跳至

首頁

尾頁

別墅

係丫...我地又有得去喇~到時見大家...唔知係點排位呢!?會唔會係同日出世一齊坐呢!?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cherry2008 於 09-6-1 22:24 發表
係丫...我地又有得去喇~到時見大家...唔知係點排位呢!?會唔會係同日出世一齊坐呢!?

唔知呢, 唔得咪我地自己相認囉, 你BB係囝囝定囡囡呀?
叫咩名呢? 你住響邊架? 如果下次有gathering, 都可以大家就下location嘛.

我地6月可能會出黎呀, 好似係油尖旺附近囉, 唔知你有無興趣呢

大宅

原帖由 pregnant 於 09-6-1 17:56 發表
Hi Sarah,

Tze Hin is not scared of swimming. But it seems that he likes playing sand more than swimming.

We had brought him to the crawling competition in the afternoon on last Sun but he can't finish it cos he was attracted by the toys of the other lane. How about Aidan? Maybe, we'll bring him to the crawling competition again at TW in coming June, Ha Ha!

hi Amy,
我見到你地facebook d 相呀, 好羨慕呀, 我都未幫aidan整證件,
好想去呀, 見到子騫游水喎, 佢驚唔驚呀?
仲有呀, 你係唔係帶左子騫去爬行比賽呀? 我都有帶aidan去呀, 你係星期六定日呀? ...

複式洋房

讚揚孩子

Sarah:
和你們分享傑傑媽(我也是常讚諾軒的媽)
有了傑傑之後媽媽特別關心兒童心理方面的書。不過市面上的有關兒童心理學的書的內容都是有關幼兒心理的。沒看到過關于嬰兒心理方面的書…只要他做對了媽媽就不斷的讚揚他,包括整個零歲他玩玩具做得好,媽媽也不斷讚揚他。一般孩子不可能有這?多機椰得到如多的成功感。因?大多數一歲前的孩子都在吃和睡中渡過。哪椰想到教谷?這種成功感使傑傑自信心十足。而且誘發自信心、好勝心是嬰幼兒學習的內驅力之一。嬰兒學習的主動積極性完全來自由好奇心發展起來的求趣心,由喜歡表揚而發展起來的好勝心。他們?獲得愛、鼓勵、誇獎和快樂而活動。在嬰兒期建立起孩子的自信心對他們的心理健康發展很有好處。
  讓我們看看這種由於教谷引導出的自信心在傑傑身上起的變化:
  十一個月的傑傑在媽媽的鼓勵下可以搭它塊積木,在媽媽鼓勵下把五個套盒由大到小搭高,當然也椰把五個盒子由大到小套在一起了。十二個月的傑傑可以在媽媽鼓勵下搭七塊積木,可以在媽媽鼓勵下做一些想象中這個年齡難以完成的事情。每次他做好了什?事情,自己椰哈哈笑著沾沾自喜把那樣東西遞給媽媽要媽媽表揚他…

大宅

Thank you so much for your sharing

原帖由 joshcat 於 09-6-3 19:21 發表
Sarah:
和你們分享傑傑媽(我也是常讚諾軒的媽)
有了傑傑之後媽媽特別關心兒童心理方面的書。不過市面上的有關兒童心理學的書的內容都是有關幼兒心理的。沒看到過關于嬰兒心理方面的書…只要他做對了媽媽就不斷的讚揚他 ...

大宅

好媽媽勳章

Amy, 端午節我都有帶aidan去泳池呀, 不過果日d水好凍, 唔知aidan係怕水定怕凍呢? 遲d熱d我再帶佢去玩水先.
係呢, 你係咪未交生日會d $呀? 快d啦, 唔係就唔可以一齊玩喇!!

你地仲有無人未比$呀? 我地申唔申請一齊坐呀?

好煩呀, 我仲未搵相添, 你地呢?

別墅

原帖由 pregnant 於 09-6-1 22:54 發表

唔知呢, 唔得咪我地自己相認囉, 你BB係囝囝定囡囡呀?
叫咩名呢? 你住響邊架? 如果下次有gathering, 都可以大家就下location嘛.

