在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

嘻,因為以前做trading firm,又做過pa,o係sales & marketing同secretarial呢兩方面都算有經驗,叫做做返老本行,所以好快上手。 不過真係有返滿足感係最令我開心,成個人都好energetic 不過返到屋企就散晒

我而家煮送都求其左喇,湯就返工前煲定放入真空煲囉

原文章由 CottonCandy 於 08-11-12 18:12 發表
boss咁快放手比咁多野妳, 證明咗妳的能力 做野辛苦, 同時亦係滿足感的來源...

我都諗到妳攰, 因為妳放工仲咁有心機煮野煲湯 @@

侯爵府

heiyee媽,你會唔會煮d野去一齊食呢?

原文章由 CottonCandy 於 08-11-12 18:19 發表
地点日期... 我ok呀 係, 叫老公一起去

侯爵府

ballma,好多謝你同amber等埋酌b放學呀,我諗我地日日都可以一齊放學喇

今晚酌b未夠7點已經

我肯定佢o係學校又無訓呀

大宅

我都係架, 每次出post 都有d 顧慮同擔心會唔會太主觀, 人地聽了不開心 , 因為 line 上講野好難表達語氣, 我又唔係講野叻的人, 不過我想大家都是想份享不同諗法 jia.. 所以都放膽講下, 多 d 講通先做到朋友 ma.....

原文章由 CottonCandy 於 08-11-12 18:06 發表
之前寫個段揀學校, 擔心太主觀, 所以又寫又删好多次... 最後覺得: 同朋友分享自已諗乜, 大家應該唔會mind的... 好彩有寫, 因為睇完妳地的感想, 令我再諗返, 自己一直最緊張的就係親子關係。我地揀做full-time mum ( ...

伯爵府

顧慮點都會有, 每個人的經歷, 想法, 做法, 期望都會唔同! 有時, 真係好驚自己的意見令到人地尷尬!

不過, 我呢挺人係"本性難移", 好願表達自己意見, 兼主觀... 如有唔岩聽的post, 多多包涵!

anyway, 我都好開心一直可以係度互相扶持, 互訴心聲! 仲有好多野學到呢!

伯爵府

原文章由 HoiYauBB 於 08-11-12 21:31 發表
我都係架, 每次出post 都有d 顧慮同擔心會唔會太主觀, 人地聽了不開心 , 因為 line 上講野好難表達語氣, 我又唔係講野叻的人, 不過我想大家都是想份享不同諗法 jia.. 所以都放膽講下, 多 d 講通先做到朋友 ma..... ...

係呀, 大家都放膽講下, share下! 真朋友係唔會揀說話講的!

伯爵府

唉... 6合彩又唔見我中...
我懷疑汶汶中佐手XX! 聽日要去醫院證實下!
佢so far就無燒, 食得訓得玩得! 不過可能遲d先來料!

大宅

其實係因為我攪到佢朝早原有既schedule 亂左, 佢一換左校服, 準備出門口就乜都唔記得左, 呵呵!

佢返full day 之後, 明顯個人倦左, 夜晚冇再扭計(之前兩個星期攪到11點先瞓, 天!)今日第一日正式返全日, 佢結果9點就瞓左, 呵呵! 殘忍的媽媽為了自己的自由, 不顧一切...

原文章由 mavis_chiu 於 08-11-12 09:20 發表
ballma,
謝謝你的放濕機意見.
amber咁乖女一定好快介到的....是關呢d都係心癮來姐. 可能佢心想有其他野食仲正!
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

我都係緊張大師, 所以我好怕傳統學校, 問題係, 我又未必有錢俾佢讀私立或直資, 不過我相信一切自有神帶領. 因為我喺amber 既教育問題都不斷混亂和修正, 一直神都藉唔同既人同事校正我既觀點.

原文章由 jjtseung 於 08-11-12 12:18 發表

Ballma, totally agree with you! 對於揀學校睇得越多, 聽得越多, 自己試過由混亂>>清晰>>混亂>>清晰! 最終, 我覺得道德在我心目中的位置排第一, 所以我的選擇亦都係一些宗教信仰氣氛濃厚的學校, 老師亦係 ...
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

咁攪笑?

原文章由 jjtseung 於 08-11-12 12:23 發表
ballma, Amber咁聽教, 又錫媽媽, 實好快搞掂!

呢排汶汶成日伏係我心口扮飲奶奶!

