自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

識d新移民質素好參差, 的確有紮大食懶, 但都有勤力吃得苦的。
其實唔使講咩人, 好好做返個人, 邊有人無啦啦歧視?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

畀面勳章

超級特務 發表於 16-12-7 16:07
識d新移民質素好參差, 的確有紮大食懶, 但都有勤力吃得苦的。
其實唔使講咩人, 好好做返個人, 邊有人無啦啦 ...

冇錯 跟本係人既問題 全世界都有好人衰人架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

最世界只有香港要接受低質素移民㗎咋!
人哋外國接收果D窮到燶低級數的⋯叫難民!

大宅

回覆樓主:

正如之前有個post話自己遇到的大陸官員個個都係精英有遠見,但我睇新聞果d全部都係肚滿腸肥,屋企d銀紙多到數爛幾部數鈔機。

男爵府

梁天崎,羅冠聰,呢d 新移民上曬位

大宅

回覆樓主:

仲有攞綜援揸banz嚮tuen mun蝴蝶邨比人鎖車上晒新聞……

自食其力,真香港人。
有手有脚咬綜援就係蝗蟲。

子爵府

zaza0829 發表於 16-12-7 11:43
唔好講舊時,你不如講下 2000年後落香港的新皂人吖,我見大把著到好妖豔湊小朋友返小學,唔知佢係咪經驗副 ...

同意,近十幾年新移民質素

我們父母那代的新移民覺得拿綜緩羞恥,所以努力辛苦工作。
Sweetheartb

公爵府

kc_01k 發表於 16-12-7 11:51
其實想表達乜?

X2,耐唔耐就有這種post

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我成日都會見到好多開髮廊,帶有鄉音低胸露腿嘅女人,都好勤力咁叫D男人入去洗頭.

我識一d 大6 人,响大陸有樓,但將計劃申請公屋.

子爵府

回覆樓主:

你係咁唔代表個個係咁,我祖父母,外祖父母都係香港人,我爸媽都係,我當然更加係!
我無親戚喺大6,同埋其實好多拎綜緩果啲都係自稱香港人既大6人,不過當然我都識好多肯做野既大6人,但唔代表你身邊無就唔係事實

珊瑚宮

畀面勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 12:46
哇!你竟然識睇,比個叻你。

有几难呢?

子爵府

樓主,我同你講我識既都係有錢人,咁係咪代表呢個香港無窮人?

香港係有班懶人,但老實講,我係香港人,寧願補貼比香港人既懶人點到甘心命底叫我補貼比班新移民啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

大家都口口聲話大陸人來拿著數,但又無真實數字支持,都唔知嘈咩?我身邊唔多新移民,但眼見好多較低下的工種都是口音唔正的人在做,這些不是新移民嗎?有人拿福利我信有的,但是否真係大家口中大多數都是如此?

新移民能拿到福利是誰幫他們爭取的?既然開左度門比人拿,香港人又嘈什麼?是民選議員做的好事啊!雖然門開左又是否所有新移民都有拿?唔知幾時開始香港人好似被人洗左腦咁「香港福利一定全是大陸拿走了」,真係好好笑。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...
好現實一句,如果所有腥香港人,來港十年內不得申令任何福利,睇吓仲有無咁多人落嚟,樓主識好多人好勤力,但事實上係,好多腥香港人懶過鬼,呃綜緩。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

畀面勳章

只能說樓主你識既係好多都係勤力既大陸人, 有好多唔做野既大陸人你唔識。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆:我識好多"新移民"

你咪講左重點囉。。。。708090落來果d 好勤力嘛, 我地都知呀!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

414928 發表於 16-12-7 16:45
大家都口口聲話大陸人來拿著數,但又無真實數字支持,都唔知嘈咩?我身邊唔多新移民,但眼見好多較低下的工 ...

冇數據係因為數字太嚇人所以政府都唔敢公佈,並唔代表新移民唔係住公屋咬綜援。

男爵府

畀面勳章

sabrina_cherry 發表於 16-12-7 12:39
厚多士 樓主你個名有殘體字既?

咁大家都應該明白樓主是邊類人啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

cool2000hk 發表於 16-12-7 17:07
冇數據係因為數字太嚇人所以政府都唔敢公佈,並唔代表新移民唔係住公屋咬綜援。
...
你自己估都可以當真。

伯爵府

引用:以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲

原帖由 stagea 於 16-12-07 發表
以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲可以做老闆!
唔可以同現在相提並論!

首頁
45678...10

尾頁

跳至