婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

其實賣樓對大家最公平,佢地角度已經比你C6一個人霸咗10年住,拎晒著數。我估之前己有人向你C6暗示賣,不過未殺到埋身佢冇理,佢地現正應該怕你生左唔肯搬,所以急住叫你地搬,不過正常比一個月左右你地安排會合適D。另外,結婚2公婆自己出哂錢正常不過,所以不要覺得自己委屈,現在搬左就不要想太多。

水晶宮

pig_pig_pig 發表於 17-2-20 21:33
樓主老公可能一早已被知會要搬 但懶理 搞到比人地最後通碟先同老婆講咋?

6299成日講姑9比最多家用,根本 ...

我都覺係佢老公太老定、可能同個仔講過好多野你唔知、十年其實唔係短時期、點會幾個月都唔等得、家用連屋租真係叫著數多年、可能男家見你地有bb再拖下去更加唔掂。

水晶宮

tantanmama 發表於 17-2-20 15:45
佢地可能㷫在你完全冇感恩6299佢地俾你老公一人獨霸層樓10年, 明知二伯要籌備結婚, 你地都冇表示要讓番層樓 ...

仲有未來二嫂呢、因間上黎呻個叔仔妯娌霸住層樓.....所以速戰速決?

大宅

回覆樓主:

客觀d講 你 99算公道 如果話絕情 好老實啦 味見肚話等3個月 3個月後又話大住個肚唔方便 生完又話有小朋友 我估佢地驚你唔肯搬所以希望要你地盡快搬出

不過要你即使搬又太絕太急...但你要佢地3個月後先又太長....

我會咁睇 始終你老公長住咁耐 同你地新婚完都一段時間2人世界 對比另外2個你地真係著數晒 我會心存感恩多過怨恨佢地:mother:

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

靚Win 發表於 17-2-19 21:41
佢話呢個年代生唔生都好閒!唔生仲好! 你諗清楚! 我勸你落左佢! 我生又沒諗過要佢幫我養,我生唔生關佢 ...

依樣野 我媽成日都咁同我 我當佢唱歌
不過我二個女佢又錫喎 矛盾既人

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

叫你落係過分
但賣樓既事明明好公平
甚至係已經幫咗你地好多
你邊度唔平衡?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

1. 賣樓分錢好公平, 日後都唔會話邊個有著數邊個蝕底.
2. 一星期搬走太過份, 租樓都要一個月通知, 何況係一家人?
3. 唔知一萬家用係由幾時開始, 如果未結婚前都係俾開一萬, 咁我覺得都差唔多, 宜家租金先高, 之前冇咁高, 拉勻當$9,000一個月(扣差餉地租管理費後), 三份開(當係當年係三個人供款), 即係平均$3,000一人, 你C6要俾$6,000租金大姐二哥, 但差餉地租管理費都係C6交, 最少都一個月$1,000, 又係三份, 咁計大概$5,300當係租金, 淨低$4,700係家用, 都唔少得過二哥. 成單野你C6有著數, 但其他人都一樣有, 起碼層唔可以放租的樓變相收到租金, 一家便宜兩家著. 但如果家用係結婚後先加到一萬, 咁就係一路都攞緊著數, 對其他人唔公平.

伯爵府

6299 既樓, 一家人供, 而家賣左平分, 我覺得好公平。
大肚唔係大哂, 個肚你地既, 自己搞掂。

子爵府

ssl1102 發表於 17-2-19 22:32

人話

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正常喎, 三個一齊供, 咁賣左叫你地搬唔駛有爭, 佢地冇幫過咪靠你地自己囉

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:唔係要公審任何人,只想要聽取中立意見!心理拿個平衡!

比多3個月時間到時會唔會話蘿咁大個肚點搬? 大住肚唔可以裝修果d

大宅

可能見樓價高想快點套到錢啦,不過6299有三個仔女,比得你地另外兩個都唔公平,遲早都要搬走。

不過咁急又係衰d, 租都有一個月通知啦!算把啦,從來都係靠自己最好,今次當睇清楚佢地一家人,之後自己知點。

我6299都偏心啦,對大仔同細仔都雙重標準,我地叫佢幫又唔得,到細佬時咩都得。好彩我地自己收入都ok, 都唔洗靠佢地,我老公又無唔開心,係我有時登佢唔抵,但老公成日都話,自己攪得掂靠自己,講句野都大聲d。

大宅

回覆樓主:

其實之前你c6一個人住無問題,結婚後繼續住,可能佢兄弟間都會有怨氣,你再有埋,可能佢地驚你地以後更[奉旨]霸左間屋

子爵府

Lee d 咁嘅 case... 大伯、姑奶、6299 可能都好想開個post 呻下住左十年,每個月 10K當租+家用都有曬你地著數啦,點解可以住十年都無諗下自己住屋問題?一定俾你住一世咩?

大宅

回覆樓主:

咁咪仲好,大家不相往來,唔見擺就,如果C6話要返去探佢哋由得佢自己返

子爵府

炸彈媽 發表於 17-2-26 00:19
咁咪仲好,大家不相往來,唔見擺就,如果C6話要返去探佢哋由得佢自己返

好恐怖,有著數就係屋企人,收返層樓就話唔見就罷

大宅

引用:Quote:美之選468 發表於 17-2-19 20:49 佢

原帖由 靚Win 於 17-02-19 發表
99可以叫得出口叫我落左佢,我沒諗過我生完佢仲會來睇個BB羅!我有左依家都兩個幾月啦,都沒關心過一句! ...
佢咩原因叫你落仔?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

laumuichu 發表於 17-2-26 02:40
佢咩原因叫你落仔?

岩岩睇緊甄嬛傳,一懷左龍種就晉封,萬事可解決。

不過現代真係生唔生都無所謂。

如果叫佢搬,即刻就用個肚黎話人地殘忍,嘈到氣上心頭,難免會講埋呢d說話,以免用個龍種將所有事合理化。

樓主,如果大姑都係已經有bb一個月,咁叫你搬,你仲有無理由唔搬?

你有權生兒育女,大姑都有權結婚生子。大姑大伯要套現成家立室,無可能因為你大左肚,佢地就唔俾賣樓。

可能係急左d, 趁體態仲好輕盈,快手搬好過。如果怕個胎未穩定,多d訓床。
我是一隻喵

男爵府

你c6仲嬲啦,果啲係佢家人,你而家大肚,會小小野都好敏感,唔好諗太多,呢個世界無公平,有你著數就會公平,無你著數咪唔公平囉,我成日都係咁同小朋友講(小朋友開始大成日要求公平),咁樓係6299,咁話晒之前都一段時間你c6一個人住,佢地4個一齊住,都唔算唔錫佢.分開黎講啦,而家佢話賣又係另一件事,咁人地有人地打算,佢地啲說話唔好太上心,我明你而家好徬徨,但有c6會攪得掂架啦,安心養胎訓多啲

公爵府

引用:Lee d 咁嘅 case... 大伯、姑奶、6299 可能

原帖由 man11981 於 17-02-26 發表
Lee d 咁嘅 case... 大伯、姑奶、6299 可能都好想開個post 呻下住左十年,每個月 10K ...
其實你有冇睇晒,樓主老公係因為新屋唔夠位先留返係舊屋自己一個住,當時佢家姐亞哥肯唔肯留低?如果搬去新屋,一萬家用包食包住,會唔會仲著數?
都係嗰句,要樓主佢哋搬冇問題,但係限人一個禮拜走就好有問題,處理方法令人非常反感!

首頁

尾頁

跳至