我地6月可能會出黎呀, 好似係油尖旺附近囉, 唔知你有無興趣呢 ...

咁又係...我亞b係仔黎架,中文名叫"非一"丫..你bb呢!?...我天水圍同tuen mun兩邊住架,我都好想同bb一齊出黎.不過我份工放假唔定所以要睇下你地幾時先得丫...

大宅

回覆 106# pregnant 的文章

Dear Sarah,

Thanks for reminding me. Actually, we've paid $ in the name of Amy (Suki) No.33 because my friend had registered for me. Hence, I had not paid under happygareth only. See u on 18 July

Amy

大宅

好媽媽勳章

Cat,
睇完你個message, 我尋晚勁讚aidan呀, haha.....

Amy,
係喎, 我見到你已經安排左同你d朋友一齊坐呀.

大宅

Me too ! I cann't find photos yet

原帖由 pregnant 於 09-6-3 23:28 發表
Amy, 端午節我都有帶aidan去泳池呀, 不過果日d水好凍, 唔知aidan係怕水定怕凍呢? 遲d熱d我再帶佢去玩水先.
係呢, 你係咪未交生日會d $呀? 快d啦, 唔係就唔可以一齊玩喇!!

你地仲有無人未比$呀? 我地申唔申請一齊坐 ...

洋房

Hi all,

我囝囝Tristan同佢表弟仔朗朗 (細三日...Jul 23 出世) 都join 咗 1 歲 big B-party! 到時見!

係呢....我地打算join Jun 21 (SUN) o係愉景新城個爬行大賽.....你地會唔會去玩呀?

Keyo

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Keyo 於 09-6-6 09:44 發表
Hi all,

我囝囝Tristan同佢表弟仔朗朗 (細三日...Jul 23 出世) 都join 咗 1 歲 big B-party! 到時見!

係呢....我地打算join Jun 21 (SUN) o係愉景新城個爬行大賽.....你地會唔會去玩呀?

Keyo ...

Keyo,
我見到你join呀, 我會認住Tristan個樣, 生日會果日同你相認架喇.
我都想去愉景新城個爬行大賽呀, 但老公話遠喎.
你係唔係好近架?

洋房

原帖由 pregnant 於 09-5-17 09:24 發表

haha...係呀係呀!! 醫院一開門佢就黎喇. 真係唔好意思喇, 可能嘈住你呀 :p 我都記得你有好多朋友黎探你架!! 我果時個傷口有痛呀, 所以生完都無乜心機 ...

我係自然分娩, 傷口唔係好痛, 所以一生完四個鐘即落床去睇BB, 一夠鍾就去餵奶, 餵足咁多餐.
我今年9月又會去番St. Teresa 生, 唔知又會唔會住番同一間房咁啱呢?

洋房

原帖由 pregnant 於 09-6-6 09:56 發表

Keyo,
我見到你join呀, 我會認住Tristan個樣, 生日會果日同你相認架喇.
我都想去愉景新城個爬行大賽呀, 但老公話遠喎.
你係唔係好近架?

係呀...我住青衣! 愉景新城呢個近過沙田o個個.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Keyo 於 09-6-6 09:57 發表

我係自然分娩, 傷口唔係好痛, 所以一生完四個鐘即落床去睇BB, 一夠鍾就去餵奶, 餵足咁多餐.
我今年9月又會去番St. Teresa 生, 唔知又會唔會住番同一間房咁啱呢? ...

咦, 你又有左bb呀?
好利厲呀!! 知道係囝囝定囡囡未呀?
咁你去生日會時要小心d喇, 好多人, 又好多bb呀

大宅

好媽媽勳章

響BK見到有BB防曬推介, 睇下啦!!

