烹飪搵食

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

鬥多??!!
wing_so sure win
kitty 都唔弱

tammy 做乜你呢排無乜料報
心情好就整d成品黎looklook

原帖由 tammy2008 於 09-2-15 18:26 發表

夠架啦...可以分享經驗架嘛....嗰度唔會鬥多玩具....得閒就搭吓爹啦 ~~ 最好post吓 d製成品..分享吓作法....無任歡迎架 ~~

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔好意思.我想問下你風乾士多啤梨一次係整幾多盤.因為我見你話風乾士多啤梨只要四小時.但我部機同你一樣架.點解我用七十度都要十個鐘(我一次風乾五盤).
我覺得籃莓同士多啤梨風乾左就最好食.士多啤梨我風乾左之後加梳打水就變左好香既士多啤梨梳打
原帖由 coco18 於 09-2-14 21:16 發表
大約2mm,
今日所有都厚切大約1cm
士多啤梨分一半
大約風乾了4小時
菠蘿口感一流,其他未得
今日用70度,部機好得

水晶宮

原帖由 dincat 於 09-2-15 18:31 發表
鬥多??!!
wing_so sure win
kitty 都唔弱

tammy 做乜你呢排無乜料報
心情好就整d成品黎looklook

都話唔鬥多咯...咪嚇走人啦...

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 # 的文章

得咗有冇得 post 上來 show 吓呢....

烘完食晒啦
唔識post呀 (等我搵人教我再post製成品)
菠蘿、杧果、奇異果,藍莓好味
藍莓好似街買的藍莓乾,現在藍莓平,打算大量烘製 士多啤梨唔知點解!半粒烘乾都係似薯片,唔好食:;pppp:
昨天回南天要烘的十多小時才乾,嗰玩具唔使$4xx,好玩 都係見到你話淘寶買嘢唔會好難,所以咪胆粗粗試吓囉 我而家日日上去搵心頭好,funny:

子爵府

見coco18玩得咁開心...我都買左呀~ 不過要19/2才發貨... 有排等呢!

coco18, 請問你是不是換了三腳插頭呢? 因為賣家話來貨是2腳的...

男爵府

原帖由 BeautyPinky 於 09-2-16 21:45 發表
見coco18玩得咁開心...我都買左呀~ 不過要19/2才發貨... 有排等呢!

coco18, 請問你是不是換了三腳插頭呢? 因為賣家話來貨是2腳的...

是2腳,我無換呀!去電器店買個比2腳用的3腳頭就用得
你可以問電器店,佢地會教你

男爵府

原帖由 sandy816 於 09-2-15 19:55 發表
唔好意思.我想問下你風乾士多啤梨一次係整幾多盤.因為我見你話風乾士多啤梨只要四小時.但我部機同你一樣架.點解我用七十度都要十個鐘(我一次風乾五盤).
我覺得籃莓同士多啤梨風乾左就最好食.士多啤梨我風乾左之後加 ...

我講得唔清楚,應該是1cm菠蘿烘4小時已經好好食
我都係每次烘五盆,整不同生果,第一次烘2mm的士多啤梨開65度,唔使7小時就似薯片。唔知係咪因為放最底。
昨天潮濕天氣,開70度,我將士多啤梨一分為二,就烘了大多小時。杧果烘乾之後重好味過優xx品的杧果乾。
遲的可以自製龍眼乾。大家可以分享一下烘乾食物的時間。

水晶宮

coco18...

我有事請教呀.....

我自己都有部機..不過製成品.... 就用蘋果乾為例罷..我切中厚(3-4mm)...乾6-7小時...出來...雖然是乾, 可是, 是軟身的...比較似杏鋪乾那種軟度.... 之前有問別人, 他們都說是軟身的....

請問妳上次是厚切, 那麼製成品是軟身還是脆身 or 硬身呢 ~ ?

我之後有強行加時間, 即是乾約10小時罷...雖然邊邊有點點脆, 但是, 絕對不是薯片那種脆.....

男爵府

原帖由 tammy2008 於 09-2-16 22:28 發表
coco18...

我有事請教呀.....

