自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

大宅

iluduong 發表於 17-3-13 12:14
經過2次IVF失敗(3次取卵、2次放胎)!已經快44歲,應否再試?

我覺得如果你命中有子嘅,點都會有。其實高齡生仔風險好高。我家姐高齡生了仔,個仔係自閉。一年級已經俾人叫留班。最怕你生咗佢,最後變了你負累。你生得佢已經四十六。當然你大把錢可以請人幫你湊。但佢讀小學你已經五十幾。有冇精力照顧已經係問題。好在咪好似劉德華咁生個貴子。但佢信佛,係做了好多功德,有師傅幫佢先有。當然佛教係有法門幫人求子。但你唔信就冇用。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔會
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

一般人是好難明白一個想生小朋友的女人或一對夫婦對小朋友的超級渴望!!

如果真係想既,又足夠見$$。,我必會去做。
如果自己真係有盡力,就無悔無
加油JM

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

No

洋房

首先好多謝各位jm寶貴意見。

先生比我大幾年,佢生唔生都無所謂,因為佢上一段婚姻已經有一個女。我自己則非常喜歡小朋友,亦好希望有自己的小朋友。金錢不是最大的問題,可以應付。最大的問題係我自己,不能自然懷孕,因為左右兩邊的輸卵管都塞左,卵子的質量又不太理想,每次取卵都只有2-3粒可用。

這次失敗最失望的不是我,是我媽媽。佢好希望我有個仔女係身邊,等佢第時走都安心d。

我知道就算生到都要面對好多好多考驗及難題。所有體力和能力可以應付到的我都無懼,只係怕個d非人為可以控制的不幸...

我自己好想有bb之外,亦好想完我媽咪的心願。

侯爵府

jeanne1120 發表於 17-3-13 12:39
呢啲嘢外人好難畀意見,始終係自己的生育大計,要自己衡量得失。

不過畀我就唔會喇,我自己覺得過35 歲生 ...
同意Jeanne1120嘅講法, 樓主, 諗清楚自己真正取向先決定, 提提你, 絕對唔好因為人有我有以去生BB.... 凡事隨緣吧...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

iamverysleepy 發表於 17-3-13 13:03
會試,唔想將來後悔

已經試左2次
你會試幾多次?

男爵府

iluduong~~ADD OIL

子爵府

虎到金來勳章

iluduong 發表於 17-3-13 15:24

先生比我大幾年,佢生唔生都無所謂,因為佢上一段婚姻已經有一個女。我自己則 ...

真心話,生個自閉証你一定後悔!不要博

洋房

回覆 LedTV 的帖子

最多試多一次

男爵府

其實要睇自己, 岩岩有朋友...44歲生了個可愛女寶寶

如果真係想生就去試, 就算年齡輕放胎亦未必成功, 通常幾次先一次成功, 好平常, 斗一斗再放胎, 可能就得

年齡唔係生小孩主要因素, 最重要有個適合環境, 心態等等

男爵府

lovelycats1 發表於 17-3-13 12:29
如果真係想既,又夠財力。,我會去做。
因為唔想年老時望返轉頭,埋怨自己無盡最後努力。
而家都仲有機會, ...

同意……

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果係我自己就一定唔會再試

男爵府

回覆樓主:

會。前提係經濟輕鬆,冇乜負擔。

男爵府

如果好有財力,而2公婆都好鐘意小朋友都會再試

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同樓主差不多年紀,試做過3次,都失敗左,我同先生已經放棄,一來D藥其實對身體有影響,二來年紀大,唔夠體力,但係你要商量係同你先生,唔係我地,只要你地兩公婆有共識,生唔生,試唔試多次,都唔係問題。

伯爵府

iluduong 發表於 17-3-13 15:24

先生比我大幾年,佢生唔生都無所謂,因為佢上一段婚姻已經有一個女。我自己則 ...
既然你有財力又好想有小朋友, 支持你再去試。至少儘力試將來就不會後悔。
現代人越來越長壽,如果KEEP得好, 60歲都可以睇落40歲咁。

祝你早日成功, 生個健康乖巧的BB,三代同堂享天輪之樂 !

洋房

ppsfung 發表於 17-3-13 15:48
既然你有財力又好想有小朋友, 支持你再去試。至少儘力試將來就不會後悔。
現代人越來越長壽,如果KEEP得好, ...

Thank you.

男爵府

不強求

大宅

其實45歲生出黎,當小朋友大個佢地未必會想同你出街,又會驚比同學仔朋友仔問果個係咪你爺爺定嫲嫲⋯⋯我中學同學就係一例子,佢果陣15歲阿媽60歲,家長日都唔敢帶阿媽去,驚比人問係咪阿嫲。比我唔生啦,你可以部到佢地幾耐?生一個,當你80歲命,你仔女先35歲,人生最應該搏命既時候係咪攞黎照顧你兩老?35歲父母已不在的話人生幾咁寂莫

首頁
45678...16

尾頁

跳至