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=3

牌 防 曬 品   美 指 無 效名 牌 防 曬 品   美 指 無 效
港 醫 生 : 暫 缺 國 際 標 準   報 告 只 供 參 考
【 本 報 訊 】 炎 炎 夏 日 , 不 少 人 都 會 搽 上 防 曬 用 品 抵 抗 猛 烈 的 紫 外 線 UVB 及 UVA , 但 有 美 國 關 注 消 費 品 安 全 組 織 研 究 發 現 , 在 952 款 的 防 曬 產 品 中 , 只 有 15% 安 全 可 靠 , 該 組 織 更 點 名 指 「 確 不 同 」 ( Coppertone ) 、 Neutrogena 及 Banana Boat 等 暢 銷 品 牌 的 防 曬 產 品 , 絕 大 部 份 並 無 防 曬 功 效 及 有 害 , 呼 籲 消 費 者 避 免 選 用 。 有 本 港 皮 膚 專 科 醫 生 指 , 現 時 並 無 防 曬 用 品 國 際 安 全 標 準 , 認 為 這 份 報 告 只 可 作 參 考 。   記 者 : 謝 明 明 、 李 盼 儂

這 項 研 究 由 美 國 非 牟 利 組 織 Environmental Working Group 進 行 , 合 共 測 試 952 款 防 曬 產 品 , 發 現 只 有 15% 產 品 合 乎 該 組 織 的 安 全 標 準 及 有 效 防 曬 , 其 他 85% 產 品 的 防 曬 功 效 及 安 全 程 度 均 不 足 , 部 份 甚 至 被 指 含 有 可 致 癌 的 二 苯 甲 酮 或 三 苯 甲 酮 等 有 害 物 質 , 危 害 健 康 。

確 不 同 41 款 未 達 標

皮 膚 科 醫 生 指 出 , 現 時 並 無 防 曬 用 品 國 際 安 全 標 準 , 市 民 毋 須 過 份 擔 憂 。   黎 樹 雄 攝

該 報 告 更 點 名 指 出 , 接 受 測 試 的 41 款 「 確 不 同 」 防 曬 產 品 中 , 並 無 一 款 產 品 符 合 該 組 織 所 訂 的 安 全 標 準 及 有 效 防 曬 。 報 告 又 點 名 指 , 接 受 測 試 的 103 款 Neutrogena 及 Banana Boat 防 曬 產 品 中 , 各 只 有 一 款 達 標 及 有 效 防 曬 。 該 組 織 呼 籲 消 費 者 , 宜 避 免 選 用 該 三 個 品 牌 的 防 曬 用 品 。 該 組 織 又 提 醒 消 費 者 避 免 選 購 聲 稱 可 驅 蚊 抗 蟲 的 防 曬 用 品 , 以 免 吸 入 過 多 農 藥 , 危 害 健 康 ; 又 或 含 香 料 成 份 的 防 曬 用 品 , 以 免 產 生 敏 感 。
據 外 電 報 道 , 確 不 同 生 產 商 Schering-Plough 發 言 人 不 認 同 該 份 報 告 結 果 , 強 調 獲 皮 膚 專 科 醫 生 及 科 學 家 確 認 確 不 同 產 品 有 效 安 全 。
Neutrogena 發 言 人 表 示 , 該 公 司 產 品 都 通 過 廣 泛 測 試 , 確 認 有 效 及 安 全 。
Banana Boat 聲 明 指 出 , 所 有 產 品 的 成 份 都 符 合 美 國 食 品 及 藥 物 管 理 局 安 全 標 準 , 更 是 獲 得 美 國 皮 膚 癌 症 基 金 推 介 使 用 的 防 曬 產 品 。
本 報 昨 曾 嘗 試 聯 絡 確 不 同 本 港 代 理 商 , 但 未 獲 回 覆 。 本 港 海 關 及 消 委 會 均 表 示 , 需 先 了 解 報 告 。

