自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

複式洋房

原文章由 keroroee 於 08-12-8 00:56 發表
唔好講同性戀, 就算小朋友有過度活躍, 有自閉我都能令佢變番正常乖仔(唔係扮專家), 阿女都識講, 世上無難事, 只欠有心人.

我同意 "世上無難事, 只欠有心人"

講道理很重要,
但當同性戀婚姻合法化之後,
異性戀婚姻父母的你會驚訝地發現,
理虧的竟然是你,
因為政府在法律下,
都承認同性戀婚姻是合法的,
你用什麼理據去教導他們這是不道德的事,
如果是不道德的, 是不應該的,
為什麼是合法的!!??

說接受同性戀的父母們,
又是否會教育子女,
使同性戀婚姻成為他們人生中的一個選擇呢??
是一個可接受的選擇???

這個問題真的需要深思!!!

男爵府

原文章由 sulamita 於 08-12-8 12:13 發表
同性戀婚姻合法化是危害我們的下一代,
因為這樣給了他們一個合理的選擇,
去們一些不合理, 甚至有傷害的行為!!!

這需要我們這一代還有良知的人去堅持!!!

大部份讚成立法的,
都是身邊有朋友是同性戀的,
所以都很接 ...

100% agree.

我是同性戀者的親人, 他是我一個由小跟我一齊長大的長輩. 我尊重他的性取向, 但我內心是很難受的. 因為他也過得很不開心, 不被家人朋友接受, 又識不到認真的同性伴侶. 而他的媽媽亦是我最心愛和尊敬的長輩, 看見她難受, 我心更難受.

請不要現在大口氣的說可以接受自己子女是同性戀, 撫心自問, 看見別人的小朋友比自己的小朋友聰明或成績好些, 心裏都不是味兒, 更何況是不正常的性取向.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

同性戀合法之後,會引起問題多得是,
簡單如幼稚園教科書,內容都要改了!
「我的家,有爸爸有媽媽,一家快樂笑哈哈!」
合法之後,唔可以歧視喎,
要改成︰家唔一定有爸媽,
可以是兩個媽或兩個爸,
姨丈唔一定配姨媽..... 點解釋?我唔識。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我絕對不讚成有同性戀, 更加反對同性婚姻合法化!

伯爵府

牛年勳章

我反對同性婚姻合法
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

畀面勳章

絕對同意 同埋...仔女細細個就聽你支笛je...大個咗有自己ge思維...最重要係緣份嚟到...無論你係異性戀或同性戀...點避都冇得避...唔係父母講一兩句就搞得掂...一日未到呢日...諗嘢都唔好咁天真...仔女大咗...唔好咁高估自己ge影响力

原文章由 babesiu 於 08-12-8 09:21 發表
如果你地仔女係天生同性戀,佢地根本接受唔到同異性發生關係. 正如你自己係異性戀,夾硬要你接受同性得唔得吖? 如果有日呢件事真係發生係你地仔女身上,嘗試聽吓佢地心聲, 唔好一味閙.

用"不合法"嚟講服同性戀孩子? 你 ...

[ 本文章最後由 monchan 於 08-12-8 13:18 編輯 ]

複式洋房

原文章由 yuenwa 於 08-12-8 12:41 發表

100% agree.

我是同性戀者的親人, 他是我一個由小跟我一齊長大的長輩. 我尊重他的性取向, 但我內心是很難受的. 因為他也過得很不開心, 不被家人朋友接受, 又識不到認真的同性伴侶. 而他的媽媽亦是我最心愛和尊 ...

我沒有同性戀者的親人,
有時不會太明白這些家庭成員所而對的痛苦!
雙重標準是很容易的,
我自己對同性戀者的也沒有特別討厭,
但感同不與身受啊!

我知道外國好些人,
跟自己同性戀者的親人斷絕來往,
所以不要以為外國人便會欣然接受,
很多人都是因為愛, 在痛苦中接受自己同性戀者的親人,
這愛更偉大、無私!

再者, 很多研究需然指出同性戀者有機會是天生,
但更多的個案是後天環境因素使然,
為什要因為一小數人自己的喜愛,
或童年創傷, 或心理問題,
而要我們和我們以後的無數代人承擔這後續風險???

子爵府

反對立法並唔代表我唔專重戀愛自由或當同性戀者係怪物. 只係唔想鼓吹同性戀係一種自然同理所當然既事.

基本上同性戀本身巳係有違自然, 接受/接納同性戀者巳經係我地既極限, 唔明點解重要話立法. 立左法可能會令後天既同性戀者拒絕就醫, 鍾意邊瓣都得!

