自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tungking 發表於 17-6-1 13:05
系咪之前有jm话買限额信用卡比仔囡去旅行用嗰种,免得带太多现金。好 ...
原來有D咁卡,剛剛亞女跟同學去完旅行,又係比多幾千蚊旁身,一早有呢個post就不用帶咁多錢了,問題可否給酒店按金?

伯爵府

choleliu 發表於 17-6-1 16:01
原來有D咁卡,剛剛亞女跟同學去完旅行,又係比多幾千蚊旁身,一早有呢個post就不用帶咁多錢了,問題可否給 ...

实際数額5系好大。500/1000左右。。。我冇买过,但見过。。都5系间间7仔有买(我楼下7仔冇)

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都冇信用卡,不知幾方便,又唔會先洗未來錢

大宅

cherrieloy 發表於 17-6-1 15:47
想喺aeon買野平啲,申請會員卡咪得囉

我而家先知嘛⋯⋯我都係估下樓主個朋友姐

子爵府

你朋友係咪你自己

禁止訪問

水晶宮

days.bb 發表於 17-6-1 17:38
你朋友係咪你自己

樓主....個朋友攞綜援, 咁得閒, 自己唔搵料, 下下樓主幫朋友問綜援, 又申請credit card...

子爵府

AGa1111 發表於 17-6-1 10:53
有幾款

明白,謝謝你。

珍珠宮

tungking 發表於 17-6-1 16:32
实際数額5系好大。500/1000左右。。。我冇买过,但見过。。都5系间间7仔有买(我楼下7仔冇)
...

Ok間間有

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lisaso 發表於 17-6-1 04:07
係Tap & Go, master card,入錢落去碌既

借问一下(我没有领取综援),t&g张卡我都有,是否就等於一般mastercard?(分别在於要自己先入数only?),即系可用mastercard既地方就可用?我觉得幾好,唔使放咁多钱出街,又唔使先洗未来钱,t&g張card本来都系放埋一二边,如果係咁方便,真系要攞出嚟用了。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

公爵府

2024年龍年勳章

tester5 發表於 17-6-1 07:01
失業之前,冇卡冇問題,失業後,反而冇卡有問題?
jm 你真係心水清 !

大宅

ching1972 發表於 17-6-1 18:41
借问一下(我没有领取综援),t&g张卡我都有,是否就等於一般mastercard?(分别在於要自己先入数only?) ...
係呀,可以當mastercard咁用,外國網買野我都係用佢,入左錢之後當mastercard咁比錢。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lisaso 發表於 17-6-1 21:45
係呀,可以當mastercard咁用,外國網買野我都係用佢,入左錢之後當mastercard咁比錢。 ...

吾该jm,咁仲好啦,入幾多使幾多。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

大宅

seaheart88 發表於 17-6-1 05:23
真係唔方便架,網上搶平機票冇信用卡又做唔到。。。

又係攞綜援去遊埠? 根據社會福利署網頁,
綜援計劃的目的﹐是以入息補助方法﹐為那些在經濟上無法自給的人士提供安全網﹐使他們的入息達到一定水平﹐以應付生活上的*基本*需要。

瑪瑙宮

大廚勳章

ginsengseafood 發表於 17-6-1 22:27
又係攞綜援去遊埠? 根據社會福利署網頁,
綜援計劃的目的﹐是以入息補助方法﹐為那些在經濟上無法自給的 ...

樓主又冇話佢朋友係申請信用卡係為旅遊,只係話生活上唔方便。。。。

但坦白講冇信用卡,又攞緊綜援,真係冇咩一定需要用到信用卡。。。

出去購物理論上一般現金都好歡迎,真係好少話比現金反而唔得囉。。。除非係買一啲特別訂嘅奢侈品。。預購演唱會啊,機票,酒店。。。網購。。。

但如果普通領綜援一人一半都未必須要咁多嘢搞。。。不如努力搵份工先呀。。

我反而第一次聽攞綜援又無工作,反而係諗冇信用卡唔方便?會唔會應該係諗冇工作比較唔方便啦?照計搵工最多要地址證明,唔使攞張信用卡出嚟做證明掛?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

2023年兔年勳章

AGa1111 發表於 17-6-1 08:39
我用過Ok儲值MasterCard,一般網購都無問題

請問有冇多啲資料呀?

男爵府

回覆樓主:

其實係唔係曲線sale 張卡呀?

大宅

seaheart88 發表於 17-6-1 22:32
樓主又冇話佢朋友係申請信用卡係為旅遊,只係話生活上唔方便。。。。

但坦白講冇信用卡,又攞緊綜援,真 ...

我覆另一個話方便旅行的JM

伯爵府

2023年兔年勳章

lisaso 發表於 17-6-1 21:45
係呀,可以當mastercard咁用,外國網買野我都係用佢,入左錢之後當mastercard咁比錢。 ...

但我之前在csl申請左張tag & go,試過網上買野係用唔到的,只限佢指定商戶先用到呀!

大宅

ching1972 發表於 17-6-1 21:58
吾该jm,咁仲好啦,入幾多使幾多。
係呀,同唔驚比人盜用(平時得好少錢係入面),用時先入多錢。

首頁

尾頁

跳至