自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

zoie_w 發表於 16-8-25 08:36

唔好意思!我唔覺得樓主同其他jm有乜嘢問題,讓座亦唔係老奉 ...
我冇話阿叔啱,阿叔唔合理是肯定的,只是樓主冇必要用同樣方式對對方呢。
其實佢地都各有立場,各人有不同立場好正常,好難話那一邊絕對啱或絕對錯,而冇必要用吵鬧的表達方式去發表意見。
心平氣和「講」就可以了,爭吵從來不是一個有效的溝通方式,只是情緒發洩;冷靜地講比對方知,以自己的立場試試說服對方,才可表達自己的意見。

阿叔鬧個小女孩,樓主見義勇為協助係好勇敢,但不需要同樣鬧返對方,講就可以了。

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

樓主好人!

伯爵府

littlesister 發表於 16-8-25 09:08
其實我唔明點解要讓坐俾小朋友,仲要有成6/7 歲,小朋友企下有咩問題?
認同,所以我不會讓

子爵府

sai_sai 發表於 16-8-24 23:50
今日(24/8 星期三),接近 1:00pm
由調景嶺 開往 油麻地列車
所以搞到而家地鐵有位都唔敢坐, 講真小一, 二都唔細, 點解要讓. 阿叔冇嘢啊? 除非真係老人家, 大肚, 抱BB, 唔係我真係唔覺得有需要讓. 個阿叔自己唔醜既, 蝦人地妹妹仔.

侯爵府

樓主, 你做得啱...你都係正義之士... 希望個女仔知道呢到有JM 都覺得佢無錯, 會開心返啦....
1) 女人生理期有時真係好唔舒服需要坐, 男人絕不能理解
2)我個人唔覺得一定要讓小朋友坐(老人家, 孕婦, 傷殘) 我會即時起身, 但按你所言, 小朋友有5,6歲, 企吓好閒啫, 點解一定要讓呢.... 我家小朋友我都係咁教....

大宅

其實D 關愛座係咪好心做壞事呢?優先者、攪到好似老奉甘。有D 老人家好似拎住聖火令甘係甘插人。

子爵府

tester5 發表於 16-8-25 09:23
我冇話阿叔啱,阿叔唔合理是肯定的,只是樓主冇必要用同樣方式對對方呢。
其實佢地都各有立場,各人有不同 ...

這個是現今香港社會的一個極不良現像,在外國人眼中真的當看笑話一樣。

首先,我也有點認同tester5所持的觀點,樓主就算覺得阿叔不對,也應好言相告,並非開火。只是,讓座這個問題已經另到好多人失去理性。大家各JM都說可能病/累/有需要等等原來所以不讓座,如果真的是有這種原因,不讓座絶對沒問題。但問題來了,是否所有不讓座的人都有病/累/有需要﹖這肯定不是。但被讓座的人是否有需要﹖也不好說。大家說小孩6,7歲不用座,但小孩當時也有可能有病/累/有需要﹖對吧﹖但是現在每次出現意見不一的時候,就是直接開火,久而久之變成主張讓座的人,見到有人不讓就鬧; 反過來主張不讓座的人,見到有人要求讓座又駡。香港真是一個另人失望的地方。

再者,其實樓主你是suppose女孩有病/累/有需要才不讓座,但實際是否這樣只是那女孩才知道。可能當時她真的沒病沒痛,所以本身就算讓座了, 但是你卻阻止了她,結果她進退兩難,讓的話對不住你, 不讓的話對不住阿叔,所以她也急哭了。阿叔的態度是好有問題,我亦相信沒多少人認同阿叔的做法,只是樓主的做法也不一定是最好。

至於那內地母女是否真的想坐,我們這些外人亦不應妄加評論。什麼你"認為"她心裡就是想座,這是你自己的主觀想法,但不能就此把罪名強加於他人身上。反過來,那阿叔也是"認為"女孩沒病沒痛,才把罪名強加於女孩身上。如果樓主無端端主觀上認為內地母女有問題,那跟阿叔的做法沒分別。大家不應以"人種"的身份來界定一個人對與錯,這亦是現今香港人最大的問題所在。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

而家d 人,好似覺得所有位都要讓坐既,唔讓就影相上網同單打人。

樓主
大家好,我是子悠~~

琥珀宮

侯爵府

欣賞樓主的見義勇為!

