自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我係屋企最細..所以雞比係有食嘅..阿媽會教話夾餸時唔好撿來撿去,夾邊塊就食邊塊

男爵府

2018復活節勳章

我諗起我亞嬸 老來得子 寵到不得了

佢個仔一見到台上有燒鴨 燒鵝 雞翼

佢就會狂夾唔理人地有無得食

佢亞媽都係..... 亞仔, 你鍾意食食多D

我記得有一次買鹵水鵝 會片好晒D胸

我去幫D屋企人裝飯

返到埋位得返幾塊......

連我亞嬸個亞爸都頂唔順 鬧佢個仔食飯好似餓狗搶屎

佢先叫有D改善...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:細個啊爸媽有無教食飯禮儀,例如唔好夾雞脾之類?

唔會夾雞肶同魚既面,但這不是父母教,只係覺得這個禮貌,除非最後真係冇人食。剩最後一舊唔夾唔明白,個個唔夾咪剩晒?阿媽只教我有衣食,叫得一定要食晒,食唔晒都要打包。唔會夾餸比人,又唔知人地想唔想食,我都唔中意人夾餸比我。

珍珠宮

15週年勳章

無, 但唔會發生失禮事,
新年剛參團去旅行, 眼見同圑個女人竟同個十多歲細路食飯時鬥力轉個盤,真失禮

wcpcelia    發表於 17-2-17 09:26

男爵府

luilui007 發表於 17-2-16 10:15
4張幾啦

撞鬼囉,幾十歲人仲咁老套。

我仲估係D啱啱出來工作的年青人,食開脾,食雞翼唔識吐骨嗰D

男爵府

cindyyu73 發表於 17-2-16 10:30
我諗起我亞嬸 老來得子 寵到不得了

佢個仔一見到台上有燒鴨 燒鵝 雞翼

個細路應該未餓過,点解会長期肚餓咁?

男爵府

giraheiyear 發表於 17-2-16 02:56
我曾經遇見一個媽媽

佢成餐飯不停了送

大宅

回覆樓主:

阿爸教落夾餸唔可以飛象過河。
仲有記得我地細個果時,幾兄弟姊妹係會直接叫對方全名,我阿爸將我地圍埋係佢身邊,教我地,佢係你阿哥,家姐……唔可以叫名嫁,要叫阿哥……喱世都記得 (好掛住老豆呀)

男爵府

虎到金來勳章

aliensss2008 發表於 17-2-16 10:21
咁如果最後大家都唔食咪浪費囉

我會出聲叫人食

通常我地都會叫其他人食埋佢,如果真係無人食先自己食!
心情勁好!

伯爵府

基本野有教,好似要等齊人先開飯,要叫人食飯,食野唔可以有聲,手錚要夾起唔可以整到旁邊既人,唔可以fing腳,要食晒D飯,唔可以敲碗筷,唔可以"了"餸,唔可以淨係食自己鐘意既餸,要留返俾其他人食

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

luilui007 發表於 17-2-15 23:52
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...

雞脾係父母分配,通常一係最細個嘅食,一係果排最乖嘅。 一埋枱就分咗。 有教食野唔好飛象過河,夾野要夾自己前面嘅,食物唔可以挑嚟挑去,食野唔好習習聲,食野唔好講野,唔好好似好猴擒咁。

大宅

emmafish 發表於 17-2-16 10:44

唔係餓呂饑嘅關係.

我叔仔兩公婆係身教及明言佢2 個仔------自己鐘意食的要博命夾+ 盡快夾晒+ 盡快隊落口

佢2 個仔會-----碗已夾左3 件, 口食緊件, 筷子仲夾住一件.

口果件吞左--->將筷子果件放落口-----> 即刻再夾多件在手-----> 直至將喜歡的餸食光.

兩兄弟是這樣將喜歡的餸食光.其父母如果做東, 會將其子喜歡的餸收埋在廚房, 叫其子往廚房夾....食唔晒, 其母會拎番出來叫其他客人食.

侯爵府

李豆豆 發表於 17-2-16 00:08
都有d

有樣我覺得都好緊要,中意食既餸都唔好猛夾,留返俾人食

曾經有個女仔同我地食飯 佢中意食嘅佢一下子夾左勁多落自己飯碗
我個下呆左 我幾鐘意食都會忍住
不過宜家愈來愈為食 有時候見到自己好中意食嘅得返一舊又冇人問津 真係忍唔住去食 但會問有冇人食先囉

侯爵府

goat 發表於 17-2-16 09:38
我都唔鍾意雞脾,太大舊,用筷子唔方便,但細個時長輩好鍾意夾比我,知佢地錫我,唯有次次都食得好論盡
...

我都係因為咁唔中意食 我中意用手食同時唔中意整污糟手 所以每次阿爸食 我媽後來把鬼火 叫阿爸切埋一件件 就開始有人食雞肶啦

侯爵府

仲有一樣冇人講 大部份我識嘅人得兩三個會咁做 就係等埋人地先一齊食
我幾餓都好 自己個餐到左 幾趕我都等埋
我老公以前唔係 不過比我日哦夜哦下都會咁

珍珠宮

引用:我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左

原帖由 luilui007 於 17-02-15 發表
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...

唔可以飛象過河
唔可以摷來摷去
唔可以夾到成碗餸,一件食完先再夾
唔可以不斷食餸唔爬飯
唔可以敲響碗碟及筷子

至於雞肶呢D我屋企無分大細,爸媽通常將最好留比我地食

wcpcelia    發表於 17-2-17 09:26

公爵府

luilui007 發表於 17-2-15 23:58
事緣最近同個新男同事出去飲茶,碟燒鴨黎到老闆都未夾,佢第一時間即刻夾件鴨脾比自己食之餘(當然無夾比其 ...
v 失禮

男爵府

2018復活節勳章

emmafish 發表於 17-2-16 10:44
唔係長期肚餓
係佢亞爸亞媽無教過佢餐桌禮儀

佢只係知道自己自己鍾意食.... 就要食晒佢為止

好似前面D JM話齋 咬住一件 夾住一件 個碗放多2件

大宅

有教,要夾面前嘅,唔可以飛象過河之類。大個咗,同同事朋友食飯,唔會搶食,又唔會太含蓄咁喇

男爵府

gross 發表於 17-2-16 10:58
唔係餓呂饑嘅關係.

食野都咁不留餘地

希望佢地大咗,勇猛去向外食,不是只吃屋企親戚嗰D

首頁

尾頁

跳至