子爵府

原文章由 sulamita 於 08-12-8 12:34 發表

我同意 "世上無難事, 只欠有心人"

講道理很重要,
但當同性戀婚姻合法化之後,
異性戀婚姻父母的你會驚訝地發現,
理虧的竟然是你,
因為政府在法律下,
都承認同性戀婚姻是合法的,
你用什麼理據去教導他們這是不道德 ...

同意!

反對立法係唔想社會風景越變越差, 唔好再因為有朋友係同性戀愛得痛苦而支持, 眼光放遠 d. 有 d 事必須要黑白分明!

珍珠宮

畀面勳章

只係唔明,擦鞋鴨係天主教徒,如果通過立法...會唔會違背左佢既宗教信仰

我更唔明既就係,依家同性戀唔合法,有沒人為左呢一個point去拉一d同性戀人事? 點解佢地仲要得串進尺..

珊瑚宮

畀面勳章

原文章由 LokB 於 08-12-8 14:49 發表
反對立法並唔代表我唔專重戀愛自由或當同性戀者係怪物. 只係唔想鼓吹同性戀係一種自然同理所當然既事.

基本上同性戀本身巳係有違自然, 接受/接納同性戀者巳經係我地既極限, 唔明點解重要話立法. 立左法可能會令後 ...

點解你地把口話接受/接納, 但又將同性戀等同有病, 需要醫冶 .
其實同性戀-龍陽之癖 (斷袖分桃)係千百年前中國已經有啦. 點解到今時今日都仲用緊古時那套思想去衡量現今嘅事呢 ?
當然唔係叫人將道德倫理觀念拋諸腦後, 但有些事情係唔係應該跟著時代步伐去改變/進步呢 !

斷 袖 分 桃
依 照 現 代 化 的 言 語 , 中 國 古 代 也 可 以 算 是 有 所 謂 「 雙 姓 戀 者 」 , 這 些 人 大 多 是 有 比 較 尊 貴 的 地 位 。

例 如 春 秋 時 衛 國 的 國 君 衛 靈 公 便 是 。

衛 靈 公 之 所 以 能 夠 留 名 後 世 是 有 兩 大 原 因 。 第 一 , 《 論 語 》 中 有 一 篇 是 用 衛 靈 公 命 名 。 第 二 , 他 是 「 斷 袖 分 桃 」 之 中 「 分 桃 」 一 事 的 主 角 。

先 說 斷 袖 。

斷 袖 是 西 漢 哀 帝 和 佞 臣 董 賢 的 故 事 , 漢 哀 帝 寵 幸 董 賢 , 出 則 同 車 , 入 則 同 臥 , 如 膠 如 漆 。 一 日 兩 人 一 起 午 睡 , 皇 帝 的 愛 卿 董 賢 不 覺 枕 著 皇 帝 的 衣 袖 , 皇 帝 先 醒 , 為 了 不 打 擾 董 賢 的 甜 夢 , 情 願 斷 袖 而 起 。 漢 哀 帝 甚 至 想 要 將 皇 位 讓 給 董 賢 , 後 來 臣 下 說 皇 位 是 高 祖 皇 帝 傳 下 來 的 , 不 得 胡 亂 讓 人 , 哀 帝 才 打 消 了 這 個 奇 怪 的 念 頭 。

分 桃 是 衛 靈 公 和 彌 子 瑕 的 故 事 。 彌 子 瑕 吃 到 一 個 味 道 香 甜 的 桃 子 , 吃 了 一 半 , 剩 下 來 的 半 個 不 捨 得 自 己 吃 , 留 給 衛 靈 公 。 衛 靈 公 很 受 感 動 , 說 道 : 「 愛 我 哉 ! 忘 其 口 味 , 以 啗 寡 人 。 」

這 個 愛 情 故 事 的 結 局 卻 並 不 美 麗 , 後 來 彌 子 瑕 「 色 衰 愛 弛 」 , 衛 靈 公 反 臉 不 認 人 , 大 罵 原 本 是 「 忘 其 口 味 」 的 彌 子 瑕 「 啗 我 以 餘 桃 」 ! 同 是 那 一 個 桃 實 , 滋 味 竟 然 如 此 先 後 不 同 。

而 漢 哀 帝 死 得 比 董 賢 早 , 對 董 賢 來 說 不 知 是 幸 還 是 不 幸 , 幸 的 是 董 賢 不 必 面 對 「 色 衰 愛 弛 」 的 慘 況 , 不 幸 的 是 再 沒 有 皇 帝 保 他 。

斷 袖 的 故 事 , 見 於 《 漢 書 ‧ 董 賢 傳 》 。 分 桃 的 故 事 , 見 於 《 韓 非 子 ‧ 說 難 》 。

珊瑚宮

畀面勳章

原文章由 arale1668 於 08-12-8 15:10 發表
只係唔明,擦鞋鴨係天主教徒,如果通過立法...會唔會違背左佢既宗教信仰

我更唔明既就係,依家同性戀唔合法,有沒人為左呢一個point去拉一d同性戀人事? 點解佢地仲要得串進尺.. ...

