自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

雙職媽媽比妳更慘啦,佢哋收咗工,就要響幾粒鐘內完成晒妳一日嘅工作,同樣冇朋友、冇娛樂、冇興趣… 遇著小朋友唔舒服要請假帶佢睇醫生,返到去仲要捱老細黑面添,樓主妳應該慶幸至係。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

florapang0426 發表於 17-3-29 08:59
其實我做過三年ftm,都做過兩年working mum,依家返part time!我覺得做working mum起碼有年假,自己請下假 ...

講左我心聲,我都做過working mum我都明果種辛苦,但原來返左工都算係自己既時間,工作時候就唔駛全日24小時專注家庭,精神上都可以係放鬆,而且有份糧,可以買自己想買都係好事,但認同如無工人收工自己做返所有野都係辛苦都爆
我就係老公唔體諒,佢睇小朋友我出去買餸都嫌我買得耐,做人真係慘,邊個鍾意去街市行街呀?
如我病左仲慘都係要湊無人幫...

伯爵府

你睇你好人睇你好啦!我就覺得working mum 辛苦d, 話就話有同事傾下,但萬一同事老細都唔啱傾就仲難捱,放工番屋企又一腳踢!
我依家冇番工,日日送午餐去學校,再買餸煮晚餐,好忙㗎!不過唔駛睇人面色已經好好
大把working mum 想做ftm對住個小朋友,jm enjoy啦

翡翠宮

減齡達人勳章

jessie_CC 發表於 17-3-29 09:08
講左我心聲,我都做過working mum我都明果種辛苦,但原來返左工都算係自己既時間,工作時候就唔駛全日24小 ...

我果陣放工仲要去接我囡放學,然後返屋企煮飯,我會星期日買定三四日嘅餸,醃好,咁返到屋企就可即煮!洗衫唔會日日洗,掃地更加唔會,所以我又覺得ok嘅,不過最後辭職係因為唔想阿囡咁夜先放學(幼稚園可以延展到七點)!你等多兩年阿囡升小學,你就可以搵下part time啦,其實可以考慮下上家務助理嘅course,因為返工時間彈性啲,可以就到小學啲假期同放學時間!

加油,總有出路的,好好享受多幾年ftm生活啦,小朋友大個左,就未必會想同你分享架啦,好好趁依家同小朋友加強親子關係啦!

翡翠宮

回覆樓主:

我都係5年ftm,呢種感覺有出現過~

不過已經過左,阿女仲係bb時非常好湊,淨係食、訓、痾,我好鬼得閒~

但識街後去到歲半左右,就黎料喇,直到2歲半個一年,我湊到人都癲,睇少幾秒都唔得,莫講話沖涼、食野,係連去個廁所都唔得~

2歲半左右開始好少少,起碼我感覺佢明明地我講的野,同埋都開始返n班,我有半日靜下~

之後k1返埋全日,勁正,依架唔講得上好enjoy,但都ok~

有時會心思思想返職場,但只係得個想字,hea慣左~

我日常生活主要都係做家務同湊女,間中約朋友去街、食飯,其餘時間都係煲劇、上網,但我每日堅持運動半個鐘~

我鍾意扮靚,每日落街接放學都會襯衫,扮得靚靚心情都靚d

子爵府

Giant 發表於 17-3-29 09:07
雙職媽媽比妳更慘啦,佢哋收咗工,就要響幾粒鐘內完成晒妳一日嘅工作,同樣冇朋友、冇娛樂、冇興趣… 遇著 ...
唔好咁比較啦, 樓主都係想呻下, 大家都係阿媽, 無話邊個辛苦d, 邊個無咁辛苦, 家家有本難念的經。

水晶宮

回覆:做左ftm 5年,個人心靈好空咁,唔知自己想點

返工都係迫你指定時間去同一地方做d你未必有興趣的事,到放工ㄧ樣衝回家做ftm工作。不過你小朋友大咪搵份工做下。

水晶宮

畀面勳章

其實返工又何嘗不是機械式的工作?我做過ftm又做過working mum, 返工時有時覺得,為自己仔女出力還好,為老細搏殺只是為賺人工!仲要工作順利丶如意就話開心丶有滿足感啫,做得衰又唔知同邊個呻。同事之間又存在競爭,吓吓返工同你吹水講心?d有工返丶有家庭的朋友,各有各忙,有d冇工人放工仲大把野做,邊得閒出來吹水?
至於話想疏遠無仔女的朋友,其實好正常,大家無共同話題,但你冇錯喎
有時間,看書看報紙上吓網,留意多d時事資訊,有好多野其實自學都得,再唔係去做運動丶扮下靚咁,總之唔好因為做ftm而空閒下來
我做ftm時,出面個trend丶世界時事,比d working mum 朋友仲catch up得多,佢地個個日頭捱完回家又要做,根本無時間吸收新事物

侯爵府

幾年前做過幾個月ftm, 當時小朋友未返學.