公爵府

咁您都識得講心平氣和啦!

我都相信如果當時個阿叔係心平氣和咁同個後生女講叫佢讓位, 咁樓主就唔會咁既反應啦! 係咪!

呢件事, 個阿叔係始作俑者, 係佢自己唔心平氣和先, 係佢自己用D好惡好差既態度鬧人在先, 仲有, 唔係淨係樓主一個覺得佢唔岩, 另一位之後出聲既男士都認為阿叔唔岩, 太過份, 先會出聲, 只不過係佢好後期先出聲, 現在係個阿叔唔冷靜鬧人在先, 我唔認為樓主有咩唔岩, 比著我都會鬧個阿叔, 甚至如果個阿叔太過份, 我會搵職員幫手, 話個阿叔滋擾緊我, 我點解要坐車比人咁鬧呀?

男爵府

世界上有好多人係欺善怕惡

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好彩你阻止咗個女仔,如果唔係呢個舖實睇到好嬲。
依家 d 人要人讓坐真係想到上晒腦,我唔覺得一個小學生同一個後生女有乜分別。
不如叫港鐵立例定明幾歲到幾歲唔可以坐只可以企囉。
唔認同後生女無啦啦俾人鬧都要啞忍。如果個阿叔講道理聽人講,就唔會樓主出聲佢都鬧足幾個站,要等另一個男人出聲先收口,根本係揀人黎鬧

公爵府

leungszeon 發表於 16-8-25 09:47
這個是現今香港社會的一個極不良現像,在外國人眼中真的當看笑話一樣。

首先,我也有點認同tester5所持的 ...

有無需要當時人先會知道, 但係咪你要人地讓座比你, 必須要有良好態度先呢? 每個人都有坐既權利, 坐位有限, 先到先得, 讓坐係美德, 但唔係老馮的, 尤其係態度咁差叫人讓座, 我相信無一個人心底裡願意讓, 就算讓都係因為受到壓力先至會讓

內地母女個媽媽其實可以一早出聲話唔駛讓, 咁個阿叔就發唔到圍啦!

樓主鬧番阿叔係因為阿叔態度唔好在先, 阿叔鬧人在先

公爵府

funfunfunzz 發表於 16-8-25 09:58
世界上有好多人係欺善怕惡

係, 你講得岩, 呢個世界D人好多都係欺善怕惡

公爵府

回覆樓主:

我外表都好正常㗎。但我有腳患,真係要坐。當然我可以搭的。但唔係咁易截㗎好多時。咁都要坐其他交通工具。如果冇事時我都一定唔坐,因為喺 office 坐夠
希望大家少D批判啦。人地經歷緊D咩事其實我地唔知㗎。

公爵府

回覆樓主:

推上報就岩!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得樓主係車廂做法無錯

開post 出發點都正確

題外話後生女都上bk, bk果然勁

公爵府

我試過有次搭火車, 有個女仔上車望住我, 跟住話都係無野喇, 我覺得好奇怪, 見到佢好似好辛苦咁, 原來佢唔舒服, 但佢又唔講, 跟住我問佢係咪唔舒服, 我讓位比佢坐, 好多時候我地唔知當時人係咪真係有需要坐, 你要人地讓坐, 幫你, 係咪都要好聲好氣有禮貌比人知道呢?

如果嗰D惡言相向, 單單打打, 比面色嗰D, 我真係唔會讓, 讓左個心都唔舒服, 呢個係我個人私心, 講真, 你讓左佢, 佢心都唔會感恩, 仲只會話你咁遲先讓, 坐到張椅熱哂, 做好人都要睇下對咩野人既

仲有D, 個肚好似有左咁, 好心話讓佢啦, 結果比佢唔好語氣咁話, 我唔係大肚呀, 感恩都無, 仲侮氣, 我試過兩次, 兩次都唔好受

首頁
45678...12

尾頁

跳至