自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 17-1-5 11:37
呢班讀醫讀LAW

佢地的目標可能是外國名牌大學。
今年,我仔同學(F.6)已有1×個外國大學取錄/暫取錄, 有幾間要睇埋DSE成績, 一達標即收。去年有位神級的師兄就在F.6上學期已獲外國名牌大學有條件取錄, 只要DSE一達標, 就正式取錄為碩士生......佢現在已由F.6直接讀碩士了

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:miffyumiffy 發表於 17-1-5 11:20 唯

原帖由 KT0603 於 17-01-05 發表
因為S.3考十幾科,邊得嚟科科都咁精,其中總有科目有落差,大部分同學都有相同嘅情況。
我仔都係 ...
hi KT

我囡也一樣S3, 今次考试前三日仲病埋

终於昨日派晒卷,成績不過不失,都keep到,但IS一科有D失手,佢話D學霸真係超勁,可以科科幾乎拿满分!

我只希望阿囡keep住頭1/3名次,夠分入三大已還得神落

水晶宮

KT0603 發表於 17-1-5 11:45
大隻廣都好,最多實唔實行咁解。妳仔自知有小聰明 ,跟得上唔使花大量心機啦,到真係要落場 ...
佢咪成日持住自己有小聰明, 成日話在學校考第一都無用, , DSE努力咪得囉

我話: 校內試都考得唔好, 仲學咩人去考DSE

佢係讀一粒鐘就返去TEST又考到高分果啲人, 但咁樣考試同時去讀咁多科就讀唔夠, 佢又唔會想去爭頭位, 唔通男仔就係咁

水晶宮

jarjane 發表於 17-1-5 11:51
今年,我仔同學(F.6)已有1×個外國大學取錄/暫取錄, 有幾間要睇埋DSE成績, ...
人地學霸天生生存就為咗考第一

我仔同我講到明佢無上進心, 生活得開心就夠

我同佢想生活得開心都唔容易, 搵到份好工做成世都是開心條件之一, 無上進心更加需要份好工做成世, 書都讀得唔好, 邊樹有好工過你做

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今年,我仔同學(F.6)已有1×個外國大學取錄/暫取錄, 有幾間要睇埋DSE成績, ...

好勁第一次聽

禁止訪問

回覆:以前成績差先會補習,但依家成績好都補

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-1-5 12:12
好勁第一次聽

仲係靚仔一名
所以見到考第一仍進修(補習), 初中生已讀微積分並非一定係怪獸, 可能是因材施教,更高層次的培訓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

以前都有叻人去補架,仲要雞精晒全科!不過比率低d。
而家,就更加多叻人去補啦!

子爵府

冇錯!
而家補習,尤其是已經成績中上嘅高中生,唔係為左考第幾名,而係target某些大學學系,校內predicted grade唔夠分,真係唔會有conditional offer!

珍珠宮

hchu06 發表於 17-1-5 12:35
冇錯!
而家補習,尤其是已經成績中上嘅高中生,唔係為左考第幾名,而係target某些大學學系,校內predicte ...

所以...一人有一個夢想
叻人/學霸再去補習進修並非只為在學校保持第一名成績, 佢地的天空好大, 所以未必所有人會明白的

joefoon    發表於 17-1-6 06:37

象牙宮

回覆樓主:

因為自己教唔到,咪補習囉!講真,而家D老師有D真係幾hea教,我仔上到高小D數唔明,老師竟然叫佢動下腦筋,倒轉諗!唔搵人教都唔得啦!

davywm    發表於 17-1-6 09:51

珍珠宮

我份人好懶惰,只要個女不是包尾,不留班就算了,什麼大學,什麼名校,都係睇佢是否有讀書的天資,逼都係無用的。

男爵府

回覆樓主:

補習, 有時唔係家長想, 係啲細路想(高小) 係佢地唔想落後啲同學成績,要求補習。 知道有成績就可有選擇(中學)。 咁你又負擔到都唔滿足佢咩? 而且補習都唔辛苦吖,一科一星期至見補習老師一次。 有時長假又可唔補。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我女好似f.5 定f.6先補習,因為考Dse

伯爵府

OKC 發表於 17-1-5 07:34
我仔個班大部分都補習,識幾個家長D小朋友成績唔錯(十名之內),但一樣照補為左入五強甚至三甲,值得嗎:su ...

成績差要補習
成績好因為補習

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我記得自己中五出去補英文,嗰度大把名校生,有幾個仲係補習老師教中學(名校)嘅學生添!所以其實係好怪,明明返學都係呢個老師教,但放學又去補習社跟返同一個老師!可能就係要會考考高grade d

不過呢個呀sir真係有料到的,佢會揀d覺得你升到grade的,先可以繼續讀,如果覺得你補完都幫唔到幾多,就無得繼續讀了,留返d位比其他人!如果覺得你底子ok, 仲會有個free嘅暑假班比你讀添!

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 17-1-5 08:17
我朋友個女全級top3..佢係唯一一個無補習,朋友一直自己教

咁屋企人可以代勞咪不用外求。
其實真正能自己搞惦考試的學生,可能以今時今日是佔小數。

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-1-5 08:00
有閒錢去補習,級10可升到級5或級3內,有成效嘅點會唔值?

反而有補習都長期中下游,咪仲哂錢…!
我讀中學時都有同學去補習,佢地補中英數,會考成績0分,中文英文U,其他F,但佢地都已經好開心了,因為不是全部u
我中學果陣啲老師,對補習兩極化,一半老師不介意學生補習,一半老師反對學生補習。

小學年代,比老師知道有去補習,會當眾取笑,話同學係靠補習先有好成績,係個補習老師叻不是你本身叻,勝之不武

今時吳同往日了,至少吳會再有老師針對去補習的孩子,如果自己教吳到,孩子又肯補習我覺得無問題

首頁
45678...9

尾頁

跳至