果種好似妹仔隨時守候在小朋友身邊貼身照顧同時要做家務煮飯的感覺已經好累, 等到老公返來佢好似大爺一樣, 我仲要照顧多個, 更加累.

所以我決定, 無姐姐的話不會再做ftm.

後來小朋友開始返學, 我認為我去搵錢會俾起我在家更有效益, 所以我就ptm, 返朝 8 晚 4. 湊小朋友上學我去返工, 小朋友放學我剛好湊到.

伯爵府

BK Milk勳章

我都是一樣,可憐我細的才三個月,有排挨,好羨慕的單身可以成日去旅行。我現在唯有期待BB快的大,返N,最少有時間做facial做運動,返全日最好,自己出去學下煮野,認識些新朋友。我想我不會悶的,我現在最想的是好好睡一覺,什麼都不理,不想起身,因為成日不夠訓。可惜現在只可幻想下

fatdum    發表於 17-3-30 03:07

大宅

嵐嵐喵1234 發表於 17-3-29 09:27
唔好咁比較啦, 樓主都係想呻下, 大家都係阿媽, 無話邊個辛苦d, 邊個無咁辛苦, 家家有本難念的經。 ...

其實我都好佩服在職而無人幫既媽媽,我唔係要同在職媽媽比較,只係想起ftm同路人中傾下計,想人開解下我

伯爵府

心靈空虛 唔係肉體上的辛苦,我明白

做左3年ftm 可以睇到同小朋友一齊成長

每日分享開心不開心

起碼不用返工受氣 我會接受同忍耐

將不開心化為動力繼續努力

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

減齡達人勳章

我做咗11年,佢地讀N班,幼稚園時,間中會約埋幾個同學的媽咪 (一般返3個幾鐘,實有家長因車程,唔會返屋企再出黎接放學,所以佢地都遊蕩)一齊飲杯咖啡,食下嘢講下仔女經,有人傾下會開心啲
而呢班家長,其中幾個就算之後升不同小學,我地仲有聯絡。
到佢地小學,我就去做家長義工,一星期兩至三天,有時返學校圖書館幫手。唔做家長義工時,我就搵課程去學。當然又會識一班家長,會約下食lunch
至於朋友,我照出,就算佢地未有小朋友,未有共同話題,甘朋友就係咩都講。

侯爵府

其實唔係大家鬥辛苦,鬥贏先比呻。
有朋友wm 有工人,可以放底仔女隻身剛去完日本幾天朝聖,回來跟我whaapp聊天,我天天如是,實在沒有什麼近况更新,她總愛回一句,「你就好啦!」
我羲生幾多又冇人知,约朋友食餐飯都左諗右諗,又唔可以呻,因為好多人覺得你唔使做已賺咗。

別墅

jessie_CC 發表於 17-3-28 23:03
一個小學一個幼稚園最多得2個鐘時間係自己,無人幫所以返唔到工

每個人選擇和取捨不同。我和先生也沒有親人在香港,一定無人幫。但選擇請工人,兩公婆返工。每樣選擇也有得有失啦!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我唔怕辛苦, FTM我相信我做到, 但怕自己會狂逼D小朋友學嘢, 大家太大壓力, 所以我都係返工好D
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

laiyee6121 發表於 17-3-29 08:50
Jm所寫的十分正確,每個男人和女人都係咁諗法,我認為

其實那怕係每日半個鐘放低對仔女去行下,有時啲仔女扭到癲,我都呢係廚房由佢喊一直聽住佢扭喊但點氹都唔得,係好無助好無奈既事

伯爵府

melonfans 發表於 17-3-29 08:53
我命苦,返工同做ftm都忙死

其實係講緊唔好留係屋企,困獸鬥去湊小朋友,冇哂朋友,做阿媽有邊個唔辛苦。

男爵府

我WM大女番K2,有工人,本身都覺得生活OK,之前放左工DINNER完會同老公,女女去食糖水,行下街咁.之後唔知點解好想生多個..期待左好耐生左細B,但生活起了大變化,因為屋企細,一家4口迫一間房,照顧細B搞到晚晚唔夠訓,試過好難得細B訓左好耐但我因餵人奶谷醒左,又唔受泵,要搞醒阿B食奶,日子過得好辛苦咁,因為永遠唔夠訓,細既一晚又起身好多次,唔想佢嘈醒大女唯有比人肉奶咀....過日子過得好抑鬱,唔知幾時先完.....唔知幾時先可能一覺訓到天光

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我都做過ftm,一D都唔悶喎,我都想有時間悶呀,每日打理屋企同照顧小朋友已經好忙,但好有滿足感,我自己唔中意好似貴婦咁high tea shopping講是非,呢D生活好廢,更唔中意煲劇,有時間我選擇進修。

首頁
45678...11

尾頁

跳至