需要貴氣時,大方得体,但亦可以草根平民。

伯爵府

引用:以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\\0苦,將來

原帖由 11B 於 16-08-11 發表
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
你勸你叔仔回頭是岸呀。我舊同事就係信咗呢句。個女現在2x歲,書唔太讀到繼續死磨都無問題,問題係態度同個格好差,飲完水隻杯係唔會收唔會洗,阿媽放工好似下人咁服侍,唔好唔食,cheap嘢唔用唔着。個仔就無乜所謂,cheap cheap照着照用照食。唔好諗住個女好感恩父母錫,個女一直覺得父母偏心,小小就發皮4,計住計住。個仔dse成績不錯考入3大,個女嬲足3星期唔釆所以屋企人。我舊同事早幾年已經後悔信錯呢句。

男爵府

11B 發表於 16-8-11 17:38
點算? 咪洐生咗一班人去買丸仔,做援交囉! 嗰班人根本出生於頂多是中上家庭,父母退休,被裁員各種因素而 ...

甘比果d咪富富富養都無所謂,一粒石都過億了。 普通人未達財務自由真係量入為出好d。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

artai430 發表於 16-8-11 13:36
小朋友心靈上富養( 培養智識,父母給的愛, 人生指道), 物質上基本夠便可........物質過份富養, 會不懂珍惜. ...

認同!
小朋友將來有冇能力富養或養得起佢自己都是未知數!習慣養成洗腳唔抹腳真的只會害了他們!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

睛靈勳章

我諗你誤解咗作者所指既富養既意思,佢意思係等個女仔大個咗,唔會因為對物質既渴求而輕易受人引誘,目的係正面既,唔係教佢大個釣金龜

男爵府

唔知將來0的王子公主會點樣組織家庭,個個都寵慣晒.

子爵府

losttoa 發表於 16-8-11 17:59
曾經看到一句說話很喜歡。。。。。。。
《不給兒女最好,只給兒女剛好》
...
講得對,我堅持平養,不是窮養。基本的一定有,不會買名牌衣物。不要說旅行,未帶過子女去主題樂園,生日會也不會搞。其他人眼中我好怪,簡直唔合嘴型。不想太細個就寵壞子女,覺得去旅行是理所當然。

我只會給最好的教養和最多的時間陪伴。

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

moogoo 發表於 16-8-11 13:33
同意你所講。呢筆錢我寧願富養自己父母,報答養育之恩。

同意,我會傾向請父母去旅行囉。無論男定女都唔應該富養,佢地唔會感恩仲以為應份的。。唔好話我直,我睇樓主講既女仔第日都比較難揀伴侶了,男人就算真係好有錢,都唔係儍的。

首頁
45678...9

尾頁

跳至