大宅

傻啦, 有邊個既意見唔係主觀喎

原文章由 CottonCandy 於 08-11-12 18:06 發表
之前寫個段揀學校, 擔心太主觀, 所以又寫又删好多次... 最後覺得: 同朋友分享自已諗乜, 大家應該唔會mind的... 好彩有寫, 因為睇完妳地的感想, 令我再諗返, 自己一直最緊張的就係親子關係。我地揀做full-time mum ( ...

大宅

傻啦... 不過我都有擔心自己既post 會唔會令人唔開心嫁, 不過真係個個都係分享意見. 我只係肯定一樣既係絶對啱既, 就係我地每一個都係希望自己仔女好, 希望佢地活得開心既媽媽.

原文章由 HoiYauBB 於 08-11-12 21:31 發表
我都係架, 每次出post 都有d 顧慮同擔心會唔會太主觀, 人地聽了不開心 , 因為 line 上講野好難表達語氣, 我又唔係講野叻的人, 不過我想大家都是想份享不同諗法 jia.. 所以都放膽講下, 多 d 講通先做到朋友 ma..... ...

大宅

唔使客氣啦, 一齊放學不知幾好, 又可以傾吓計, 又可以俾佢地喺公園玩吓, 只不過我地真係傾到有d 難捨難離... amber 今晚都好早瞓, 9點就瞓著左lu
原文章由 tupytupy 於 08-11-12 20:10 發表
ballma,好多謝你同amber等埋酌b放學呀,我諗我地日日都可以一齊放學喇

今晚酌b未夠7點已經

我肯定佢o係學校又無訓呀

大宅

手xx? 係咪指手足口病? 唔好太擔心, 冇發燒應該唔會太嚴重既

原文章由 jjtseung 於 08-11-12 21:48 發表
唉... 6合彩又唔見我中...
我懷疑汶汶中佐手XX! 聽日要去醫院證實下!
佢so far就無燒, 食得訓得玩得! 不過可能遲d先來料!

伯爵府

原文章由 Ballballmami 於 08-11-12 22:19 發表
我都係緊張大師, 所以我好怕傳統學校, 問題係, 我又未必有錢俾佢讀私立或直資, 不過我相信一切自有神帶領. 因為我喺amber 既教育問題都不斷混亂和修正, 一直神都藉唔同既人同事校正我既觀點.

...

私立或直資都有好多都好傳統! 津校好多都好好架!

我都會考佐私校/直資先, 如果考到就起碼心定d~~~ 汶爸果樹有的資助75%的學費!
大抽獎, 我呢挺family真係得15分咋!

伯爵府

原文章由 Ballballmami 於 08-11-12 22:34 發表
手xx? 係咪指手足口病? 唔好太擔心, 冇發燒應該唔會太嚴重既

我地估9成都似lor! 都唔算太擔心(TOUCH WOOD), 呢個病無藥食, 係等自己好返! 不過驚佢口生瘡痛到好悽涼咁!

大宅

帶逸希去圖書館都唔輕鬆因為佢係勁講書入面d野, 我就要打醒十二分精神去答佢野, 有時張chair太矮都有d辛苦....hee...不過我就每次都好欣賞佢咁乖看書...讚佢一番的!

伯爵府

原文章由 Ballballmami 於 08-11-12 22:32 發表
唔使客氣啦, 一齊放學不知幾好, 又可以傾吓計, 又可以俾佢地喺公園玩吓, 只不過我地真係傾到有d 難捨難離... amber 今晚都好早瞓, 9點就瞓著左lu
...

放心啦! 訓覺呢樣野, 小朋友自己會調節的! Amber而加應該未訓得慣&訓得林(係學校), 遲下慣佐就好好多! 汶汶而加係學校都訓到2個鐘有多(當然唔係日日, 少都有個半鐘)! 佢下午訓少d, 夜晚又會訓長d架啦!

伯爵府

原文章由 mavis_chiu 於 08-11-12 22:47 發表
帶逸希去圖書館都唔輕鬆因為佢係勁講書入面d野, 我就要打醒十二分精神去答佢野, 有時張chair太矮都有d辛苦....hee...不過我就每次都好欣賞佢咁乖看書...讚佢一番的! ...

逸希真係抵讚! 係wor, 矮櫈就認真唔多岩大肚婆!

大宅

大家一齊分享下先可以交流...我覺得大家都係為左小朋友好, 又覺得大家都係真心話, 所以每次都係獲益良多就真! 我就真係好開心識到大家啦!

首頁

尾頁

跳至