我自己都有部機..不過製成品.... 就用蘋果乾為例罷..我切中厚(3-4mm)...乾6-7小時...出來...雖然是乾, 可是, 是軟身的...比較似杏鋪乾那種軟度.... 之前有問別人, 他們都說 ...

我未試過萍果呀,下次試吓先,
菠蘿都軟身,杧果,奇異果及藍莓會硬身
唔明點解士多啤梨是脆的

水晶宮

原帖由 coco18 於 09-2-16 22:36 發表

唔明點解士多啤梨是脆的

謝謝啊~~ 我見妳話好脆....仲以為樣樣都會好脆 ~~

子爵府

唔該哂你..
我依家都風乾緊紅蘿蔔絲.冬菇片.同芒果片.芒果我用中size.一個都係切得八片.
冬菇片我上次試過.乾左用黎煮通粉.米粉好方便
原帖由 coco18 於 09-2-16 22:25 發表

我講得唔清楚,應該是1cm菠蘿烘4小時已經好好食
我都係每次烘五盆,整不同生果,第一次烘2mm的士多啤梨開65度,唔使7小時就似薯片。唔知係咪因為放最底。
昨天潮濕天氣,開70度,我將士多啤梨一分為二,就烘了大多小時。杧 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 coco18 於 09-2-16 22:36 發表

唔明點解士多啤梨是脆的

請問你部機運費幾多錢?
機 + 運費港幣幾錢?
部機係咪好大舊 ka...
吾好意思咁多問題

thanks~

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

hi,
我想出售NESCO4層食物烘乾機連變壓器(只用三次).
因為是美國出產,所以110V.要用變壓器
有興趣請PM我!
或可觀看網友網站:
http://blog.yam.com/salina8022/article/15694531

子爵府

你$95.平過我喇.我運費要$123呀
原帖由 Alfalfa 於 09-2-17 15:49 發表
昨天我也在淘寶跟那個信譽賣家買了這部機,大概幾
天後可以收貨,我是覺得部機$245尚可按受,只是運
費要$95就貴了一點,奈何這個賣家在浙江也沒有辨
法,其他的賣家根本不回覆,都唔知擺上去做咩.

我check過,部機出廠價 ...

男爵府

原帖由 cindyheng 於 09-2-17 02:45 發表

請問你部機運費幾多錢?
機 + 運費港幣幾錢?
部機係咪好大舊 ka...
吾好意思咁多問題

thanks~

機十運費港幣$395
都幾大部,直俓13吋
嗰賣家好好傾!不過我付款入支付寶之後
才醒起唔記得問賣家可否運費便宜些。
如果買超過一個,他說可以便宜些,
如果有朋友買,咪同佢係阿里旺旺傾吓價錢及運費。

男爵府

原帖由 sandy816 於 09-2-17 21:59 發表
你$95.平過我喇.我運費要$123呀

點解咁貴!是同一個賣家嗎?

男爵府

原帖由 coco18 於 09-2-18 00:24 發表

機十運費港幣$395
都幾大部,直俓13吋
嗰賣家好好傾!不過我付款入支付寶之後
才醒起唔記得問賣家可否運費便宜些。
如果買超過一個,他說可以便宜些,
如果有朋友買,咪同佢係阿里旺旺傾吓價錢及運費。 ...

補答:
機(人仔)245
運費(人仔)95

男爵府

原帖由 Alfalfa 於 09-2-17 15:49 發表
昨天我也在淘寶跟那個信譽賣家買了這部機,大概幾
天後可以收貨,我是覺得部機$245尚可按受,只是運
費要$95就貴了一點,奈何這個賣家在浙江也沒有辨
法,其他的賣家根本不回覆,都唔知擺上去做咩.

我check過,部機出廠價 ...

原來部機咁平!
我都唔明點解其他賣家完全唔回覆,搬上去比人睇咋!

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

How much is it?

原帖由 qmeiyee 於 09-2-17 16:36 發表
hi,
我想出售NESCO4層食物烘乾機連變壓器(只用三次).
因為是美國出產,所以110V.要用變壓器
有興趣請PM我!
或可觀看網友網站:
http://blog.yam.com/salina8022/article/15694531 ...

首頁
45678...11

尾頁

跳至