市 民 毋 須 過 份 擔 憂
不 過 , 皮 膚 專 科 醫 生 馮 偉 傑 指 出 , 現 時 並 無 防 曬 用 品 國 際 安 全 標 準 , 認 為 這 份 報 告 只 可 作 參 考 , 市 民 毋 須 過 份 擔 憂 。
曾 任 港 大 及 中 大 皮 膚 科 主 任 的 陳 衍 里 指 出 , 現 時 國 際 上 只 有 測 試 防 UVB 效 果 的 標 準 , 卻 未 有 測 試 UVA 標 準 。 至 於 該 報 告 中 提 及 部 份 防 曬 產 品 含 有 二 苯 甲 酮 , 有 可 能 危 害 健 康 , 甚 至 影 響 荷 爾 蒙 分 泌 致 癌 , 他 指 , 至 今 未 有 證 據 證 明 在 皮 膚 上 塗 上 此 物 質 會 致 癌 , 反 而 含 有 此 物 質 的 防 曬 用 品 , 容 易 導 致 皮 膚 出 現 泛 紅 及 痕 癢 等 過 敏 反 應 。

被 指 沒 有 防 曬 功 效 或 含 有 害 物 質 部 份 防 曬 產 品 <--發現原來蘋果個新聞個 List 有錯的, 大家入番去自己睇
. Banana Boat Ultra Mist Kids Sunblock Continuous Clear Spray, SPF 50
. Biotherm Age Fitness Active Revitalizing Age Treatment, SPF 15
. Clarins Sunscreen Cream High Protection, SPF 30
. Clean & Clear Oxygenating Ultra-Light Moisturizer, SPF 15
. Coppertone Oil Free Lotion Sunscreen, SPF 30
. L'oreal Visible Lift Line Minimizing Makeup, Sun Beige
. Neutrogena Healthy Defense Protective Powder, Light 02, SPF 30
. Olay Complete Defense Daily UV Moisturizer, SPF 30
. Pond's Radiance Restored Age-Defying Skin Brightening Moisturizer, SPF 15
. Shiseido Ultimate Sun Protection Cream, SPF 55

研 究 報 告 網 頁 : http://www.cosmeticsdatabase.com/special/sunscreens2008

註 : 被 列 為 沒 有 防 曬 功 效 或 有 害 物 質 的 產 品 共 有 493 款 , 以 上 為 其 中 10 款

部 份 被 評 安 全 可 靠 防 曬 產 品
. Badger Sunscreen, SPF 30
. California Baby Sunblock Stick Everyday/year-Round, SPF 30+
. Keys Soap Solar Rx Therapeutic Sunblock, SPF 30
. Lavera Sunscreen Neutral, SPF 40
. Marie Veronique Skin Therapy Sun Serum

CONCLUSION:
呢隻可以試下:

California Baby Sunblock Stick Everyday/year-Round, SPF 30+

銅鑼灣 Little Giant (http://www.littlegianthk.com/)

or

On Cloud Nine
中環域多利皇后街4號利隆大廈301室
phone # 68458951. 25222772

洋房

原帖由 pregnant 於 09-6-6 10:28 發表

咦, 你又有左bb呀?
好利厲呀!! 知道係囝囝定囡囡未呀?
咁你去生日會時要小心d喇, 好多人, 又好多bb呀

哈哈...又係囝囝! 兩兄弟年紀近好玩d...
生日會時我會小心d, thanks!
不過第二胎真係冇咁緊張, 而家湊住個大囝時, 仲成日唔記得有肚入面個小小b.

複式洋房

Hi, Keyo

原帖由 Keyo 於 09-6-13 08:54 發表 哈哈...又係囝囝! 兩兄弟年紀近好玩d...

羨慕兩兄弟年紀近, 但是大挑戰...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Keyo 於 09-6-13 08:54 發表

哈哈...又係囝囝! 兩兄弟年紀近好玩d...
生日會時我會小心d, thanks!
不過第二胎真係冇咁緊張, 而家湊住個大囝時, 仲成日唔記得有肚入面個小小b.

囝囝有多個伴都好既, 我都有諗架.
不過, 而家都無乜私人時間喇, 生多個都唔知點.
Keyo, 你生完第二個之後就做全職媽咪?

你要小心d呀, 囝囝而家應該好活潑, 你小心比佢d無情力整親呀

大宅

好媽媽勳章

今日睇新聞話有個10個月bb女有H1N1呀, 唉~~
好悶呀....可以去邊呀?! 屋企樓下D公園全部都封哂呀, 又唔想去商場D咁高危既地方.
唉..............

首頁

尾頁

跳至