正如樓上已經說過, 異性夫婦係法律上是比承認, 有法律地位, 簡單如幫老公/老婆簽名做手術 ... 但同性戀夫婦呢 !??? 所以先要係法律上給予同等權利.

複式洋房

原文章由 小可愛11 於 08-12-8 15:13 發表

點解你地把口話接受/接納, 但又將同性戀等同有病, 需要醫冶 .
其實同性戀-龍陽之癖 (斷袖分桃)係千百年前中國已經有啦. 點解到今時今日都仲用緊古時那套思想去衡量現今嘅事呢 ?
當然唔係叫人將道德倫理觀念拋諸腦 ...

事實上同性戀並非正常。
如果係正常, 大前提就無需要人去接受啦!

23歲少女嫁79歲老翁,
我們都會標籤為異常,
但這只是小數,
亦沒有人要立法要所有年輕少女嫁老翁,
所以我們都會接受。
事實上連老夫少妻都引發不少社會問題,
同性戀婚姻於社會所引發的問題不容輕視。

就當所有道德及社會問題都拋開,
單純以同性戀行為來看,
大自然已經告訴我們,
同性戀行為是錯誤的,
除非你是極端環保份子,
相信人類是大自然的死敵,
應該大量減低人類數目的比例,
以救援頻於滅絕的地球!

人類有很多行為都有久遠的歷史,
但不是把這些行為合法化就可以使到某些人快樂,
因為這貪婪的慾望是沒有辦法滿足!

珍珠宮

原文章由 允祈爸爸 於 08-12-7 00:18 發表
讀者們, 週一立法局會將會對同性婚姻合法性進行立法.

我對立法局的鬼鼠又急速的立法行為,表示反感和反對.
對立法局那班議員的人格和操守, 甚感下流卑賤.
更對同性戀者所為. 違反人倫道德. 表示討厭和震怒.

請讀者 ...

係邊個提o既議案?
正苦嗎?
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

原文章由 小可愛11 於 08-12-8 15:13 發表

當然唔係叫人將道德倫理觀念拋諸腦 ...

接受等於我唔會歧視佢地, 並不是要我拍手支持!!!

男爵府

sulamita, 講得好啱呀! I totally agreed with U !!

原文章由 sulamita 於 08-12-8 16:03 發表

事實上同性戀並非正常。
如果係正常, 大前提就無需要人去接受啦!

23歲少女嫁79歲老翁,
我們都會標籤為異常,
但這只是小數,
亦沒有人要立法要所有年輕少女嫁老翁,
所以我們都會接受。
事實上連老夫少妻都引發不少 ...

男爵府

同性婚姻合法, 我第一個反對!!

珍珠宮

原文章由 sweetcouple 於 08-12-7 08:13 發表
尊重別人的性取向, 不歧視同性戀, 唔等於要將呢樣野(同性婚姻)合法化!

合法化, 意味著法律上的認可, 亦等於呢樣野可以更加「光明正大」, 「登堂入室」!

大家記得賭波合法化嗎? 合法化之後, 社會上用多左幾多資源去處理病態賭徒問題? 又多左幾多青少年去嘗試賭波? 報紙的體育版亦變晒賭波tips版.......

各位議員, 請再三諗諗「合法化」帶來對道德和家庭觀念的衝擊!!!!

未有小朋友的, 亦請諗諗, 當你口口聲聲話尊重人地性取向的同時, 有幾多人心面果句係「我尊重你, 但你唔好搞到我」?

各位家長, 有幾多人可以接受到自己的小朋友將來跟同性拍拖? 拍緊, 你可能同自己講「算啦, 阿仔/阿囡都係同佢玩下o者」, 到時, 你阿仔/阿囡同你講, 佢地要結埋婚, 你又接受到嗎???

社會上有不同聲音是好事, 最後立法成功與否都好, 真係高興見到有呢個topic, 有呢d討論!

講得好

人有同性戀o既自由,人權,但講到合法化,婚姻化,完全係另一回事!
反對立法,亦唔等於歧視!

大家為人父母,你真 d 接受到仔女要同性結婚嗎?
婚姻本身就係一男一女o既事,除左一起生活,仲包括生兒育女,呢 d 係同性戀做唔到o既!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原文章由 麟媽媽 於 08-12-7 20:39 發表
真奇怪....咁多人支持既?!
但早幾日有人開topic 話印傭係同性戀,
個個又唔係咁既反應既?!

即係話,件事埋到自己身就係另一回事lor

子爵府

反對同性婚姻合法!

首頁
45678...10

尾頁

跳至