自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

bmuimami 發表於 17-2-18 22:15
我比較直。你開5000戶口梗係審犯啦!試吓帶1M去開富貴戶口吖當你神咁拜!
...

即係銀行唔想再做細客

侯爵府

timoneyu 發表於 17-2-19 01:12
Excuse! 咁怕洗黑$又唔見停做國內人生意?服務差就差啦

你估銀行好想幫大陸人開戶口,大陸人好鬼麻煩㗎,有得選擇銀行都唔想同佢哋開戶口。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

依家開戶口係問好多嘢,好謹慎,查好多嘢,呢啲我ok嘅,職員都係跟指引做嘢,反而啲職員態度好緊要,x隆試過一次想開戶口做人仔定期,要等cs開,等咗2x分鐘,我一話開戶口,cs立即望吓個鐘,4點1,對話如下

cs:帶齊文件未,俾我睇睇先。

前後睇呀睇我張地址證明(電費單)

cs:開戶口有咩作用?
做人民幣定期

cs:人民幣依家無promotion喎。
排價都高過其他銀行

cs:你拎咗現金定票嚟,我哋現金要收數鈔費喎。
銀行本票

cs:啲錢喺邊度嚟?
xx銀行

cs又睇鐘

cs:我意思係你筆錢原來係點樣嚟㗎?
用港幣兌換嘅囉

cs:咁啲港幣原本又係點得嚟㗎?
儲番嚟

cs:我哋開戶口最低要keep到有x錢喎。
我做定期,有呀

cs :我要影印咗文件再check咗啲資料,無問題先可以開戶口嘅喎,最快都要等起碼2個鍾,咁你仲開唔開呀。

又再睇鐘

我話:你講嚟講去係咁望鐘都係唔想臨收
工開,我依家唔會開,你俾番哂啲文件我 你嘅態度好有問題。

跟著佢隔離位有個年紀大啲嘅人突然走埋嚟話,唔好意思呀,不如我依家立即幫你開啦,好快,我話唔需要,我唔會開,呢間銀行有啲咁嘅職員,我唔會幫趁 我起身走人,佢仲話依家立即做呀,費事理佢

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家開戶口好麻煩

男爵府

bmuimami 發表於 17-2-18 22:15
我比較直。你開5000戶口梗係審犯啦!試吓帶1M去開富貴戶口吖當你神咁拜!
...

一樣問。 我二十年前帶50 萬 cash 都問長問短。 ( 可能驚黑錢)

已刪除用户

男爵府

Maya5488 發表於 17-2-18 22:09
琴日帶住址證明同5000蚊,諗住開返hsbc戶口,有個後生既女業務主任審犯咁問左我一堆問題
佢問:你有冇做野 ...
咁都無計,分行經理洛order, 好多南亞人都唔會有戶口tim.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上年開公司戶口都搞咗兩個月
問d問題真係唔識答架,問我每日有幾多客,平均幾錢一位,預計每日每月每年有幾多營業額,重點係間公司都未成立,未開張點知呢d架
位小姐就好好人嘅,佢講明如果美國有分公司就唔比開,總公司話怕洗黑錢,捉得好緊喎。

翡翠宮

aliensss2008 發表於 17-2-18 22:52

唔好咁啦

外國大銀行都唔知比人捉過幾多次幫人洗黑錢, 次次都罰幾千萬架啦.

就算係細error 都可以罰百幾萬, 唔係異事.
但個班洗黑錢客大部分都係有人湊, 本身d fa 已經知走嘅係幾千幾億萬 ...

唔係普通入面只有一萬幾千嘅戶口仔...

如果係細客好常有細數入, 佢地system 有monitor 會睇到, 有可疑可以freeze 你戶口叫你去銀行解釋...

開戶口/ 簽約前問問題係正常, 真係有可能係洗黑錢嘅客唔接就唔使上身.
特別所有同美國有關嘅都好麻煩. 全世界去邊都好, 見你有美國護照已經覺得你煩.

但香港哩 d 個人客唔多似關洗黑錢事, 似係d staff 見多paperwork 唔想做多 d .

(我哥係外國做銀行 fa)

大宅

回覆樓主:

今年農曆年假後,我去分行申請補領信用卡密碼,啲職員仲多過啲客,但冇一個表現專業啲,完全答非所問,點我排呢到,排到又話唔啱要我排第二度,最後我忍唔住問個大堂經理,問佢哋係咪放農曆年假太耐仲未回魂,等咗好耐終於有人幫我處理,個女職員仲問我有冇佢哋銀行戶口,我話你哋嘅前線職員表現咁差,我仲點敢搬錢過嚟開戶口呀

大宅

timoneyu 發表於 17-2-19 01:10
唔試過又點知垃圾

咁你用得咁晤開心,快D去取消個戶口啦。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:原來而家咁難開戶,真替大家激心! 咁邊間

原帖由 hellomamiii 於 17-02-19 發表
原來而家咁難開戶,真替大家激心! 咁邊間最易開?我想幫初中仔女開,定係18歲先自己開好?
...
我女15歲,我星期五係同佢係獅子銀行開戶&申請埋提款卡。

要帶出世紙,兒童身份證,家長身份證&家長住址證明,用左$500開戶。

我去青衣城分行,職員態度好好,不過都問好多野,又問我女戶口用途,又問戶口大約會有幾多金額交易來往,大約40分鐘完成開戶手續

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

wg_ann 發表於 17-2-18 22:45
我今日都係去獅子開戶口(幫小朋友),之前在另一分行問清楚文件同手續,拿飛前再問多大堂職員一次,拿飛等 ...

而家獅子開小朋友 仲有無簿仔丫?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

恆x都係,查家宅甘

伯爵府

回覆樓主:

投訴啦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

wg_ann 發表於 17-2-18 22:45
我今日都係去獅子開戶口(幫小朋友),之前在另一分行問清楚文件同手續,拿飛前再問多大堂職員一次,拿飛等 ...

用我小朋友出世紙墊野
我會既刻stop 佢!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jacky1666_hk 發表於 17-2-19 07:21

而家獅子開小朋友 仲有無簿仔丫?

唔係全部都無晒簿仔戶口?
放下自在

男爵府

BK Milk勳章

近排經驗︰

1. 擺住10k去上商俾人審犯咁審 (問我開戶口做乜喎, 咪答淘寶囉)

2. 擺住20k美金去創興賓至如歸

不過現在審查真係嚴左

男爵府

hellomamiii 發表於 17-2-19 00:26
原來而家咁難開戶,真替大家激心! 咁邊間最易開?我想幫初中仔女開,定係18歲先自己開好?
...

去細銀行開應該易啲,交通,永亨,永隆都ok。開未成年戶口好似好麻煩,無乜迫切需要等18歲先開。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pyjess 發表於 17-2-19 00:53
回覆 Charlotte_mom 的帖子

小心到financial institutions 都唔想做retail 客, 只做agent, KYC個責任就落 ...

Retail banking係蝕本貨,不嬲都係。
成日聽到人話rm幫唔到手。大佬, rm都要孭quota都要開飯。做個細客以為自己有錢擺銀行好巴閉,但一年到尾無幫襯,平時銀行電話即cut話唔需要,到年尾就記返起個rm以為自己真係vip唔駛排隊唱錢仲加送利是封,真係咪天真。
如果個個retail客都係咁,個rm失業九年喇。

首頁
45678...14

尾頁

跳至